zaterdag 30 april 2011

Sla jij je slag vandaag?

En, ga jij struinen op zoek naar hét koopje? Of sta je met een een slinkende stapel spullen en een steeds dikker wordende portemonnee? Schatje en Zoon hebben voor het laatste gekozen en doen nu zaken. Bepakt en beladen vertrokken ze vanmorgen vroeg, vol goede moed en zin en een beetje stress want er waren meer spullen dan 4 armen kunnen dragen.....maar het vooruitzicht op goede verdiensten gaf ze vleugels.

vrijdag 29 april 2011

Ben jij ook een goedgelovige sukkel?


Wij hebben een beleggingshypotheek, net als duizenden andere goedgelovige sukkels. Het werd toen (8 jaar geleden) gepresenteerd als de normaalste zaak van de wereld. Je zou wel een verschrikkelijk zielig geval moeten zijn wilde je niet in het avontuur stappen dat aflossingsvrije beleggingshypotheek heet. Want zelfs als we uitgingen van het zwartste doemscenario zouden we alsnog over 30 jaar jubelend het hele bedrag aflossen en de rest in ons pensioen stoppen.

Tja, dat dachten we allemaal, toch? Of zijn er consuminderaars die altijd al oplettend zijn geweest? Bij mij vielen de luikjes altijd onmiddellijk dicht als het over cijfertjes en geld ging. De combinatie van hypotheek + later = ver van mijn bedshow.

Met wat ik nu weet en met hoe ik nu met geld omga zou ik het toch heel anders aanpakken. En met mij vele anderen. Een half jaar geleden overtuigde ik Schatje dat ik liever wél ging aflossen en dus maandelijks meer betalen dan dat ik rechtstreeks afvoer op een enorme financiële zeperd. Wij vroegen informatie op over oversluiten en raakten aan alle kanten gefrustreerd en ontmoedigd. Door de onduidelijke brief van de hypotheekverstrekker met licht dreigende taal dat oversluiten vaak eindigt in een enorme financiële teleurstelling. Door de mail van onze adviseur die begon te dreinen dat hij in geval van onze overstap provisie dreigde kwijt te raken. Met andere woorden: hij heeft geen belang bij het veilig stellen van onze financiële positie. Daarbij komt dat de Belastingdienst het ook fiscaal onaantrekkelijk maakt door eventuele winst over het belegde vermogen extra te belasten.

Dus hebben we het maar wat laten sudderen. En dat is maar goed ook, want nu wordt dit aangepakt. Het moet toch niet mogelijk zijn dat vele huiseigenaren ( tussen de 1 en 2 miljoen volgens De Volkskrant van 27 april jl.) niet met goed fatsoen af kunnen komen van hun nadelige beleggingshypotheek die in een groot deel van de gevallen een woekerpolis blijkt te zijn. Minister De Jager komt later dit jaar met stappen die het huiseigenaren makkelijker moet maken om over te stappen, zonder financieel totaal uitgekleed te worden.

Nog even wachten dus, als je net als ik een ‘sukkel’ bent. Enige opluchting in dit verhaal dat ik in het paginagrote artikel van De Volkskrant hierover lees, is dat iemand die nota bene bij de Vereniging Eigen Huis werkt, ook een zelfde nadelige hypotheek heeft afgesloten. Iemand die dagelijks met kopen, verkopen en hypotheken te maken heeft. Dus het ligt niet aan ons, gelukkig……

Doe hier de woekerpolischeck van independer. Trek je conclusies en wacht even rustig af tot vadertje De Jager ons vertelt wat te doen.

Lees hier het artikel in De Volkskrant

donderdag 28 april 2011

Smeer jij je in als je in de zon zit?

Al jaren ben ik van mening dat je ‘zonnen’ moet opbouwen. Dus niet meteen bij de eerste zonnestralen uren in de zon zitten, maar beginnen met een kwartiertje en dan een half uurtje, en zo voort en zo verder…. Dat is beter voor je huid, die dan langzaam kan wennen.

Wat ik echter de meeste mensen zie doen is zich maximaal insmeren en maximaal genieten van de zon. Vele uren langer door de zonnebeschermingslotion. Ik smeer me weliswaar ook braaf in, maar zit maar kort in de zon, nooit tussen 12 en 3 in de volle zon en ik bedek vrij snel mijn armen met lange mouwen. En ja, ik ben ook die dame met een petje op haar hoofd omdat anders haar hersenpan gaat koken.

Nu ben ik inmiddels zo huiverig voor chemische troep in huidverzorgingsproducten dat ik me bedacht dat dit toch nooit goed kan zijn, je vol smeren met troep en dan die lekker laten inbranden door de zon. Ik ben blijkbaar niet de enige die dit bedacht. In de meeste zonnebeschermingscremes zitten stoffen die inderdaad enorm schadelijk zijn en waarmee een mogelijke relatie is met huidkanker. (bron: ANP, naar een onderzoek van het Instituut voor Farmacologie en Toxicologie van de Universiteit van Zurich, 2010).

Lees mee en huiver:
"Drie veel gebruikte stoffen tegen schadelijke UV-straling zouden wel eens kankerverwekkend kunnen zijn, zo concluderen de onderzoekers.
De Deense regering heeft op basis van de bevindingen van het onderzoeksteam besloten veel zonnebrandcrèmes van de markt te halen. De drie schadelijke stoffen zouden gemakkelijk opgenomen worden in het lichaam en borstkanker en een verstoorde hormonenhuishouding veroorzaken, aldus de Deense autoriteiten. Het draait volgens het Deense ministerie van Milieu om 4-methylbenzilideenkampfer, octyl methoxycinnamate en benzofenon-3. Het departement onderzocht 68 soorten zonnebrand en heeft vastgesteld dat in 60 procent daarvan de verdachte stoffen zit, zo meldde de Deense televisie dinsdag.
Volgens de lijst die het departement op internet heeft gezet, zouden onder meer bepaalde producten van de merken Biotherm, Elizabeth Arden, The Body Shop en Nivea Sun de schadelijke stoffen bevatten. De autoriteiten roepen de Deense detailhandel op producten die op de internetlijst als schadelijk worden betiteld uit de schappen te halen."
(citaat afkomstig van Kanker-actueel)

Ook komt oxybenzone vaak voor in zonnebeschermingscreme. En oxybenzone is "een giftige stof die weliswaar beschermt tegen UV straling maar daarnaast allerlei ongewenste en schadelijke bijeffecten heeft, zoals allergische reacties, hormonale ontregeling en celschade. Het kan zelfs de ontwikkeling van ongeboren kinderen aantasten wanneer zwangere vrouwen aan deze stof worden blootgesteld. Ook het in 90% van alle zonnebrand crèmes voorkomende octyl methoxycinnamate (OMC) dood volgens Noorse onderzoekers de huidcellen van muizen zelfs in zeer lage doseringen."(citaat afkomstig van natuurlijke veerkracht)

Het gaat niet alleen om bovengenoemde schadelijke stoffen. De zonnebeschermingscremes voorkomen onder meer dat je lichaam UV straling opneemt. En UV straling zorgt juist voor de productie van vitamine D en deze supervitamine maakt dat je immuunsysteem optimaal werkt en je beschermt tegen – onder meer - kanker.

Omdat ik geen expert ben, citeer ik even van een andere site:
Vitamine D is van levensbelang, omdat het een enorm positieve invloed op je immuunsysteem heeft. Recent onderzoek toont aan dat vitamine D de kans op kanker tot zo'n 77% reduceert. Dit betreft alle veel voorkomende kankers zoals borstkanker, huidkanker, darmkanker longkanker, hersenkanker etc. 
Door zonnebrand te smeren zorg je er dus voor dat je de benodigde hoeveelheid vitamine D niet tot je krijgt, wat kanker in de hand werkt. Daarnaast bevatten veel van de zonnebrandcrèmes verschillende giftige en kankerverwekkende chemische ingrediënten. Deze stoffen worden bij het insmeren rechtstreeks door de huid opgenomen.
(citaat afkomstig van huidkanker-startpagina)

Dat je huid door de zon verbrandt schijnt vooral te liggen aan voedingstekorten. Wie geen voedingstekorten heeft, maakt makkelijker vitamine D aan en wordt zo beter beschermd tegen kanker.

Dit stukje is GEEN PLEIDOOI om te lang in de zon te gaan zitten en je te laten verbranden. Want verbrand worden door de zon is slecht voor je. Alleen we moeten af van het idee dat we er uren in kunnen blijven zitten als we ons maar vol smeren met zonnebeschermingscreme. Dit zit namelijk vol met chemische troep die in je huid terechtkomt en die voorkomt dat je huid vitamine D aanmaakt. We moeten ook af van het idee dat we kanker krijgen van de zon. Dat is een leugen die ons lang is voorgespiegeld. Je kan ziek worden als je verbrandt door de zon, en je verbrandt omdat je voedingstekorten hebt. Je krijgt ook mogelijk kanker door de troep die je op je lijf smeert als bescherming tegen de zon. Maar laten we niet de zon van alles de schuld geven. Een auto wordt ook pas dodelijk als je zonder gordel met 80 km per uur op een muur afrijdt. Dan geef je toch ook de auto niet de schuld maar kijk je wel beschuldigend naar de bestuurder. Jij bent de bestuurder en jij moet je gezonde verstand gebruiken. Heb jij een melkwitte huid die heel gevoelig is dan kun je beter minder lang in de zon gaan zitten in plaats van factor 50 te smeren, want dat beschermt je niet. Alleen kom je daar pas later achter.

Het lijtk erop dat we naast een 'melk - de witte motor' leugen, ook een zonnebrand-leugen hebben. Jaren lang is ons voorgehouden dat we vooral moeten smeren en daar is veel geld mee verdiend.

Wat kun je doen?
  • Overweeg om biologische crème aan te schaffen met de keurmerken ECOCERT of BIDH waar niet de genoemde schadelijke stoffen in zitten.
  • Zorg dat je voldoende anti-oxidanten binnen krijgt.
  • Bouw het zonnen langzaam op.
  • Blijf uit de zon of bedek je armen en benen tussen 12 en 3.
  • Laat je informeren als je twijfelt over het waarheidsgehalte van dit stukje. Op internet is veel hierover te vinden.


Gebruikte bronnen:

woensdag 27 april 2011

Tweedehands woensdag


Vandaag aandacht voor een bed. Het bed waar Zoon nu in slaapt, maar daar voor Neef en volgens mij ook Opa (die is gaan hemelen) en Zus toen ze nog niet uit huis was. Jullie begrijpen het al, dit is echt een familiebed. Ik weet niet eens meer wie er wanneer in sliep, zo lang is het al in de familie. Maar het ligt wel super en Zoon is er zeer content mee.

dinsdag 26 april 2011

Vandaag aandacht voor.....

Foodlog

De makers zelf over foodlog:
Foodlog.nl is uitgegroeid tot een 'hangplek' voor mensen die hun kennis over eten met elkaar en het publiek willen delen. Journalistiek, publicistisch en informatief. Scherp en met humor. Niemand hoeft te aarzelen om te reageren, maar kom niet met onzin. We houden ervan om die meteen te ontzenuwen. Dat doen we ook met halve, scheve en onjuiste beelden zoals die ons uit andere media opvallen. Soms doen we dat binnen een half uur na het verschijnen van een bericht. We? Dat is de interactieve community die deze krant laat bestaan.

Waar gaat het over?
Hoe zou je moeten weten dat frisdrank wordt gezoet met mais als niemand het je vertelt? Of dat biologische koeien ook geen horens meer hebben en scharrelkippen binnen lopen? Dat varkens helemaal niet gecastreerd hoeven te worden, omdat je ze ook eerder kunt slachten? Dat obesitas onmogelijk een gevolg kan zijn van minder bewegen omdat we helemaal niet minder bewegen dan vijftig jaar geleden? Of waarom Nederlanders maar 1 soort komkommers kopen en waarom Vlamingen denken dat cervelaat is gemaakt van hersenen? Waarom Ik Kies Bewust biologisch appelsap de deur wijst? Of waarom biologisch duurder is dan het kost. Of … (citaat van de homepage van foodlog)

Reactie van Spaarcentje:
Geweldige site, super informatief. Dit is Foodwatch, de Vleeswijzer, de Viswijzer, biologica en de voedselencyclopedie in één! Maar dan scherper en met meer uitleg over wat je tegenkomt, in de krant, in de supermarkt. Ik begon te lezen en kon niet meer stoppen. Over het beter leven label van de Dierenbescherming dat een wassen neus blijkt te zijn, over de antibiotica waarmee we volgepropt worden. Maar het is niet alleen gruwel, ook leuke weetjes worden uitgebreid besproken. Een echte aanrader voor wie wil weten wat hij in zijn mond stopt.

zondag 24 april 2011

Zo goed als nieuw

Vorige week schreef ik een recensie over Echt eten. Een handleiding van Michal Pollan. Een geweldig boek. Natuurlijk wilde ik ook heel graag zijn andere boek lezen (Een pleidooi voor echt eten) maar daar moest ik aardig wat geduld voor hebben. Ik heb het aangevraagd in de bibliotheek, al bijna 3 maanden geleden en nog steeds kreeg ik geen oproep om het te halen, wel 2 keer een mail dat er een enorme wachtrij voor het boek is. Het andere boek van Pollan, haalde ik ook uit de bibliotheek en daar hoefde ik niet zo lang op te wachten.


Het punt is dat ik dit boek (Echt eten. Een handleiding) eigenlijk wil hebben, zelden zo'n praktisch zinnig boek over eten gelezen. En ik denk dat Een pleidooi voor echt eten ook aan mijn verwachtingen gaat voldoen. Dus kocht ik het. Maar wel op de zuinige manier: tweedehands, via internet, ik betaalde er € 6,50 voor, het boek ziet er nieuw uit en is duidelijk niet gelezen. Binnen een dag had ik het in huis. Nu ben ik blij en ga ik het lezen. En als het uit is, ga ik het andere boek van Pollan ook tweedehands aanschaffen, lukt vast.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...