zaterdag 12 maart 2011

Ditjes en datjes

Afgelopen week gaven we € 93,65 aan boodschappen uit. Dat vind ik nog best meevallen aangezien daar ook veel extra's bij zat voor de verjaardag van Zoon. Toen kochten we veel luxe spullen en geen voorraad. Die moesten we vanmorgen aanvullen en deze week gaan we wat hoger uitkomen vrees ik. Het zou dus zomaar kunnen dat de vakantiepot geplunderd wordt. Geen nood, op een ander moment gooien we er vast weer bij....

Verder weinig te melden, anders dat de zon schijnt, de tuin zaaiklaar is en er pakjes met zaden liggen te wachten op hun volgende stap in de wereld. Sommige zaadjes gaan we maar eerst binnen opkweken en als het wat wordt mag het grut de tuin in. Ik ben geen tuinexpert, hoewel ik wel ooit een bijbaantje had bij een groot tuincentrum....maar anders dan het bijbaantje als privékok waar ik deze week over schreef, heeft het bijklussen op het tuincentrum niet geleid tot enige kennis op groengebied en wel geleid tot een grondige hekel aan alle door de commercie verpeste feesten als Kerstmis, Pasen en moederdag.

Fijn weekend allemaal!

vrijdag 11 maart 2011

Restverwerking

De koelkast levert een paar bakjes op met kleinere hapjes: nog wat knolselderijsaffraanstoof en ook wat runderstoof van gisteren. Plus een bakje aardappelpuree. Net niet genoeg voor een complete maaltijd. Maar als ik er samosa's  van maak wel. Ik heb ook nog wat bladerdeeg in de vriezer, maak ik er 2 verschillende hapjes van. Met aardappel-rund en met aardappel-knol. Moet toch best lekker kunnen uitpakken! Officieel horen samosa's natuurlijk niet van bladerdeeg te worden gemaakt, maar daar trekken we ons lekker niets van aan, aangezien het uitgangspunt is 'mag niets extra's kosten en de koelkast moet leeg'.

Ook is het duidelijk wat we komende week gaan eten:
Vrijdag: restjes dus...

Zaterdag:
Zuurkoolstamppot met gerookte zalm, kappertjes en dille (experiment!)

Zondag:
Salade van bietenblokjes, kipfilet, blauwschimmelkaas, appel en amandelen met aardappeltjes uit de oven (nog een experiment!)

Maandag:
kerrie-knolselderij met witte kool, gehakt en rijst

Dinsdag:
Euh, stukje quiche uit de vriezer en een nog nader te bedenken soepje....

Woensdag:
Broccoli met rode linzensaus en tofublokjes met rijst

Donderdag:
Oma kookt!

Vrijdag:
rennen we weer naar de winkel

donderdag 10 maart 2011

kant en klare kruidenmixen

Kruidenmixen hebben natuurlijk het voordeel dat je in geval van weinig tijd niet hoeft na te denken maar zo de kruiden bij je eten kunt mieteren en snel klaar bent met de bereiding. Nu ging ik laatst al flink tekeer tegen transvetten en die zitten juist vaak in de klant en klare kruidenmixen van meneer Honig en mevrouw Knorr. Het alternatief, biologische kruidenmixen, is weliswaar smakelijk maar je moet het maar net kunnen betalen.

Een slimme kok maakt zelf kruidenmixen. Jaren geleden dronk ik wat in een kroeg (de Kat in de Wijngaert in Amsterdam om precies te zijn) en wachtte op iemand. Om de tijd te doden bladerde ik in een tijdschrift dat daar lag en vond recept voor een Marokkaans kruidenmengsel. Ik schreef het over op een bierviltje dat nog steeds in mijn keukenlade ligt en het doet al jaren met veel succes dienst.Je kunt hiermee eindeloos variëren. Kijk eens goed wat er in dat pakje mix zit schrijf het over en maak het na. Gewoon uitproberen. Als je meerdere porties tegelijk maakt heb je wel het gemak van de kant en klaar mix voor beduidend minder geld.


Voorwaarde is natuurlijk wel dat je kruiden in huis hebt. Zomers hebben wij veel verse kruiden in de tuin maar in de winter is dat minder.  Ik koop mijn kruiden en specerijen altijd bij de Turkse Winkel. Daar zijn ze goedkoper dan in de supermarkt (scheelt ongeveer 10 tot 20 cent) en het formaat bakje staat me ook aan (meestal 10 of 20 gram). Aangezien hier altijd gekookt wordt is dat een voordeel waarvoor we graag om rijden (op de fiets natuurlijk). Je kunt ook kruiden kopen op de markt maar kijk uit dat je het dan niet in te grote hoeveelheden koopt (het wordt vaak voorverpakt in zakjes). Voor je het weet is het kruid te oud en moet je het weggooien.
  
Nu hoeft niet iedereen zo gigantische voorraad aan te leggen want als koken niet je hobby is, is dat weggegooid geld. Maar zorg dat je wél je favoriete kruidencombinaties in huis hebt, zodat je niet misgrijpt. En probeer zo nu en dan eens iets nieuws uit, dat motiveert en inspireert.

woensdag 9 maart 2011

Tweedehands woensdag

Op deze plek zet ik elke woensdag een gratis tweedehands gekregen voorwerp en de gulle gever in het zonnetje.

Tijdens mijn studietijd had ik een geweldig baantje. Samen met vriendin M. kookte ik voor een oude heer van stand, Meneer B. Geboren op de Prinsengracht in Amsterdam en toen ik hem leerde kennen was hij 85 en woonde hij op de Reguliersgracht. Meneer B was oud-notaris en zocht "lieve dames die bij hem thuis wilden koken". Nu, wie mij kent, weet dat ik dat wel wil!

Toen ik daar begon te koken lustte hij vrijwel niets, alleen bloemkool met eens sausje en via ons maakte hij kennis met andere gerechten, het kluiven van kippenpoten met je handen en chinees eten. Elke keer dat ik daar kwam zag de middag er hetzelfde uit. Ik kwam om half 4, we bespraken de dag, het nieuws in het groot en het klein en het menu (altijd hoofdgerecht en toet, soms ook voorgerecht). Dan ging ik boodschappen doen en daarna namen wij een portje. Opgekikkerd dook ik dan de keuken in en maakte het eten klaar, tussendoor onderbroken door het half 7 journaal, dat hij altijd wou zien. Daarna eten en afwassen en weer naar huis of soms nog even luisteren naar zijn pianospel.

Ik kookte daar om de dag en at dan ook mee, het hele jaar rond. De andere dagen nam mijn vriendin voor haar rekening. Vaak aten we met zijn drietjes, dat vond hij helemaal reuze gezellig. Ook met Kerstmis en oudejaarsavond aten we bij Meneer B. Hij had vrijwel geen familie, geen kinderen en zo had hij toch altijd aanspraak. Het was een man van vaste gewoonten, hij ging jaar in jaar uit naar het concertgebouw en zat daar altijd op dezelfde stoel, een paar keer per week ging hij naar Artis en één keer in de week musiceerde hij met een aantal dames. Hij had in zijn leven nooit hoofdpijn gehad en was altijd goedgehumeurd.

Het was een verbintenis gemaakt in de hemel. Ik kon doen wat ik het liefst doe: koken (en kreeg daar betaald voor) en hij zorgde voor structuur in mijn woelige studentenleven. Wat er ook gebeurde, ik moest om half 4 bij meneer B zijn. Dat gaf houvast. Hij was heel gastvrij en makkelijk, één keer zat ik zonder huis en toen kon ik al mijn meubels opslaan bij hem in de kelder. Hij aan de andere kant had er ook veel aan, hij had altijd aanspraak, genoot van het gezelschap van jonge mensen en had elke dag een lekker maaltje. Hij was bijzonder geïnteresseerd in alles, ik heb meegemaakt dat hij een studieboek van mij  over geschiedenis ging lezen om er later met mij over te kunnen praten. Sowiezo had geschiedenis zijn interesse, hij kon heel geanimeerd vertellen over de geschiedenis van Amsterdam en de grote brand bij het paleis van Volksvlijt (waar later de Nederlandsche Bank werd gebouwd) in 1929.

Ook toen ik al werkte voor het "echie", bleef ik bij hem komen, maakte zijn huis schoon en toen hij later ziek werd deden we de dingen die normaal kinderen voor hun ouders doen: pyama's mee naar het ziekenhuis nemen en zorgen voor iets te lezen en beetje tutten over hem. Toen hij overleed was hij 92 en ik heb hem nog jaren gemist.

Het tafeltje kreeg ik van hem, het stond op de bovenste verdieping van zijn huis, in het dienstbodekamertje. Het is een oude wastafel en er hoort eigenlijk nog een lampetkan op te staan, maar die is helaas bij een verhuizing gesneuveld.

dinsdag 8 maart 2011

Koken uit zakjes

Dat kan ik heus wel hoor, koken uit zakjes, zonder dat je er teveel moeite voor moet doen. Zakje openrukken en van hatseflats en hopsakee. Shoppen uit de vriezer noemen we dat. Vandaag is zo'n dag dat ik denk ik maar geen marathon ga rennen. Mijn lijf zwabbert de ene kant op en mijn geest de andere kant. Dat zijn de laatste stuiptrekkingen van het vieren van de verjaardag van Zoon. Dus oefen ik me vandaag in het bankhangen.

Voorheen betekende dit in de avond een broodje eten, of eten bestellen maar dat hoeft gelukkig niet. Door het vooruit koken en hamsteren vond ik in de vriezer een portie rijst, afgekookte kikkererwten en linzen, doperwten, 200 gram kipsaté (van afgelopen zaterdag), een bak satésaus en een verdwaalde gehaktbal. Dat staat nu braaf te ontdooien. Hoeven we het alleen nog maar in de pan te mieteren. En ruzie te maken wie de gehaktbal krijgt en wie de kipsaté.

maandag 7 maart 2011

3 maanden al weer....

Als je een blog begint, weet je van te voren niet waar je aan begint. Ik begon dit blog uit een drang om te schrijven over een onderwerp dat me aan het hart gaat. En nu, 3 maanden en meer dan 18000 bezoekers later en met niet alleen een consuminderblog maar ook een kookblog in de lucht, is het tijd om de balans op te maken.

Niet alleen het schrijven is genieten maar vooral ook de reacties en tips die ik krijg. Ik vind het heerlijk om te lezen dat Petra genoot van de aardappeltaart, dat Spaarmoeder de uitdaging aangaat en zich een blok Marseillezeep aanschafte. Dat Natuurlijk Zuinig helemaal blij wordt van het idee van zelf gemarineerde olijven maken. Dat Theda zich bekommerde om de keuzes die we maken met het huishoudgeld. Dat veel mensen reageerden op mijn stukje over het sluipverbruik van de decoder en dat daarom Schatje dit weekend braaf naar de bouwmarkt reed om een stekkerdoos met lichtknop aan te schaffen, en het werkt! Ik vond het geweldig dat zoveel mensen heel enthousiast reageerden op mijn kookblog en sommigen zich zelfs meteen aanmeldden als volger. Ik heb heel vaak moeten lachten om de nuchtere reacties van Valhalla en die van Oryx zetten vaak weer aan tot meer nadenken over een onderwerp.

Het feit dat jullie überhaupt reageerden, maakte dat ik ook andere blogs leerde kennen, zo kwam ik bij Zena terecht, bij mevrouw Jee, bij Octopoes, Verg(r)eetmenietje, Kniepertie, Vlijtig Liesje. Het verrijkt mijn leven terwijl we het juist over lekker leven met minder hebben.

En wat heb ik een lol als ik de statistieken bekijk. Ik heb bezoekers uit Nederland, Belgïe, Zwitserland, Spanje, Duitsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Servië, Verenigde Arabische Emiraten (huh?), Australië, Verenigde Staten, Kroatië en dan vergeet ik er vast nog een paar. En in de week dat het regime in Egypte viel had ik 10 pageviews daar vandaan. Ja daarvan slaat mijn fantasie onmiddelijk op hol! Hoe gaat dat dan? Even kijken tussen de revolutie door? Zijn dat Nederlanders die daar wonen en juist in de week dat de Arabische wereld in opstand komt, mijn blog gaan lezen over zuinig leven? Heel wonderlijk....maar wel leuk.

Mijn leven is niet zoals ik het zou willen. Daar ben ik vast niet de enige in. Iedereen heeft dromen over wat hij eigenlijk zou willen doen. Ik kan niet zomaar bij iemand op bezoek gaan, zonder vooraf allerlei preventieve maatregelen te nemen. Contact met anderen is voor mij vaak te vermoeiend. Gisteren vierden we de verjaardag van Zoon en vandaag lig ik plat op de bank (met laptop op schoot) , ik denk dat douchen me niet gaat lukken en voor Zoon is vandaag weer van alles geregeld voor het halen en brengen van en naar school, voor tussen de middag en om naar judo te gaan.Ik heb me de afgelopen jaren erg van de buitenwereld afgesneden gevoeld, totdat ik de bloggemeenschap ontdekte. Wat een rijkdom en wat geniet ik ervan! Ik doe wat ik het liefst doe: stukjes schrijven en zin en onzin verkondigen over alles wat me raakt en ben zo toch,  hoewel ik met mijn kont op de bank zit, onderdeel van een groter geheel.

Dussssss, het verkennende snuffelen is over. Ik schrijf een blog! Wat zeg ik: ik schrijf er twee! En daar ga ik lekker mee door.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...