zaterdag 2 april 2011

wat gaan we eten deze week?

Komende week is restjes week. Niet dat ik dan niets nieuws maak maar het plan is vooral om een gat in de vriezer te slaan. Er staan wel een paar maaltijden op stapel maar de rest wordt uit de vriezer geplukt, en wat dat is dat zien we op dat moment wel....


Vandaag aten we een groenteburger met pasta & tomatensaus met daarbij een salade van rucola, olijven, wortel en verse kruiden.
Morgen eten we, denk ik,  een roerbak met rode linzenpuree, vis en rijst.
Dan staat er nog op stapel om vers te worden gemaakt:
koolrabi met peterseliesaus en spekjes
bietentaart met geitenkaas en walnoten

En voor de rest zien wel wel. Ik ga ook nog in ieder geval rabarberjam maken. De rabarber ligt al klaar. Ik ben er wat huiverig voor want ik kreeg vroeger altijd rabarbermoes van de moeder van mijn eerste vriendje en dat was zo zuur dat ik het daarna nooit meer gegeten heb. Maar het zit wel bomvol vitamine C en je moet er toch een smakelijke jam van kunnen maken, hoop ik. Ik heb een recept bedacht en of het wat wordt, dat merken jullie wel!

vrijdag 1 april 2011

Een blinkend huis

Vandaag is mijn huis gesopt. Overal stofgezogen, beneden gedweild en alle ramen van binnen en buiten glanzend schoon gepoetst. Gedaan door hulptroepen (Schoonouders) en Schatje. Lekker belangrijk denk je misschien. Maar na 3 jaar ziek zijn ga je dat enorm waarderen. Zelf doe ik niet meer aan schoonmaken, hooguit een beetje maar dan ga het meer van hatseflats en hopsakee met de Franse slag. Alles wat zwaar is, kan ik niet doen. Of ik kan het wel, maar bezuur het later, nog dagen. Dus stofzuigen, bedden verschonen, wasmanden tillen, dat gaat allemaal niet. Ik hou me bezig met het lichtere werk, beetje afstoffen, beetje opruimen, en dan alleen op goede dagen. De rest doet Schatje in de weekenden, naast het boodschappen doen, dingen regelen, de tuin bijhouden, klussen en heen en weer rijden voor Zoon naar afspraken, verjaarspartijtjes enzovoort enzoverder.

Toen ik net ziek was, probeerde ik alles bij te houden. Maar uiteindelijk leer je dat het niet slim is het beetje energie dat je hebt te stoppen in stofzuigen. Dan speel ik liever een spelletje met Zoon. Maar ik bemoeide me wel heel intensief met de planning, totdat Schatje me onder bedreiging van allerlei lelijks duidelijk maakte dat als ik het niet meer kon doen,  ik me ook niet meer met de manier van huishouden doen moest bemoeien, hij doet het op zijn eigen manier. Zit wat in natuurlijk. Dus langzaam weekte ik me los van huishoudelijke beslommeringen. Een heel proces waarbij wij ook hebben geleerd onze eisen bij te stellen. Niet dat we ooit van het spik en span zijn geweest, maar met een 9 jarig kind, één ouder ziek en de andere ouder werkend blijven nu eenmaal dingen liggen. Dus het hoognodige wordt gedaan en de rest proberen we niet te zien.

Dat moest toch anders kunnen dacht ik. De huisarts verwees me naar de gemeente om thuiszorg te regelen. Want Schatje had het wel heel erg druk zo en ruimte voor een werkster zat ook niet meer in het budget, gezien de inkomensdaling. Dus hop de gemeente gebeld en ik werd heel vriendelijk te woord gestaan:
Heeft u een partner? Ja? Is uw partner gezond? Zoek het dan maar lekker uit!

Misschien niet zo letterlijk maar daar kwam het wel op neer. Schatje moet eerst goed instorten voordat er hulp kan worden geregeld die door de gemeente wordt betaald. Op zich konden ze wel bemiddelen voor thuishulp maar dan met een eigen bijdrage die zo hoog is dat u beter zwart een werkster kunt inhuren.

Dat ging het niet worden! Gelukkig doet Oma heel regelmatig een dansje met de stofzuiger door de kamer en komen Schoonouders ééns in de zoveel tijd langs voor het grotere werk. Heerlijk! Morgen is het stralend weer en dan verbied ik Schatje ook maar iets te doen in huis. Zitten in die zon en genieten!

donderdag 31 maart 2011

Mindfullness volgens Moos

Kunnen ontspannen is een gave. Dat komt niet iedereen aanwaaien. En daar wordt veel geld tegenaan gegooid. Therapie, zelfhulpboeken, yoga, massage, pilletjes.....ik weet nu inmiddels de oplossing. Gewoon naar mijn eigen kat kijken en de Moos-methode volgen. Neerploffen en je uren niet bewegen en het contact voelen van je lichaam tegen het kussen, zodat de geest vanzelf leeg wordt. En dan vlak voor etenstijd begint alles het weer te doen. Lijkt heerlijk, toch?

woensdag 30 maart 2011

Tweedehands woensdag

Op deze plek zet ik elke woensdag een gratis tweedehands gekregen voorwerp en de gulle gever in het zonnetje.


Deze stoel stond vroeger bij mijn opa en oma, in een hoek van de kamer. Tijdens de vele logeerpartijen mocht ik 's avonds in dit stoeltje televisie kijken. Soms kreeg ik daar zelf een glaasje shandy bij! Ik heb veel herinneringen aan mijn opa en oma, we kwamen daar vaak en het was altijd leuk. Ze woonden in Zandvoort en daar was natuurlijk van alles: duinen, zee, strand en eindeloos veel aandacht van opa en oma. Opa was een verhalenverteller en nam mij mee uit wandelen en oma was nogal gesloten, type diepe wateren en uitte zich vooral via de aardappelsalade die ze altijd maakte met een lading mayonaise waar je cholesterol spontaan de verkeerde kant van op schoot. Zei je één keer tegen oma dat je iets lekker vond, dan kreeg je het alle keren dat je kwam, tot het je strot uitkwam....maar de bedoeling was goed!

Het stoeltje stond in hun huis, zolang ik me kan herinneren. Navraag bij Oma (mijn moeder) leverde op dat het stoeltje er ook al zo lang zij zich kan herinneren stond. Ik kreeg het stoeltje toen mijn opa overleed, mijn oma was al jaren daarvoor gaan hemelen.

Het stoeltje zit perfect, is gebouwd op een niet zo groot persoon, precies mijn maat (1,69). We hebben er een tijd een schapenvacht over gedrapeerd, toen zat het helemaal super, maar de vacht leed onder een vlooienplaag van de katten en moest het huis uit, de stoel niet. De stoel ziet er niet mooi meer uit, vooral de zitting is lelijk, deze is van riet en moet nodig opnieuw worden beriet (als dat een woord is). Schatje probeert de stoel al jaren de deur uit te werken maar dat gaat hem niet lukken. Mijn stoel, afblijven! De stoel is ook van Moos, zoals jullie zien, de kat voor wie wij een moestuin-omheining hebben gemaakt. Meestal ligt hij in de stoel, als hij de planten in de tuin niet sloopt.

dinsdag 29 maart 2011

Nieuws uit de moestuin

Niet gehinderd door enige kennis zijn we een moestuin begonnen. Dat klinkt wat grootser dan het is, want het is een omheind stuk tuin waar de groenten in groeien en met een deksel. Belangrijkste voorwaarde van de moestuin was dat hij kattenproof is. Vooral kat Moos ziet het als zijn ereplicht om elke net in de aarde gezette kleine plant te pletten met zijn achterwerk. Zo werkt hij de hele tuin door, als hij de kans krijgt.

Schatje ging dus timmeren en ondertussen werden de dotjes opgekweekt in de kraamkamer. Dit weekend mochten de eerste plantjes de grond in. We hebben ijsbergsla, krulandijvie, bietjes, bloemkool, stamslabonen, courgette en peultjes. En dan moeten we nog plek zien te vinden voor de rucola, tomaten, pastinaak, prei en doperwten. Moos vindt het tot nu toe prima, hij denkt nu dat we een gigantisch ligbed voor hem hebben gemaakt. Ai, als dat maar goed gaat.....maandag 28 maart 2011

Blij dat de maand bijna voorbij is...

Wat gaven we een geld uit! Op alle fronten! Er waren verjaardagen (3, bij elkaar € 100), het hele gezin werd in de kleren gestoken (€ 260), er werd geklust (€103), ook kocht Schatje een HD ontvanger en recorder aan, weliswaar 2e hands maar wel goed voor 120 euro (en niet nodig voor mij maar voor hem blijkbaar een levensbehoefte en nu het ding er eenmaal is moet ik toegeven dat het héél handig is), en een bezoekje tuincentrum afgelopen zaterdag kostte € 76. Dan hebben we wel een moestuin die kattenproof is en komen we allemaal met gemak de lente en zomer door wat kleding betreft.

Het huishoudbudget daarentegen werd niet overschreden. Ik schommel momenteel rond de € 400 per maand.Vorig jaar zat ik daar regelmatig vér boven maar nu blijf ik stabiel zo rond de € 90-€100 euro per week voor boodschappen terwijl nu wel alles biologisch is en vorig jaar nog een overgangsfase was. De winst zit voornamelijk in het eten van seizoensgroenten, in het minder eten van vlees en kip (scheelt € 10 tot € 20 per maand en in het zelf brood bakken (scheelt € 10-€15 per maand). Ook stapten we over op andere yoghurt (scheelt € 5 per maand) en maak ik zoveel mogelijk tussendoortjes zelf. Ook begin ik nu te merken dat ik geen geld meer uitgeef aan wasmiddel maar dit zelf maak van Marseillezeep. Met die 5 euro die ik eraan uitgaf kan ik nog maanden voort. Het lijken kleine beetjes maar ik vind het fijn om te merken dat we nu gaan voor eten en schoonmaakmiddelen zonder troep en toch niet meer uitgeven.

Aandachtspunten zijn er niet echt voor de komende tijd. Wat huishoudbudget betreft: minder is denk ik niet realistisch, dan zouden we vegetarisch moeten gaan eten en over moeten stappen op blikgroenten, dat wil ik niet.  En verder moet er op de andere gebieden weer even de hand op de knip worden gehouden.....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...