zaterdag 12 februari 2011

boodschappen en weekmenu

Bepaald geen zuinige week afgelopen week. Cash gaven we € 94,41 aan de boodschappen uit en via internet € 30 aan kattenvoer. Ik weet niet precies waar de extra uitgaven inzitten. Ik heb de kruidenvoorraad aangevuld, dat was al bijna € 8. Ook kochten we nog een bakblik voor brood, dat was € 4,50. De € 30 aan kattenvoer is veel natuurlijk, maar is bedoeld voor een langere periode. Het zijn blikjes Yarrah (biologisch kattenvoer) en ik betaalde 29 cent minder per blikje dan dat ik normaal ervoor betaal. De 20 kilo droge biobrokken die ik ook had besteld, waren niet meer leverbaar bij deze webshop. Grrrrrr, ik moest dus goed zoeken naar een andere webshop, waar ze wel op voorraad zijn en die geen achterlijke verzendkosten rekent.

Het loont echt de moeite om goed te vergelijken als je bestelt via internet. Zo zijn er webshops die standaard 7,95 vragen. Ook zijn er die vanaf een bepaald besteld bedrag geen verzendkosten vragen. Maar na even zoeken lukt het meestal toch ook om een webshop te vinden die standaard geen verzendkosten vraagt en waarvan de prijzen normaal zijn in vergelijking met wat ik in de winkel aantref. Hoe dat dan kan weet ik niet, maar daar ga ik mijn hoofdje niet over breken (al hoop ik dan maar dat er geen naar verhaal van uitbuiting van personeel achter zit).  

Afijn, aangezien de Biofood brokken zijn niet meer verkrijgbaar bij huisdierplein, dus mij zijn ze kwijt als klant. Te meer omdat ze me dit pas vertelden nadat het geld al was afgeschreven. Het was wel een heel net mailtje, maar toch. Gelukkig vond ik een ander, die hopelijk net zo snel levert. Nu moet ik alleen nog even in de gaten houden dat het geld retour wordt gestort van de eerdere bestelling.

Wat een babbelverhaal zeg. Om het compleet te maken volgt hier het weekmenu:

Zaterdag
Een broodje kikkererwtenburger met tsatsiki, sla en salade caprese (staat sjiek maar is gewoon salade van plakjes tomaat met plakjes mozzarella en wat basilicum).
De burger is het resultaat van het experiment van vorige week. Ik ben dol op falaffel maar wilde een groter formaat en wat smeuïger, dus voegde ik er wat gegrilde groenten (pompoen) en kaas (haloumi) aan toe. Het is heel lekker geworden alleen de verhoudingen kloppen nog niet, dus ik moet nog wat experimenteren voordat ik het recept plaats.

Zondag
Gebakken aardappelen, gegrilde pastinaak uit de oven en een visburger. De visburger wordt gemaakt van diepvrieskabeljauwfilet en is een poging om zoon tot vis (anders dan kibbeling) eten  te verleiden. We zullen zien of dat gaat lukken.

Maandag
Roerbakspruitjes met kipfilet en rijst

Dinsdag
Tosti en soep (gemaakt door Oma).

Woensdag
Iets pasta-achtigs waarvan de details nog niet op het netvlies staan.

Donderdag
Oma kookt.

Vrijdag
Restjes of wellicht zuurkoolstamppot.

Fijn weekend!

vrijdag 11 februari 2011

Over ezeltjes die zich telkens aan dezelfde steen stoten

Ze zeggen dat een ezel zich niet twee keer aan dezelfde steen stoot. Nou dit ezeltje wel hoor. Ook als de steen inmiddels het formaat van een grote muur heeft waarop met koeienletters de levensles staat geschreven. Niet dat ik dat lees, want ik probeer met mijn kop door de muur te beuken. Dat noemen we de aard van het beestje.

Mijn huis is inmiddels veranderd in een bakkerij en alle gebruikte materialen worden braaf op de hand afgewassen. Nog even en ik ga mijn eigen stoffen weven voor de kleding die ik dan zelf – natuurlijk op de hand - naai, omdat dit goedkoper is. En ergens halverwege dit proces ben ik in staat om volledig te negeren wat ook al weer ten grondslag ligt aan onze consumindermotieven: we hebben minder centjes omdat ik niet meer kan werken. Ik kan niet meer werken omdat ik een chronische aandoening heb. Die chronische aandoening maakt dat ik heel zuinig moet omgaan met de energie die er is. Ik moet dus heel gerichte keuzes maken die me niet teveel uitputten. En dus ga ik broden bakken, gisteren maar liefst 5. En dat is teveel, veel te veel vertelde mijn lijf vanmorgen toen het weigerde op te staan.

Wat gaat hier toch mis? Zoals in de ondertitel van mijn blog al staat: consuminderen met veel plannen en weinig energie. Ik ben een vat vol plannen. Snij een onderwerp aan en ik bijt me er in vast als een pitbull. Sommige mensen verzuchten dat ze niet weten wat ze moeten doen met hun leven, nou ik wel hoor! Alleen, ik heb niet genoeg aan één leven om me in alle beroepen te bekwamen die ik wil gaan uitvoeren. Alles wat ik oppak begint heel leuk en doordat ik er van geniet kan ik mezelf niet meer inhouden en sla ik op hol.

In mijn kennismakingstekstje rechts van jullie staat dat ik wil consuminderen met aandacht voor milieu en dierenwelzijn. Het belangrijkste ben ik erbij vergeten te schrijven. En met aandacht voor MEZELF!!! Consuminderen binnen de grenzen die mijn lichaam opwerpt. Ik weet het al maar bedenk het telkens opnieuw omdat ik het telkens weer vergeet.

Dus wat ga ik zo doen? Als alle gordijnen dicht zijn, als niemand kijkt, op een onbewaakt ogenblik, dan loop ik naar de keuken en schuif ik heel zachtjes en onopvallend de vuile afwas de vaatwasser in. Dan zet ik hem aan en ga ik op de bank liggen luisteren naar het gezellige gebrom van het draaien van de machine. Dan is er misschien geen pimpelmeesje dat me begeleid tijdens het afwassen, maar wel een gerust stellend geluid dat me zachtjes in slaap doet vallen.

Zo, en hiermee verklaar ik project ‘met de hand afwassen’ beëindigd.

donderdag 10 februari 2011

Spaarcentjes consumindertips: tip 4

Het schijnt dat we in Nederland jaarlijks 50 kilo voedsel wegsmijten, per persoon! Onvoorstelbaar. Ga dat maar eens omrekenen in geld, dat zal best een leuk bedragje zijn. Het is toch erg dat aan de ene kant van de wereld mensen dood gaan van de honger en aan de andere kant van de wereld zijn mensen zo gemakzuchtig dat ze vergeten wat er in de koelkast staat. Nu is het niet mijn bedoeling om jullie er toe aan te zetten dat jullie niet alleen zelf nooit meer iets weggooien maar ook in de vuilnisbakken van de buren gaan grazen, op zoek naar weggegooid eetbaars om daar zelf een lekkere maaltijd van te maken. Maar aansporen tot zuinigheid kan wel. Daarom gaat mijn vierde tip over eten:

Maak alles zelf en gooi niets weg


Bespaar op eten door slim in te kopen,  niets weg te gooien en zoveel mogelijk groenten van het seizoen te eten. Nu ben ik echt niet roomser dan de paus en ook ik ontdek wel eens een komkommer in de groentelade die zijn beste tijd heeft gehad. Toch is de meeste verspilling redelijk makkelijk te voorkomen, vooral door vooruit te denken.

 • Maak elke week een eetplan gebaseerd op de inhoud van je koelkast en vriezer, aanbiedingen en de groenten van het seizoen. Zo gooi je minder weg.
 • Snij zelf al je groenten. Een pak gesneden bamigroenten is bijna net zo duur als een prei, een kool, een ui en een pepertje maar je eet er minder vaak van! Kies je uit tijdgebrek voor het gemak van gesneden groenten en kruidenmixen overweeg dan wat ik étappekoken noem
 • Étappekoken is mijn manier van koken. Ik heb weliswaar wel veel tijd maar bijna geen energie. Ik verdeel het koken daarom in stukjes en dat werkt ook goed als je werkt en daardoor geen zin heb na thuiskomst nog een uur in de keuken te staan terwijl er een jengelende kleuter aandacht en eten wil.  Kook bijvoorbeeld in het weekend wat extra rijst en pasta af en vries de extra porties in. Snij ’s avonds na het eten alvast de groenten van de volgende dag of draai alvast de ballen gehakt of marineer de kipfilet. Haal in de ochtend de al afgekookte rijst uit de vriezer en als je thuiskomt bak je de groenten met het vlees, doet de rijst erbij en ben je binnen 15 minuten klaar.
 • Let op de data van producten die bijna over tijd zijn. Zet deze producten desnoods in het zicht op je aanrecht, zodat je niet vergeet dat dit het eerste op moet. Of als ze koel bewaard moeten worden: hou een lijstje bij met dat wat op moet.
 • Hou bij wat je open maakt aan verswaren. Plak het desnoods op een briefje op de koelkast. Zo van: zondag salami opengemaakt. Dan hoef je niet in vertwijfeling je neus ergens in te duwen om aan de hand van ruiken te analyseren of je kans loopt op een voedselvergiftiging.
 • Veel weggooien wordt voorkomen door minder in te kopen.
 • Eet dat wat op moet. Dat hoeft niet hetzelfde te zijn als dat waar je trek in hebt.
 • Als je een weekmenu maakt, plan dan voor 6 dagen in plaats van voor 7 dagen. De week loopt altijd anders dan je denkt en zo gooi je minder weg.
 • Bewaar alle eetrestjes en vries die in, ook al zijn het maar een paar hapjes.
 • Las regelmatig een restjesdag in of nog mooier, een restjesweek. Wij eten bijvoorbeeld deze hele week al restjes uit de vriezer. Weliswaar in de meest vreemde combinaties en per maaltijd soms 3 verschillende gerechten, maar dat heeft wel wat. Niets mee mis om te beginnen met wat zuurkool met runderstoofvlees en te eindigen met een roerbakgerecht van koolraap en gehakt en een hapje pizza.
 • Verwerk eetrestjes tot lekkere hapjes. Oude sneden brood worden heerlijke knoflookcroutons, die bewaard in een plastic bakje weken goed blijven.  Ieniemienie restjes groenten kunnen met wat geraspte kaas in een plakje bladerdeeg worden gestopt en afgebakken.
 • Verwerk groenten die aan het verleppen zijn als eerste in een gerecht. Heb je echt geen trek in die aardappelen omdat je dat deze week al 3 keer at maar lopen ze wel bijna je kast uit? Afkoken, pureren en in de vriezer stoppen.
 • Groenteresten die liggen te verpieteren in de groentelade smaken prima in de soep. Gewoon erbij mieteren!
 • Koop een likker, die lege pakken vla en yoghurt leeg schraapt. Het zal je verbazen hoeveel er nog uit komt!

Dit was mijn 4e tip. Eerdere tips waren:
En heb je na dit verhaal wel zin om in vuilnisbakken te struinen? Kijk hier voor inspiratie:


woensdag 9 februari 2011

Veel geld uitgeven en toch besparen

Zo, omdat ik mezelf lekker had opgezweept met mijn mail naar Nivea (nee nog geen antwoord Oryx), heb ik de vrijgekomen energie gebruikt om eens veel geld uit te geven……haha nee, dat was niet de reden hoor! Ik moest dus nog steeds een deodorant hebben (aangezien ik de andere met grof geweld het huis uit had verwijderd) en eigenlijk ook nog veel meer verzorgingspulletjes. Op de website van Lavendula kan je in één oogopslag zien welk keurmerk er aan een product hangt. We willen dus BDIH en ECOCERT zien! En o ja proefdiervrij.

Via deze website is het ook mogelijk te bestellen en als je boven de € 50 uitkomt, betaal je geen verzendkosten. Omdat ik natuurlijk wel een consuminderaar blijf, ook al ga ik even met geld smijten, heb ik wel de prijzen vergeleken met de winkel waar ik normaal mijn spulletjes koop en het is vergelijkbaar. Deze webshop had veel keus, vooral voor mannen en ook is het voor mij prettiger vanuit huis te bestellen dan dat ik naar de winkel moet fietsen. Voor diegenen die hier net binnen komen vallen: ik kan om gezondheidsredenen ongeveer één keer per dag iets korts buiten de deur doen en dan is de koek op. Meestal kies ik ervoor om Zoon naar school te brengen, maar dat betekent dat het soms weken duurt voordat ik in een winkel kom of naar de bibliotheek kan gaan.

Meteen een grote bestelling geplaatst, zodat we even vooruit kunnen. Voor mezelf bestelde ik spullen van EarthLine. Ik gebruik sinds een half jaar hun dagcrème en dat bevalt goed. Voor Schatje koos ik deo en scheercrème van  sante, een gokje want ik ken het niet.

Nu ik toch bezig was, bestelde ik ook meteen een hele lading kattenvoer via internet. Onze prinsjes eten biologische droge brokken en soms ook biologisch blikvoer van Yarrah. Via internet bestellen kan beduidend goedkoper zijn, want ik betaal voor een blikje Yarrah 29 cent minder dan dat ik in de winkel betaal. Wel moet je per 12 blikken afnemen, maar dat is geen probleem. Ik heb veel besteld, zodat we ongeveer een half jaar vooruit kunnen. Dan hoeven we alleen nog af en toe wat koolvis of tonijn voor de heren te kopen en hebben we er verder geen kosten meer aan.

Tja, en toen had ik met een paar muisklikken €160 uitgegeven. Het huishoudboekje geeft dus een vertekend beeld deze maand. Want met deze voorraad gaan we heel lang doen en heb ik evengoed geld uitgespaard. Maar ja dat zeggen de cijfers je niet.

Tot slot, Theda vond dat wij veel geld uitgeven aan zoet beleg en snoep en zo. Dat klopt! Dat heeft te maken met onze keuzes. Wij eten weinig kaas en vleesbeleg, dus iets meer zoet en dan ook nog vaak biologisch en suikervrij. Dat tikt aan. Een potje suikervrije chocopasta van Chocoreale kost bijvoorbeeld € 2,49 en ook al behandelen we het alsof het goud is, het raakt toch soms op. Hagelslag koop ik van Fair Trade. Natuurlijk kan het goedkoper, maar ik vind het ook prettig om een product te kopen met een eerlijk verhaal. Tussendoortjes worden vrijwel allemaal zelf gebakken, dus daar zitten de kosten niet in.

Wat ik hiermee wil zeggen, is dat ik op sommige zaken niet bespaar. Iedereen maakt keuzes en ik ben een enorme zeikerd wat eten en gezondheid betreft. Ik koop dus vrijwel nooit spullen met transvetten, E’tjes in het eten zijn ook niet welkom, spullen met suiker erin blieven we ook niet (ze stoppen suiker overal in, er hoeft helemaal geen suiker in mosterd!) en van zoetstoffen ben ik ronduit bang, dat is gif. Natuurlijk maak ik wel eens een uitzondering, er loopt hier een jongetje rond dat nu eenmaal dol is op vruchtenhagel dus dat krijgt hij soms heus wel.

Een paar weken geleden was er bij BNN een avond over financiën, gericht op jongeren. Een avond vol interessante weetjes en opgeleukt met de aanwezigheid van Maxima. Op een gegeven moment kwam er ook een dame aan het woord die budgetcoach is en wiens naam me even is ontschoten. En zij zei iets wat ik zo jammer vind: dat je kunt bezuinigen op de dagelijkse boodschappen door gewoon geen A-merken te kopen maar B-merken. Die zijn volgens deze dame net zo goed, zo niet hetzelfde. Dus het zelfde product in een andere verpakking.

En dat beste mensen is pertinent niet waar! Natuurlijk klopt het dat het veel goedkoper is, maar er zit ook veel meer troep in (zoals dus E-nummers, transvetten, zoetstoffen). Ga maar eens bijvoorbeeld Sultana (een A-merk) vergelijken met rozijnenkoeken van Perfekt (huismerk van Deen). Het is helemaal niet hetzelfde! Ik wil hier geen reclame maken voor Sultana (want ook daar zit suiker in), ik bak liever onze eigen tussendoortjes of koop ze suikervrij in de reformwinkel), maar er is wel degelijk een verschil in kwaliteit door de gebruikte ingrediënten.

Zo dat was weer voldoende tirade voor vandaag. Sorry hoor, het lijkt wel alsof ik me overal over opwind deze week. Oeps dat gaat me volgers kosten! Voor morgen beloof ik een mild stukje met consumindertips.

dinsdag 8 februari 2011

Pure & Natural, mochten ze willen.......

Soms schudden medebloggers me genadeloos wakker. Niet alleen op consumindergebied maar ook op het gebied van bewust consumeren. Zo schreef Oryx 2 hele informatieve stukken over de gevaren van huidverzorgingsproducten. Ze heeft het grondig uitgezocht en goed uitgelegd.

Nu gebruik ik al geruime tijd alleen nog maar natuurlijke producten, vrij van SLS, parabenen en andere chemische rotzooi. De deodorant die ik normaal gebruik is van Avalon Organics en kost € 8,95. Dan moet ik ook nog 2 keer per dag spuiten omdat ik blijkbaar een zweterig typje ben. Maar er zit geen aluminium in of andere troep.

Nu heeft Nivea Pure & Natural op de markt gezet en ik trapte als een ezeltje in de valkuil van het mooie plaatje. Wat een slimme naam, wat een geweldige campagne en ach die prijs: €3,49! Daar kan ik wel warm voor lopen. Dusssss, ik ga op onderzoek in de supermarkt en bekijk de Deo Pure & Natural Action. Geïnspireerd door de natuur lees ik, vrij van parabenen. Als ik dan ook nog zie dat het met jasmijngeur is (mijn lievelingsgeur), ga ik in een vlaag van verstandsverbijstering overstag en tel mijn € 3,49 uit.

Thuisgekomen lees ik de blog van Oryx en o jee het begint te kriebelen in mij. Ze geeft ook nog van die fijne leestips voor websites waar je kunt controleren waarom al die chemicaliën en synthetische stoffen zo slecht zijn en natuurlijk ga ik meteen alle ingrediënten opzoeken, of ze echt zo natuurlijk zijn. Het zijn er in ieder geval veel, maar liefst 16 en geen van deze 16 ingrediënten heeft een natuurlijk klinkende naam maar roepen eerder associaties op met chemische laboratoria. En wat ik erover lees is angstaanjagend. En dan word ik kwaad. Op mezelf, dat ik voor €5 minder erin trap en niet oplet. Op Nivea omdat ik niet begrijp waar ze het lef vandaan halen om dit puur en natuurlijk te noemen.

Dus hop, in de pen geklommen en Nivea een mail gestuurd. En hop, deze deo wordt mijn huis uit verwijderd.

Beste Nivea,

Onlangs kocht ik uw deodorant van Pure & Natural, misleid door de naam en de opmerkingen: vrij van parabenen, geïnspireerd door de natuur.
Thuisgekomen blijkt na controle de lijst met ingrediënten lang & weinig natuurlijk. Dan maar eens opzoeken wat er inzit. Het eerste product Propylene Glycol is een product dat ook als antivries wordt gebruikt! Het ontvet en droogt je huid uit (oké dat wil je misschien als je deo gebruikt) maar kan ook in de bloedbaan worden opgenomen en een waslijst aan klachten veroorzaken als hartritmestoornissen, nierschade en leverafwijkingen. En zo lees ik ook dat Seareth-2 en Steareth-21 verboden zijn in cosmetica in de VS, EU, Japan & Canada. Worden deze stoffen ineens minder gevaarlijk in huidverzorgingsproducten? Dat kan ik me toch niet voorstellen!
Kunt u me vertellen wat hier puur en natuurlijk aan is? Kunt u ook  uitleggen wat de afweging is om géén parabenen te gebruiken en wél een heleboel andere gifstoffen?

mvg, een misleide consument


Lees hier wat Oryx hierover schreef.

maandag 7 februari 2011

Energie op maandag, Steffie geeft raad.....

Maandag is meetdag dus noteerde ik weer de meterstanden. Het gasverbruik daalt lekker. Het is minder koud en gisteren ontdekte ik in de namiddag dat we de verwarming niet hadden aangezet. Kijk, dat schiet lekker op! Het elektriciteitsverbruik was iets hoger, voor de 3e week achter elkaar. In de week nadat ik begon met op de hand afwassen, noteerde ik een daling van 10 kWh maar nu sluipt het verbruik toch weer langzaam omhoog. Ik kan dat niet uitstaan en probeer er de vinger op te leggen.

Even nadenken levert meerdere oorzaken op. Bijvoorbeeld het brood bakken dat ik nu sinds een paar weken heel regelmatig en in grotere hoeveelheden doe. Ik bak nu gemiddeld 2 keer in de week brood en moet nog wat handigheid krijgen om in 1 keer een grotere hoeveelheid te bakken. Dat scheelt de helft van het energieverbruik.

Verder ben ik sinds 2 weken de trotse bezitter van een daglichtlamp. Ik had de lamp in november besteld maar door allerlei mij volslagen onbekende oorzaken betrad de lamp maar kort geleden het huis. Ik kom bijna niet buiten en dat heeft een negatieve invloed op me. Ik hoop met deze lamp beter de winter door te komen, al hebben we het ergste al gehad volgens mij. Hoeveel energie de lamp verbruikt bij een gemiddeld gebruik van een half uur per dag wist ik niet en kon ik ook niet vinden op internet of in het bijgeleverde boekje. Het telefoonnummer van de Philips Consumentenlijn dat in het boekje vermeld staat bestaat niet meer, kom ik achter. Wat nu? Even zoeken en verhip, ik kan chatten met een Philipsmedewerker! Binnen 3 minuten rekent Steffie van de Philips Chat me voor dat de lamp bij een gemiddeld gebruik van 30 minuten per dag, het hele jaar door 985,5 kWh verbruikt. Slik. Ja, daar zie ik wel een besparing. Maar ik heb het ook nodig!

Een laatste oorzaak is Schatje en zijn passie. Wat ik heb met koken, heeft hij met muziek. Sinds zijn verjaardag in mei had hij al allemaal spullen verzameld om zijn zelf gemaakte muziek op te nemen, maar hij kreeg de boel niet aan de praat. Eerst deed de computer het niet, en daarna werkte het programma niet. Tot 2 weken geleden, toen werd er per ongeluk op de juiste knop gedrukt en sindsdien zit hij avond aan avond in zijn eigen muziekkamer als een bezetene riedeltjes te spelen en op te nemen. Ook staat daar dan een verwarming aan omdat het er erg koud is. Dat is dus ineens veel extra energieverbruik!

Zo dat weten we dan ook weer. Op zich maakt meer verbruik me niet eens zoveel uit, als ik maar weet wat de oorzaak is, zodat ik kan kijken of er iets aan te doen valt. Ik ben dol op overzichtjes dus.....


apparaten
toelichting
kWh jaar
kWh week
verlichting
geschat nav gemiddeld verbruik
550
10
koelkast
geschat nav gemiddeld verbruik
500
9,6
koken
glaskeramische inductieplaat
500
9,6
wasmachine
gemiddeld 4 x pw op 40 graden
135
2,6
vriezer
cijfers kloppen
204
3,9
computer
30 uur per week (10 uur schijnt gemiddeld te zijn)
540
10,38
tv
geschat nav gemiddeld verbruik
156
2,8
magnetron
geschat nav gemiddeld verbruik
100
1,9
stofzuigen
geschat nav gemiddeld verbruik
50
0,96
audio
geschat nav gemiddeld verbruik
30
0,57
daglichtlamp
is gebaseerd op een geschat verbruik van 6maanden per jaar een half uur per dag
491,4
18,9
totaal

3256,4
71,21


Als ik wil bezuinigen dan kan het:

 • Door te wassen op een ander programma, leer ik uit het bijgeleverde boekje dat ik nu voor het eerst eens ging lezen. Ik kies altijd wel voor een kort programma maar het kan dus ook nog zuiniger.
 • Door eens op mijn eigen computergebruik te letten. Ik zit er per keer niet lang achter maar zet hem niet altijd uit omdat ik dan bijvoorbeeld nog graag af en toe de mail wil checken. Dat moet toch anders kunnen.
 • Door elke dag een kwartier de daglichtlamp te gebruiken in plaats van 30 minuten.

En krijgen we hopelijk deze resultaten:


apparaten
toelichting
kWh jaar
kWh week
verlichting

550
10
koelkast

500
9,6
koken

500
9,6
wasmachine
wassen met programma automatic
135
1,6
vriezer

204
3,9
computer

540
10,38
tv

156
2,8
magnetron

100
1,9
stofzuigen

50
0,96
audio

30
0,57
daglichtlamp
6 maanden per jaar 15 minuten per dag
245,7
9,45
totaal

3010,7
60,76



Dat waren ze de goede voornemens. En nu maar hopen dat het werkt!

zondag 6 februari 2011

Zondag schrijven we niet

Zo, vandaag ga ik een boekje lezen, experimenteren met kikkererwtenburgers, een enorm lange middagdut doen, mijn neus even buiten de deur steken en al mijn spaarcentjes tellen. Maar schrijven ho maar!

Fijne zondag!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...