vrijdag 22 april 2011

Vleeswijzer

Natuurlijk zit iedereen lekker in de tuin in de zon. Of op kantoor te balen en naar buiten te kijken waar anderen in de zon zitten. Niet iedereen is natuurlijk vrij op Goede Vrijdag. Ik zag het al ergens voorbij komen, volgens mij was het Kniepertie die het had over de transformatie van Paasdagen in echte feestdagen, ten minste als we de commercie mogen geloven. En we weten allemaal dat bij feestdagen eten hoort. Niet dat wij daar aan meedoen overigens, we haalden niets extra's voor de weekboodschappen.

Ben je wel van plan een waar (vr)eetfestijn aan te richten, denk dan groen, gewoon doen. Om je te helpen een mooie keuze te maken geef ik hier een link met  de vleeswijzer.

De vleeswijzer is een website met informatie over de diervriendelijkheid van het vlees dat wordt aangeboden in de supermarkt. Bij toeval stuitte ik op deze site en ik ben er zeer content mee. Heel informatief en een mooie aanvulling op de viswijzer, die ik vaak raadpleeg. Je ziet in één oogopslag wat de diervriendelijkheid is van het stuk vlees dat je overweegt te kopen en zo ook wat de milieubelasting is. Zo weet ik nu dat biologisch rundergehakt een goede keuze is omdat de koeien het merendeel van het jaar lekker in de wei staan en een gevarieerd en duurzaam dieet volgen. Maar ook dat gehakt duurzamer is dan gewoon rundvlees omdat het vlees afkomstig is van koeien die het eerst deel van hun leven melk hebben geproduceerd. De koe levert dus meerdere producten op.

Eigenlijk kan ik daar maar met moeite over schrijven, als voormalig vegetariër heb ik nog steeds wel moeite met vlees eten als ik daar over doordenk. Wij eten het ook niet vaak, en ook dat wordt behandeld op de vleeswijzer. De suggestie is dat je maar een paar keer per week vlees eet en de rest van de week vleesvervangers. Ook daarvan lees je de belasting. Zo worden voor vegaburgers aanzienlijk minder grondstoffen gebruikt. Dat is waar, maar beter nog kun je deze zelf maken, dat is veel goedkoper én nog gezonder.

Tot zover dit stukje dat eigenlijk helemaal nergens over gaat of toch ook weer wel: groen, gewoon doen. Lekker eten met Pasen is prima, maar stop jezelf niet te vol en denk ook aan je portemonnee (niets extra kopen scheelt veel), de groene paashaas, de vleeswijzer, de MSC-visjes enzo voort enzo verder.....

donderdag 21 april 2011

Gelezen: ‘Leven voor een habbekrats’ van Kath Kelly

Op een dag besloot Kath Kelly haar leven drastisch om te gooien omdat zij haar broer die ging trouwen een mooi huwelijkscadeau wou geven. En met haar toenmalige manier van leven zat een cadeau er niet in. In het boek doet ze verslag van een jaar lang leven van €1 per dag (minus de kosten voor wonen). Maar eten, reizen, kleding, vakantie, moet allemaal gebeuren van die ene euro. Ze vindt het niet oké dat vrienden last hebben van haar beperkingen en staat het niet toe om getrakteerd te worden op cafébezoek. Dus ook haar vrienden worden meegesleept in haar uitdaging en doen met haar mee met goedkope picknicks in het park.

Eerlijk is eerlijk, ze is enorm creatief. Ondanks de enorme beperking die ze zichzelf oplegt is haar leven een aaneenschakeling van leuke uitstapjes, momenten, galerieopeningen met gratis hapjes, bibliotheekbezoeken voor gratis internet en mail, en zelfs 2 vakanties, waarbij ze tijdens de laatste vakantie de liefde van haar leven ontmoet, het jaar bijna om is, zodat ze de weddenschap wint die ze met zichzelf is aangegaan, een cadeau voor broer koopt, intrekt bij haar geliefde en klaar.

Meer kan ik er ook niet van maken. Ik vond het geen leuk boek, vooral doordat ik het niet goed vind geschreven. Het rammelt wat en is niet echt een verhaal dat je meesleept, maar meer een opsomming van en toen en toen en toen (zoals de alinea hier boven). Dat vind ik persoonlijk niet prettig lezen. Na de opsomming van de zoveelste opening met hapjes raakte ik de draad kwijt en kon het me niet echt meer boeien.

Ook heeft Leven voor een habbekrats weinig met consuminderen te maken maar meer met alles laten doorgaan zonder dat je er voor betaalt. Het gaat nauwelijks in op het loslaten van hebzucht of verspilling. Wel is het zo dat Kath gedurende dat jaar een ontwikkeling op dat gebied meemaakt zoals ze zelf zegt, maar daar gaat ze maar minimaal op in.

En dat is het grote bezwaar dat aan het boek kleeft voor mij. De interessante zaken worden niet uitgediept en als lezer blijf je met veel vragen achter. Op de achterflap staat dat het vol staat met tips om zuiniger te leven maar ik vind dat ze beter hadden kunnen schrijven dat het vol staat met tips hoe je overal gratis hapjes kunt scoren. Wel eindigt het boek met een aantal pagina’s met tips om zuinig te leven. Daar staat best veel zinnigs bij, maar de tips staan erg los van het verhaal zelf vind ik.

Ik kom er niet goed achter wat me nu niet zint aan het boek. Misschien het zelf ingenomen toontje? Deze dame komt niet aardig op mij over en dat komt vooral door de manier waarop ze zich zelf beschrijft. En omdat het nergens de diepte in gaat blijft ze voor mij heel oppervlakkig en één dimensionaal. Haal het uit de bibliotheek, lees het en vel zelf je oordeel. Het idee is natuurlijk heel leuk en origineel en misschien vinden jullie het wel een geweldig boek!

Leven voor een habbekrats. Hoe ik een jaar leefde van een euro per dag – Kath Kelly

woensdag 20 april 2011

Tweedehands woensdag

Vandaag op Tweedehands Woensdag een
In Memoriam:


MAGIMIX,
gaf de geest in april 2011
na 2 jaar trouwe dienst
van dagelijks hakken en raspen
en daarvoor zeker 30 jaar trouwe dienst bij mevrouw De H.
Nu moet ik weer handmatig hakken en raspen
Dat valt tegen!

dinsdag 19 april 2011

Pestoperikelen

Toen wij vorig jaar onderweg naar ons vakantieadres waren in Frankrijk, hadden wij een rust-stop van 2 dagen bij een Nederlands echtpaar dat een paar jaar geleden een Chambre d’Hote in Frankrijk is begonnen. Zij was een echte regelaar en ‘had de broek aan’ in huis, hij was een gevoelsmens, kunstenaar en levensgenieter. Vooral de man maakte een grote indruk op mij. Op de 2e dag van ons verblijf zat hij in de tuin, met een lekker biertje, een vijzel, een heleboel basilicum en een kannetje olijfolie. Op zijn dooie gemakkie maakte hij pesto, alsof hij de benaming slow food zelf had uitgevonden. Niet één maar 2 pesto’s maakte hij, beide afkomstig van basilicum die in de moestuin stond. De ene basilicum was Genuees, de andere weet ik even niet meer. Zijn doel van de dag was pesto van beide soorten basilicum maken en dat aan de gasten voorzetten en kijken of ze een verschil konden proeven. Van zo’n man kan ik veel leren. Wat een rust en wat een concentratie.

Pesto stond al lang op mijn verlanglijst om te maken. Op de één of andere manier kwam het er niet van. Maar ik ben er wel dol op. Een lik pesto door het eten doet wonderen maar ook brood besmeerd met pesto en tomaat is natuurlijk heerlijk. Pesto kun je overal kopen, het goedkoopste potje in de supermarkt kost € 0,89, daar kun je het eigenlijk niet zelf voor maken. De duurdere pesto’s zoals bijvoorbeeld die van Jamie Oliver kosten rond de € 2,80 en biologische Pesto kost rond de € 4 a € 5, en dat laatste vind ik behoorlijk prijzig.

Foodwatch richtte vorig jaar zijn pijlen op de pesto van Bertolli, en ook de Keuringsdienst van Waarde (Tv-programma) besteedde er een aflevering aan. Sindsdien koop ik niet meer gewone pesto in de supermarkt. Wat wordt verkocht als authentiek is één grote misleiding, een potje met andere ingrediënten dan beloofd. Het is niet netjes als je een minimum aan olijfolie toevoegt en voor de rest er een niet nader genoemde plantaardige olie in stopt en het toch authentiek noemt. In de pesto van Bertolli troffen de onderzoekers ook zetmeel, aardappelen, cashewnoten, melkeiwit, melkzuur en smaakstoffen aan.

De crux is precies wat Unilever in reactie op het aan de kaak stellen aan Foodwatch beschrijft:

De term 'alla Genovese' betekent echter dat de pesto is gebaseerd op het originele recept, maar is aangepast zodat het product langer houdbaar is in een keukenkastje, lang lekker blijft en ook na openen nog tot 14 dagen houdbaar is in de koelkast.

We willen iets lekker en authentieks over onze pasta maar het moet wel lang houdbaar blijven want dat is onze verwachting geworden. En daarom is het percentage ingrediënten dat niet in een authentieke pesto thuishoort meer dan 50 %, zo stelde Foodwatch. Maar het is niet realistisch meer te verwachten dat we geld neertellen voor pesto die authentiek is en lang houdbaar blijft. Dus stopt zelfs Jamie Oliver zonnebloemolie en aardappelzetmeel in zijn pesto.

Er zit niets anders op, zelf maken dus, wat een verschrikking ;-). Basilicum heb ik altijd in huis, olijfolie, knoflook en goede kaas ook. Alleen pijnboompitten niet. Ik vervang al jaren pijnboompitten voor zonnebloempitten, omdat zonnebloempitten eigenlijk net zo lekker zijn en véél goedkoper. En ook had ik geen Parmezaanse kaas in huis en gebruikte ik Pardanokaas (qua smaak te vergelijken met Parmezaan, maar officieel geen Parmezaan). Dus ik maakte  Spaarcentjes niet authentieke consuminderpesto, maar wél erg lekker! En vers! En met de vijzel handmatig gestampt. Maar dan zonder dat biertje erbij. ;-)Berichtgeving over besmette groente

Gisteren werd bekend gemaakt, zoals jullie ongetwijfeld weten, dat niet alleen vlees maar ook groente resistentie bacteriën tegen antibiotica bevatten. Opvallend was dat van de 120 onderzochte groenten, 7 stuks besmet waren, waarvan 5 biologisch. Ik kwam in blogland al berichtjes tegen van mensen die of de genoemde groenten niet meer willen/durven eten of menen dat biologisch niet zo gezond is als wordt beweerd.

Natuurlijk is het heel vervelend nieuws, maar het betekent niet dat elke pastinaak of alle taugé deze resistente bacteriën bevatten. Diegene die onderzocht zijn wel. Maar voordat je helemaal stopt met dat te eten zou je exact moeten weten wáár het vandaan kwam,  want de bodemsamenstelling verschilt per gebied, dus ook de vervuiling verschilt per gebied. Een biologische kweker zal meer aandacht hebben voor de bodemsamenstelling dan een niet biologische kweker, simpelweg omdat hij aan bepaalde eisen dient te voldoen. Als iemand biologische groenten kweekt en gaat verkopen  zou hij eigenlijk de bodemkwaliteit moeten laten onderzoeken. Misschien is dat in dit geval niet gebeurt. In het nieuws worden zaken vaak vertekend, alleen om het schokeffect.

Ik heb Biologica, de organisatie van biologische landbouw om een reactie gevraagd op dit nieuws, hopelijk kunnen zij hier iets zinnigs over zeggen. Dussss wordt vervolgd.

Nachrift: ik kreeg zojuist een mailtje van Biologica dat zij inmiddels een reactie op het nieuws over de resistente bacterie op hun website hebben gezet. Lees hier de reactie.maandag 18 april 2011

Spaarcentjes consumindertips: Tip 7

In de serie consumindertips, krijgen jullie vandaag tip 7 over je uitgestort. Lekker ongenuanceerd en bedoeld als schop onder de k... voor iedereen die dat nodig heeft (ikzelf ook regelmatig hoor....)

Stop met verspillen!!

En dan heb ik het niet alleen over energie, maar ook over eten. Denk bij alles wat je doet, consumeert en verbruikt na:
  • Is dit noodzakelijk of kan ik zonder?
  • Wat voegt dit toe aan mijn leven?
  • Koop ik dit voor de heb of omdat ik het nodig heb?
  • Zet ik de verwarming nu hoog omdat ik te lui ben naar boven te lopen en een trui te pakken?
  • Waarom koop ik in plastic verpakte groenten als er een niet verpakt alternatief naast ligt?
  • Moet ik een appel met een lelijke plek echt weggooien of kunnen we hem nog gebruiken?
  • Gooien we echt al die etensrestjes weg of lassen we een keer per week een restjesdag in?

Gemakzucht is getrouwd met hebzucht en samen krijgen ze door hun verspillende gedrag een kindje genaamd WEET NIET BETER. Stop daar toch mee. Nu!

Lekker dwingend hè? Maar de enige manier om te besparen is te stoppen met uitgeven, na te denken over je consumptiegedrag, je stookgedrag, je eetgedrag, je afvalgedrag….we weten allemaal dat kinderen aan de andere kant van de wereld doodgaan aan ondervoeding en toch gedragen we ons alsof dat niet zo is.

Het Ministerie van Economische Zaken is begonnen met een campagne om bedrijven te overtuigen dat ze minder eten moeten verspillen en weggooien. Dit omdat er jaarlijks 2 miljard euro wordt weggegooid in de vuilnisbak. Een goed initiatief, dat eigenlijk ook moet worden doorgetrokken naar andere gebieden dan eten, maar het is een begin! Vanavond is de aftrap met een no waste dinner.

Natuurlijk verspillen bedrijven vele malen meer dan gezinnen en thuisverbruikers. Maar bij ons ligt de toekomst. Wij voeden onze kinderen op. Leer je een kind met de stromende kraan open zijn tanden te poetsen of wen je hem eraan dat niet te doen? Breng je hem zorgvuldigheid met voorraden bij, of dat nu eten of energie is, of is dat iets wat alleen af en toe op het Jeugdjournaal voorbij komt en wordt jouw kind een kind dat een zak chips eet in de schoolpauze en die nog halfvol op de grond smijt, omdat hij geen trek meer heeft? Zien doen is na doen.  Geef geen in plastic voorverpakte koekjes mee naar school, maar doe gewoon een boterham of een biscuitje in een trommeltje. Stop met die kleine pakjes sap, die voor extra afval zorgen en maak zelf limonade of drinkyoghurt (of water) en doe dat in een afsluitbare beker. Het scheelt niet alleen geld maar ook afval.

Voor inspiratie en tips over zuinig omgaan met voedsel:


Meer tips van Spaarcentje lezen?

zondag 17 april 2011

Gespot bij ons achter

Moedereend met 12 pulletjes. We waren erg opgewonden kat Moos en ik. Ik ontroerd vanwege het nieuwe leven, Moos geagiteerd vanwege de mogelijkheid dit leven te be-eindigen. Tja, zo hebben we allemaal een eigen kijk op het leven.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...