zaterdag 26 februari 2011

Traktatie-overpeinzingen

Donderdag is Zoon jarig. Daar leeft hij natuurlijk al weken naar toe. Wij ook, we hadden al wat maatregelen getroffen (cadeau uitgezocht, mensen uitgenodigd, dag geprikt wanneer we het vieren) maar het donderde ineens in mijn hoofd dat er natuurlijk ook getrakteerd moet worden op school! Ik had al wel uitgebreid nagedacht over de traktaties als we het vieren met familie, volgende week zondag (chocoladetaart en kaneelcakejes) maar er is dus meer werk aan de winkel.

De vorige 3 jaren maakten we er ons gemakkelijk van af, wel met een portie schuldgevoel moet ik bekennen. Gewoon van die kleine chipszakjes in een grote schaal en hopla uitdelen maar. Als excuses kan ik aanvoeren dat ik al 3 jaar ziek ben en mijn hoofd er totaal niet naar stond.

Nu ben ik weliswaar nog steeds ziek maar ik heb mijn prioriteiten wat beter in het snotje. Ik doe meer dingen die ik leuk vind (koken en bakken) en ik besteed steeds minder energie (die er toch niet is) aan zaken buiten mijn macht. Ik heb een vaste dagindeling, ga minder vaak over mijn grenzen (denken we even niet meer aan die 5 broden van 2 weken geleden) Dussssss dat wordt bakken, leuk om te doen en lekker goedkoop. Niet iets bijzonders hoor, gewone cupcakejes. Of misschien met een pietsje chocolade erdoor. Of misschien de helft gewone cakejes en de andere helft met banaan en honing. Of misschien met appel en kaneel. Of toch maar gewoon weer chippies!? Nee ho, stop, gewone cupcakes, de simpelste versie en daar 30 stuks van. Ik beloof hierbij dat ik het daarbij laat. Dat is mijn voornemen en als donderdag blijkt dat ik voor meer variatie heb gekozen, dan mag iedereen mij daar stevig op aanspreken.

vrijdag 25 februari 2011

Wat gaan we eten?

Afgelopen week was er geen eetplan anders dan de vriezer leegeten, en zo kwamen de meest wonderlijke combinaties op ons bord. Voor de komende week is wat meer denkwerk verricht. Ik wil de komende tijd nog wat recepten met pastinaak uitproberen, ik ben in de diepste kronkels van mijn geheugen op zoek naar het recept voor de mosterdsoep die ik vroeger maakte toen ik nog als kok werkte (en waarvan ik het recept dus nergens meer kan vinden) en ik wou me eens gaan storten op bietjes.

Want bieten, ja, ach, ze zien er ook zo eng uit, in ongekookte toestand ondoorgrondelijk en in gekookte toestand rood en glibberig. Ik ben er niet dol op. Ik heb wel eens bietjessalade gegeten, dat was wel oké. En Schoonouders maakten ooit eens Borsjt, maar dat wekte ook niet heel veel enthousiasme op, misschien omdat het een vrij flauw recept is. Het koken van bieten is ook al zo'n gedoe! Maar ja, deze consuminderaar gaat ze natuurlijk niet voorgekookt kopen. Nou vond ik een tip in een kookboek over bieten roosteren in de oven in aluminiumfolie in plaats van koken en dat maakt dat ik ineens een stuk welwillender tegenover deze groente sta.

Afijn, ik heb veel nagedacht en gebladerd in kookboeken en gezocht naar bietencombinaties die ik wil gaan uitproberen. Ik vond geen recept dat ik kan maken (beetje zeurkous ben ik wel) maar deed wel inspiratie op. Dussssss deze week iets met bieten en gekarameliseerde ui, munt en geitenkaas.........

Als ik het bietenexperiment overleef, ga ik me ook wagen aan boerenkool, ook al zo iets bleh....maar we eten niet voor niets volgens de seizoenen en het is dus hoog tijd dat ik die oogkleppen af doe.

Dus wat eten we deze week:

Vrijdag:
Pastinaakrisotto

Zaterdag:
Bieten met? en uh….

Zondag:
Spruitjes met kipfilet, champignons, ketjap en sesamzaadjes en rijst

Maandag:
Pasta met pittige tomatensaus (vriezer) en sla

Dinsdag:
Mosterdsoep en tosti

Woensdag:
Witte koolkoek met gerookte zalmsnippers en sla

Donderdag:
Zoon is jarig en zal denk ik wel pannenkoeken willen eten

Vrijdag
Rennen we weer naar de winkel voor een nieuwe lading boodschappen

Afgelopen weken deden we voor € 95,46 boodschappen, dat was inclusief €20 voor wat aanbiedingen bij de appie zoals puur en eerlijk kipfilet die in de aanbieding was en nu in de vriezer ligt. 

donderdag 24 februari 2011

De greenwashinggate

In reactie op mijn stukje van vorige week Nivea, over hun lijn Pure & Natural, schreef Oryx dat het je als bedrijf groener voordoen dan je bent (uit financieel oogpunt) een naam heeft, namelijk greenwashing.

Dat begrip kende ik niet en het bleef in mijn hoofd rondzingen. Dus dan maar eens een onderzoekje doen in de hoop dat het er weer uit gaat….

Officieel is greenwashing de praktijk van dingen over je product of organisatie beweren die je niet onderbouwt (maar die mensen wel graag geloven), of irrelevante zaken benoemen en relevante negeren. (bron: wikipedia).

Greenwashing komt op verschillende niveaus voor en is niet altijd even erg:
Een organisatie ondersteunt voor de buitenwereld iets goeds en duurzaams maar maakt bij hun eigen productie gebruik van zeer vervuilende materialen. Denk bijvoorbeeld aan een autofabrikant die Greenpeace openlijk steunt of een oliemaatschappij die een project voor scholing en onderwijs opzet. Sommige bedrijfstakken zijn nu eenmaal heel vervuilend en misschien dat bedrijven zo de balans proberen om te buigen. Een bedrijf zal toch de publieke opinie mee willen hebben en als die gevoelig is voor groen en duurzaam, nou dan gebruiken ze groen en duurzaam.

Soms wil een organisatie iets maatschappelijks doen en zich duurzaam profileren maar heeft het de eigen productielijn nog niet voldoende aangepast. Producenten maken net als consumenten tegenwoordig een groeiproces door van bewustwording en besluiten uiteindelijk gefaseerd over te stappen naar duurzamer ondernemen. Denk maar aan de eerlijke chocolade die je voorheen nergens kon kopen en nu als Groene Sinterklaas afgelopen jaar al helemaal ingeburgerd was. Een bedrijf zwicht dan misschien uiteindelijk voor de angst voor teruglopende verkoopcijfers maar het resultaat is uiteindelijk voor iedereen positief.

Maar er zijn ook bedrijven die boefjes zijn. Die zich willens en wetens maatschappelijk en duurzaam profileren, terwijl ze weten dat ze dat niet echt zijn en ook helemaal niet van plan zijn. Die lanceren bijvoorbeeld een keurmerk dat hun product groen en duurzaam doet lijken om zo de consument ter wille te zijn. Dit drijft op suggestie, want wie zegt dat het leuke logootje met het woord Eko/Bio/Eerlijk of met het bloemetje erin echt een keurmerk is? Door wie wordt dat gecontroleerd?

Niet alleen ‘keurmerken’ doen het goed. Ook allerlei interessant aandoende uitspraken op het product die niemand begrijpt en wetenschappelijk klinken en daarom bij de consument al vrij snel in het kastje ik begrijp het niet maar het zit vast goed worden gestopt. Denk bijvoorbeeld aan de tekst: vrij van parabenen die je nu op veel verzorgingsproducten ziet. Weet iemand wat een parabeen is? Ooit eentje voorbij zien komen? Ik bedoel maar. Maar het zit er niet meer in en dat is blijkbaar een pré.

Als je als beetje doorbijter wilt weten wat parabenen precies zijn en waarom ze slecht zijn, loop je al snel vast in het ondoorzichtige kluwen van informatie op internet, waarvan je als leek niet kunt inschatten of het totale kolder is of juist recht in de roos wat waarheidsgehalte betreft. En dat is nu precies het probleem. Je weet het niet en je weet ook niet wie het wel weet en als iemand zegt dat hij het weet, dan weet jij weer niet wat iemands motieven zijn.

Pffffff. Heel begrijpelijk dat mensen afhaken met duurzaam consumeren. Want je moet niet alleen meer betalen voor alles dat je in je mond stopt en op je lijf smeert, je moet ook een halve chemicus zijn om te begrijpen wat er achter steekt. Je moet bereid zijn om op een ontdekkingstocht te gaan en uit te zoeken wat onzin is en wat niet. Wat weggegooid geld is en wat niet. Maar je moet nooit in de valkuil van reclame trappen. Want net als dat er uit de schoorsteen van een fabriek geen bloemetjes komen, is er geen vrouw die rondhuppelt en volop geniet als ze ongesteld is, ook al draagt ze het juiste maandverband.woensdag 23 februari 2011

Spaarcentje lanceert kooksite

Ook al kan ik helaas niet werken, dromen blijf ik wel doen. Ik wil nog zoveel doen als ik ooit weer over een goede gezondheid beschik. Eén van mijn grootste wensen is een kookboek te schrijven, vol met betaalbare en lekkere recepten. Koken is mijn grote passie (en het opeten). Voorheen lette ik totaal niet op de prijzen van ingrediënten, als ik ergens trek in had, dan maakte ik het gewoon. Nu met een veel kleiner budget is dat niet meer haalbaar. Evengoed merkte ik dat het koken net zo leuk bleef! Het is leuk om telkens weer iets lekkers te verzinnen, ook als je minder te besteden hebt. Als gezondheidsfanaat en beroepszeurkous eet ik zoveel mogelijk suikervrij, zonder enge toevoegingen en zo veel mogelijk biologisch, dat weten jullie inmiddels wel want daar heb ik al genoeg over gezeurd hier. Natuurlijk plaatste ik al regelmatig recepten hier, maar als opstapje naar een kookboek, maakte ik een kooksite. Natuurlijk is de site nog lang niet compleet, maar wat niet is kan nog komen.....

Misschien vinden jullie het leuk eens een kijkje te komen nemen?

Tadatatdaaaaa!!!!!!!!!!!!! Hier is tie dan:

Spaarcentje kookt

Kikkererwtenburgers

Zoon is uit logeren bij Schoonouders en wij eten de koelkast en vriezer leeg. Vooral zaken die Zoon niet blieft kunnen door ons nu makkelijk naar binnen worden geschoven. Zo kwam ik gisteren in de vriezer kikkererwtenburgers tegen die ik een paar weken geleden maakte.

Kikkererwtenburgers dus, op een broodje met een plak kaas, sla en tomaat en wat saus er overheen (4 el yoghurt en 1 el pesto, de pesto moest op). Hartstikke lekker en een supergezond alternatief voor een broodje hamburger.
De kikkererwtenburger is wat droog, net als falafel. Het is dus echt het lekkerst tussen een broodje met saus erbij zodat het lekker zompig wordt.
Binnenkort ga ik experimenteren met groenteburgers. Ook op basis van kikkererwten maar dan verhoudingsgewijs meer groenten, zodat het smeuïger wordt en ook kan worden gegeten met bijvoorbeeld aardappelen of rijst en zonder een lading saus erover heen. Wordt vervolgd!
Het is best een werkje maar dan heb je ook wat:

Kikkererwtenburgers

Wat heb je nodig voor 10 burgers

350 gram kikkererwten
50 gram gare pompoenblokjes (te vervangen voor elke andere groente die je toevallig over hebt)
1 kleine ui
100 gram geraspte kaas
handje verse koriander
handje verse peterselie
3 thl korianderpoeder
3 thl komijn
1,5 thl bakpoeder
1 thl chilipoeder
1 thl kaneel
1 thl gedroogde munt (of klein handje verse munt indien voorradig)
2 tenen knoflook
1 el Olijfolie
2 el kikkererwtenmeel (of bloem)

Ook nodig: een keukenmachine

Voorbereiding:

·         Spoel de gedroogde kikkererwten af met water en week ze een nacht in een bak, royaal gevuld met water.
·         Na het weken spoel je de kikkererwten weer goed af met water en maak je ze droog. Dat gaat het makkelijkst als je daarvoor een schone theedoek gebruikt.
·         Zet alle kruiden klaar en zorg voor een grote schaal waar je de erwtensmurrie in kan doen en kan mengen met de kruiden.

Bereiding:

·         Doe de kikkererwten in de keukenmachine en pureer ze zo fijn mogelijk. Doe ze over in de schaal en meng alle gedroogde kruiden erdoor.
·         Pureer dan de ui, de groenten, kaas en de verse kruiden in de keukenmachine en voeg toe aan de gepureerde kikkererwten.
·         Meng alles goed door en voeg  als laatste een eetlepel olijfolie en 2 eetlepels kikkererwtenmeel toe.
·         Zet het deeg minimaal een half uur te rusten weg op een koele plek en vorm er daarna burgers van. Ik weeg ze af op de weegschaal en vorm burgers van ca. 100 gram. Druk het deeg goed aan tussen je handen, het voelt een beetje klef en plakkerig. Als het niet lukt om een burger te vormen, is je deeg misschien te droog en helpt het om wat olijfolie toe te voegen.
·         De genoemde hoeveelheid is voldoende voor 10 burgers. Is dat je teveel, dan kun je natuurlijk de hoeveelheden aanpassen. De burger kan ingevroren worden.

Bakken:

Verwarm wat olijfolie in een koekenpan en bak de burgers  in ongeveer 10 minuten goudbruin op niet te hoog vuur. Ik bak ze even om en om aan en dan doe ik het deksel op de pan om ze te laten garen.

Serveren met:

Een pitabroodje of gewoon op een bruin bolletje of boterham met wat sla en tomaat en een frisse saus. Tsatsiki smaakt er heerlijk bij maar je kunt ook natuurlijk een yoghurtknoflooksaus erbij geven of yoghurt met wat pesto erdoor gemengd.

Alternatieven:

Als je niet zo van pittig houdt, is de hoeveelheid gebruikte kruiden misschien wat te heftig voor je. Je kunt het natuurlijk kruiden naar eigen smaak. Wel is het zo dat kikkererwten zelf natuurlijk niet echt voor een smaakexplosie in je mond zorgen, dus er moet wel iets door heen.

dinsdag 22 februari 2011

Spaarcentjes consumindertips: tip 5 of hoe Dagobert Duck de nieuwe held van Spaarcentje werd

 Tip 5 is lekker kort door de bocht:    
Ga als de sodemieter sparen!!
Spaar vooraf en niet achteraf. Elke maand via automatisch sparen een vast bedrag opzij zetten – hoe klein ook – is makkelijk en haalbaar. En wachten totdat je vanzelf wat overhoudt gaat niet lukken.

Waarom sparen?
Jarenlang spaarden de Nederlanders relatief weinig. De economische crisis heeft dat patroon veranderd. Doordat het consumentenvertrouwen daalde, hielden mensen de vinger op de knip. Voor je weet maar nooit wat er gebeurt. En dat is precies de reden dat sparen zinvol is. Je weet niet wat er gebeurt, daarom is het zinvol iets achter de hand te hebben. Dat kunnen jullie vast ook zelf wel bedenken. Maar bedenken en doen zijn verschillende dingen en je moet maar net zin hebben om tijd uit te trekken voor een goed doordacht spaarplan.

Wanneer heeft sparen geen zin?
Als je al een tijdje consumindert, dan zou het zomaar kunnen zijn dat je geld overhoudt aan het einde van de maand. Niet meer in de valkuil trappen van het hebben om het hebben en je uitgaven goed bijhouden, zorgt voor een vollere portemonnee, ook als de maand bijna voorbij is. Nu kan het natuurlijk zo zijn dat je consumindert omdat je schulden hebt of niet kunt uitkomen met je geld. Dan vraagt je situatie eerst om andere actie. In geval van schulden moet je altijd natuurlijk eerst je schulden afbetalen. Heb je meerdere schulden, betaal dan vooral die schuld het eerst af waarover je de meeste rente betaalt. Zit niet stil maar onderneem actie met behulp van een stappenplan hoe je zo snel mogelijk uit deze situatie komt.

Heb je géén schulden, maar sta je toch voortdurend rood, dan is het ook dan raadzaam eerst andere zaken te regelen voordat je gaat sparen. Je gaat eerst kritisch naar je uitgavenpatroon kijken en bepalen op welke zaken je kunt besparen: opzeggen van abonnementen, goedkoper boodschappen doen, omzetten van verzekeringen of in geval van nood een goedkoper huis zoeken. Maak een realistische begroting. Als je dat moeilijk vindt, kijk eens op persoonlijk budgetadvies voor tips.


Sparen dus….
Stel, er is geen financiële nood, je bent niet failliet, je hebt inmiddels inzicht in je uitgaven en inkomsten gekregen en je bent al een tijdje lekker aan het consuminderen. Dan is het een goed idee om na te gaan denken over sparen. Realiseer je dan eens wat je spaarmotieven zijn. Ook is het begrip sparen rekbaar en verwijst het naar meerdere mogelijkheden:
Sparen - als een flinke pot geld voor later of het laten uitkomen van een grote wens.
Buffer – als een noodfonds voor onverwachte grote uitgaven.
Reserveringen – als een potje voor periodieke niet maandelijkse uitgaven die regelmatig terugkomen en er flink in kunnen hakken.


Voordat je begint met geld opzij zetten, kun je jezelf afvragen waarom je dat gaat doen en wat de meest slimme manier is.

 • Wat wil je met sparen. Wat is je doel? Waar werk je naar toe en over welke periode? Wil je een aanvulling op je pensioen of een nieuwe keuken of een wereldreis gaan maken als je 50 bent?
 • Wat voor buffer zou jij met jouw inkomen moeten hebben? Kun je met gemak een andere wasmachine kopen als de oude de geest geeft of moet je dat geld van je tante lenen? Het is handig als je de nieuwwaarde kent van zaken die voor jouw huishouden onmisbaar zijn maar je hoeft natuurlijk niet alles nieuw te kopen. Het gaat er ook om wat je er voor over hebt als je iets moet vervangen. Wil je persé een nieuwe vaatwasser of rij je juichend naar de kringloop? Of heb je geen keus en moet je voortaan de vaat op de hand doen? Om de gewenste hoogte van je buffer te bepalen kun je deze test van het Nibud doen.
 • Het is prettig als je een overzicht hebt van kosten die niet maandelijks terugkeren maar er wel inhakken. Vroeger raakte ik altijd in paniek als het december was, ‘t is sowieso al een dure maand en dan werd ook nog het geld voor de ANWB en de TV gids afgeschreven en moest de poes voor haar jaarlijkse prik naar de dierenarts. Weg geld! Sinds ik hier maandelijks geld voor reserveer, komen we nooit meer in de problemen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld onderhoud cv-ketel, bezoek dierenarts, abonnementsgelden, cadeautjes voor familie, kapper, schoolgeld. Tel al deze bedragen bij elkaar op, bepaal welk bedrag je maandelijks moet reserveren en zet dit het liefst op een aparte rekening, zo kom je nooit tekort als de rekening komt.

Het geld dat je opzij gaat zetten, kan je verdelen over 2 of 3 rekeningen. Als het goed is, heb je inmiddels een redelijk idee van wat jouw buffer zou moeten zijn, wat je aan reserveringen opzij moet zetten en wat overblijft om te sparen. Zo kun je uiteindelijk bepalen welk bedrag realistisch is om opzij te zetten en hoe je dat over de verschillende rekeningen verdeelt. Een instantie als het Nibud maar ook Erica Verdegaal hanteert de ‘regel’ dat je in staat zou moeten zijn om 10 % van je inkomen opzij te zetten. Doe dat vooral als het mogelijk is.

Soms is dat te hoog gegrepen. Kijk daarom wat voor jou haalbaar is en begin gewoon, liefst met een vaste maandelijkse overschrijving. Wacht niet tot je geld overhoudt, maar beschouw het bedrag dat je opzij zet als niet van jou en stort het meteen door nadat je salaris of uitkering op je rekening is bijgeschreven. Wen jezelf er aan dat je ook kleine meevallers opzij zet en niet meteen over de balk smijt. Wij houden in geval van meevallers een klein bedrag achter voor ‘de leuk’ en de rest wordt meteen doorgestuurd naar de spaarrekening.

Wij hebben nu na 2 jaar sparen voldoende buffer voor panieksituaties. Het geld dat nu wordt gespaard is dus echt spaargeld. Wij hebben verschillende spaardoelen:
 • Aflossing van de auto over 1,5 jaar
 • Sparen voor de eventuele studie van Zoon
 • Sparen als aanvulling voor later als we oud en bejaard zijn en het pensioen tegenvalt….

En natuurlijk heb ik ook een droom: een nieuwe keuken voor als de oude instort.

Ik heb een spaarplan gemaakt voor ons en weet precies hoeveel we zullen hebben over een jaar, over 2 jaar of over 4 jaar. Of wat we sparen voldoende is om een studie te bekostigen voor Zoon. Ook is daarin opgenomen dat we doorsparen voor een volgende auto in de toekomst, die met een beetje mazzel dan geheel van eigen geld gekocht kan worden zonder lening. Het is voor ons duidelijk wat voor prioriteiten we hebben. De keuken komt helaas op de laatste plaats want is toch luxe en andere zaken gaan voor. Natuurlijk hoeft niet iedereen het zo aan te pakken en zijn wensen en prioriteiten net zo verschillend als mensen. Misschien is jouw inkomen wel heel ruim en kun je makkelijk de variabele uitgaven betalen. Dan is een reserveringsrekening misschien wel onzin. Toch loont het wel in alle situaties om na te denken waarom je spaart, wat een realistisch bedrag is en hoe je dat bij elkaar spaart. Het grappige is dat het gaandeweg vanzelf leuk wordt. Ik had niets met cijfers en geld maar gaandeweg ontdekte ik de lol van sparen. Het levert me gemoedsrust op en ik hoef niet meer bang te zijn voor rampen. Het geeft me gewoon een lekker gevoel. Ik geef heus wel eens geld uit maar ik voel me tegenwoordig stukken meer verwant met Dagobert Duck dan vroeger.Als je zover bent om te gaan sparen dan loont het de moeite om rentetarieven goed te vergelijken. Op de Sparen Startpagina van Hanneke van Veen tref je actuele informatie aan.maandag 21 februari 2011

Grip op je energieverbruik

Zo, het is wel te merken dat we de vaatwasser weer gebruiken want we gebruikten bijna 10 kWh meer per week. Het verbruik afgelopen week was 72 kWh en 54 gas.
Vorige week was ik begonnen met het ordenen van allemaal tips die ik de afgelopen tijd had verzameld om energie te besparen, maar ik werd afgeleid door andere energiezaken zoals die dame die 600 euro per maand betaalde aan het energiebedrijf. Nee, daar ga ik niet opnieuw over beginnen hoor. Hier komt mijn lijst met tips over grip op energieverbruik. Nog lang niet compleet maar misschien staat er toch al iets bij voor je!

Koken
 • Kook met het deksel op de pan
 • Doe tijdens het koken niet teveel water in de pan
 • Denk vooruit: kook vandaag voor 2 dagen aardappelen, omdat je morgen ook iets met aardappels maakt
 • Denk in combinaties: als je toch de oven aanzet omdat je een quiche bakt, kun je misschien ook iets anders tegelijkertijd bakkenDouchen en Badderen
 • Een minuut minder douchen per dag levert op jaarbasis € 40 op.
 • Een bad kost 2 keer zoveel energie dan een douche

Water
 • Van alle energie die je verbruikt wordt 17 % veroorzaakt door het opwarmen van kraanwater. Spoel daarom eens wat vaker met koud water af
 • Kranen en douchekoppen met het  ‘kiwa-keurmerk laag verbruik’, zijn zuiniger

Wassen en drogen
 • Was op lage temperaturen
 • Laat de was aan de lucht drogen

Verlichting
 • Lampen met dimmers gebruiken meer stroom dan gewone lampen en verbruiken ook stroom als de lamp uit is. Haal daarom de stekker uit het stopcontact
 • Doe je buitenverlichting uit. Ik fiets regelmatig langs een huis waar continue de buitenlamp aan is, wat een verspilling!
 • Aan verlichting verbruiken we jaarlijks gemiddeld 600 kWh per huishouden. Bespaar door spaar- en ledlampen te gebruiken en zo min mogelijk halogeenlampen en dimmers. Halogeenlampen kunnen over het algemeen meestal probleemloos worden vervangen door ledlampen


Apparaten
 • Laat apparaten niet op stand by staan
 • Plaats de koelkast en de vriezer niet op een warme plek of naast een verwarmingsketel/fornuis
 • Als je geen flauw idee hebt hoeveel energie verschillende apparaten verbruiken maar je hebt behoefte aan meer grip op je energiekosten, overweeg dan de aanschaf van een energiemeter.  Die laat zien hoeveel stroom een apparaat verbruikt. De kosten bedragen rond de € 25 en over het algemeen levert het een besparing van € 50 op
 • Ontdooi bevroren producten in de koelkast. Het kost meer tijd maar je koelkast hoeft minder hard te werken
 • Zet de koelkast ten minste 10 cm van de muur af, zo kan de warmte die de koelkast afvoert, makkelijker weg
 • Zet de koelkast en vriezer uit als je met vakantie gaat
 • Koelkasten en vriezers zijn zuiniger als je ze regelmatig ontdooit (1 x per 2 maanden)
 • Vervang apparaten die de geest geven voor apparaten met het A-label
 • Laat je vooraf informeren over hoeveel stroom een apparaat verbruikt. Er zijn onderling grote verschillen
 • Zet je laptop tussendoor op sluimerstand. Dat is energiezuiniger dan de slaapstand


Verwarming
 • Zet de verwarming uit als je weggaat, ook als is het maar voor een uurtje. En laat hem niet net zoals de buurvrouw van Oma aan staan tijdens de vakantie in het buitenland omdat het dan zo lekker warm is als je terug komt….
 • Zet de verwarming ruim voor je gaat slapen uit
 • Als je net als wij heteluchtverwarming hebt, kun je de verwarming helemaal uitzetten ‘s nachts. Het huis is binnen 5 minuten warm na het aanzetten.
 • Ventileer je huis dagelijks, dat scheelt in de stookkosten. Een goed geventileerd huis bevat drogere lucht en dat is beter te verwarmen dan vochtige lucht. Daarnaast wordt met ventilatie ook nog schadelijke vervuilde lucht afgevoerd en dat is beter voor je gezondheid
 • Zet de thermostaat 1 graad lager dan je gewend bent, het scheelt 7 % in de stookkosten
 • Zet de verwarming alleen aan in kamers die gebruikt worden
 • Is de verwarming in de badkamer noodzakelijk? Zet alleen aan bijvoorbeeld vlak voor het douchen. Bij ons staat de verwarming in de badkamer nu al 2 maanden uit en niemand die het merkte
 • Doe de gordijnen ‘s avonds dicht
 • Laat je cv-ketel goed onderhouden, een goed afgestelde ketel verbruikt minder energie

TV
 • Hoe groter het scherm, hoe hoger het verbruik
 • LCD verbruikt minder dan plasma
Tot slot: 
Doe voor de grap eens een test op de energielastenverlager of op de energiebespaarwijzer en ontdek waar jij nog op kunt besparen. Vooral de bespaarwijzer vond ik leuk om te doen, hier moet je namelijk voorspellen wat je score zal zijn. Het is wel even schrikken om te ontdekken dat wat je denkt en verwacht niet klopt met de werkelijkheid. Maar misschien kennen jullie jezelf én je verspillende gedrag wel beter!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...