zaterdag 26 maart 2011

Gevraagd: ervaringen met Marseillezeep

Een tijd geleden schreef ik een jubelstukje over Marseillezeep, onze groene oplossing voor huishoudelijk gebruik en voor het lichaam. Ik smeer het op mijn haar als shampoo maar schrob ook de WC er mee en zo nog tig toepassingen. Nu kreeg ik daar best veel reacties op van lezers en ik las ook een paar keer op andere blogs dat er Marseillezeep werd ingeslagen. En toen? Wat gebeurde er? Wat zijn jullie ervaringen, ik ben benieuwd!

vrijdag 25 maart 2011

weekmenu en boodschappen

Eindelijk weer eens een bedrag onder de € 90. Afgelopen week gaven we € 86,36 uit aan de boodschappen. Wat me opvalt is dat we deze maand veel meer aan groenten uitgaven dan in de 1e 2 maanden van het jaar. Ik krijg niet echt grip op de oorzaak hiervan, hmmm.

De plannen voor de komende week zijn:
Zaterdag: roerbakschotel van bietjes, broccoli, linzen, quinoa en noten met verse koriander

Zondag: rijden we naar Oma en laten we ons verrassen...

Maandag: Mie met witte kool, broccoli, taugé, tofu en pindasaus

Dinsdag: soep en tosti. Er zwemt een bietensoep met kokosmelk in mijn hoofd maar het zou ook zomaar pastinaaksoep kunnen worden...

Woensdag: een curry van wortel, aardappel, broccoli en champignons en wat er nog meer in de groentela ligt met daarbij vis in yoghurtsaus

Donderdag: Oma kookt

Vrijdag: doen we weer boodschappen

donderdag 24 maart 2011

Terreur van zorgverzekeraars

Laatst las ik dat de zorgverzekeringen volgend jaar wéér duurder worden en niet zo’n beetje ook. We zouden niet vreemd op moeten kijken als de basisverzekering meer dan € 200 per persoon wordt. Nu zou ik daar nog mee kunnen leven als het daarbij blijft en de door jou ingediende rekeningen vergoed worden. Maar dat is niet zo.

Het hele jaar door bewaar ik de bonnen voor de medische kosten zodat áls we de belastingaangifte doen, we meteen alles kunnen ophoesten dat niet vergoed werd door de zorgverzekeraar, ondanks de niet misselijke uitgebreide aanvullende verzekering. Wij hebben vorig jaar voor maar liefst € 2000 aan medische kosten gehad, die niet werden vergoed. Dat hebben we dus betaald bovenop de kosten die we betalen aan de zorgverzekeraar.

Het is toch vreemd dat de kosten van de zorg steeds meer stijgen, dat wij met ons allen verplicht worden ons hiertegen te verzekeren en dat het tegelijkertijd steeds schimmiger wordt waarom iets wel of niet vergoed wordt. Dit jaar heb ik de eigen bijdrage voor medische kosten van € 170 euro al uitgegeven. Helaas is het dan echt niet zo dat de kosten die ik vanaf nu maak, vergoed gaan worden. De pillen alleen al die ik op doktersvoorschrift slik, kosten € 30 per maand en worden niet vergoed door de zorgverzekeraar omdat deze de pillen ziet als supplement en niet als medicijn. Dat dit supplement maakt dat (na 3 jaar ellende) mijn lijf minder pijn doet, mijn doorbloeding beter is, het wazige gevoel is mijn hoofd wegtrekt en ik minder neurologische klachten heb, telt voor de zorgverzekeraar niet. Hetzelfde spulletje in een medicijn stoppen gebeurt niet.

Het meest vreemde vind ik nog dat mijn pillen op doktersvoorschrift wel besteld kunnen worden bij de apotheek (maar dus niet worden vergoed) maar 4 keer duurder zijn dan als ik dezelfde pillen bestel via internet. Gelukkig heb ik een ‘goed adresje’ waar ik het spul kan krijgen, maar wie controleert deze leverancier? Ik heb daar totaal geen zicht op. Ik wijk om geld te besparen uit naar internet, maar dat kan gevaarlijk zijn. Tegelijkertijd heb ik geen keus, want dit spul verhoogt de kwaliteit van mijn leven en dan heb ik het niet over grote uitspattingen maar over de dagelijkse dingen kunnen doen zoals kunnen douchen en mijn kind kunnen ophalen van school.

De steeds oplopende kosten leiden tot oncontroleerbare situaties en een enorme macht aan de kant van de zorgverzekeraars. Bovendien grijpt het diep in het budget in. Als de kosten van de basisverzekering nog meer gaan stijgen, dan moeten we weer keuzes gaan maken. We hebben al op vrijwel alles bezuinigd de afgelopen jaren en de uitgaven die we maken zijn het gevolg van bewuste keuzes: we kiezen voor biologisch eten, één keer per jaar op vakantie, een abonnement op een krant, elke maand een vast spaarbedrag opzij zetten en gedragen ons op elk ander vlak behoorlijk matig. We geven weinig uit aan kleding, aan ‘hebbedingen’, letten op ons energieverbruik, stellen elk half jaar het gezinsbudget bij, noteren alle uitgaven…..Wat zal het straks worden: geen vakantie meer, geen biologisch eten of zeggen we de krant op?

Natuurlijk is dat nog altijd een luxe keuze en zijn er mensen die door de stijgende kosten een nog pijnlijker afweging moeten maken: bijvoorbeeld op zoek naar andere woonruimte. En oké als je het afzet tegen leed op de wereldschaal dan is het geen Japan of Libië. Maar het klopt niet en niemand doet er iets aan. We laten het allemaal gebeuren.

woensdag 23 maart 2011

Tweedehands woensdag

Op deze plek zet ik elke woensdag een gratis tweedehands gekregen voorwerp en de gulle gever in het zonnetje.

Deze week de wereldbollamp van mevrouw De H.:


Mevrouw De H. gaan we wel vaker tegen komen de komende tijd hier, want het huis staat vol met spulletjes die we van haar kregen, het meest voor de keuken maar ook deze lamp. Het is de nachtlamp van Zoon, al bijna 1,5 jaar en de lamp is ook bijzonder geschikt voor uitleggen over werelddelen en plekken die aangewezen moet worden. Natuurlijk kunnen we in het kader van energie besparen de lamp beter uitdoen, maar daar is Zoon nog niet aan toe (er zit wel een spaarlamp in hoor....)

dinsdag 22 maart 2011

Abonnement hoppen en geldgoochelen....

Schatje heeft een duur KPN abonnement waar hij graag van af wil. Eerder probeerde hij dat op te zeggen maar daar raakte de KPN klantenservice ernstig van in de war want het was nog niet het goede moment in tijd en dan kan het niet worden ingevoerd in de systemen. Totale onzin natuurlijk maar het is denk ik makkelijker om op je kop en achterste voren te jongleren dan dat je door een servicemedewerker weet door te dringen.

Nu is wél de goede tijd dus hop er wordt actie ondernomen. Schatje heeft wensen en verlangens en om die te kunnen verwezenlijken gaan we de grote schuiftruc doen. Het dure abonnement wordt opgezet. Besparing  €20. Hij neemt een veel goedkoper abonnement van € 5,95 (200 belminuten en 25 sms'jes). Dan is er nog € 14,05 over van de besparing. Dan neemt hij een abonnement op ere-divisie live van € 16,95 per maand én aansluiting op diverse muziekzenders van  € 3,95. Dan staan we € 6,85 in de min! Vervolgens zegt hij zijn voetbalseizoenskaart op (€ 353) en staan we weer in de plus voor iets van € 346. Eigenlijk meer want doordat hij niet meer heen en weer rijdt naar de wedstrijden, scheelt het ook benzine.

Ook dit is consuminderen. Schuiven met je mogelijkheden, zodat dat wát je graag wilt, toch mogelijk blijft door te bezuinigen op andere zaken. En het is met de mobiele aanbieders tegenwoordig net als met de energieleveranciers en de zorgverzekeraars echt héél lucratief eens een uur te besteden aan het vergelijken van prijzen.

maandag 21 maart 2011

Wat schaft de pot?

In het weekend hebben wij ons gestort op een overheerlijk stoofpotje van Schatje en een aardappel-courgettetaart

Vandaag is het restjesdag: een pitabroodje met restjes kip, kikkererwten, en rode linzenpuree daar roerbak ik wat courgette en paksoi bij.

Dinsdag: soep en tosti.

Woensdag: Gegrilde kipfilet met tomaten-chocoladesaus (recept volgt op Spaarcentje kookt), broccoli en rijst.

Donderdag: Oma kookt!

Vrijdag:Nog geen flauw idee maar er komen gehaktballen en champignons in voor.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...