dinsdag 13 december 2011

Minimalisme en opruimen

De afgelopen tijd komen er veel blogs voorbij over minimalisme en opruimen. Minimalisme wordt hierin soms op één lijn gezet met helderheid in je hoofd. Daar is veel over te zeggen. Tijd voor een tegengeluid dacht ik zo. Opruimen ja. Minimalisme nee. Althans niet voor mij. Niet voor iedereen is dat het hoogst haalbare. Zet mij in een zeningerichte (lees: lege) kamer en ik voel me doodongelukkig. Het werkt prima voor even. Als ik op vakantie ben, vind ik het ook fijn als ik een huisje huur dat niet te vol staat. Want ik wil niet mentaal belast worden met de rommel van een ander zoals lijstjes, prulletjes, persoonlijke dingen die mij niets zeggen.

Maar in mijn eigen huis vind ik het fijn. Leeg kan soms prettig zijn maar niet hier. Mijn huis is mijn hol, lekker vol gebouwd. Wij hebben grote meubelen, veel boeken, veel cd's, blauwe muren, 2 grote wijnrode kleden op de vloer en een enorm wijnrode leren bank en stoel. En overal staat iets, de vensterbank ligt vol met de stenen die we in Normandië vonden,  overal kaarsen,  kranten, rondslingerende boeken en strips, katten die zichzelf overal parkeren. Valhalla zou gillend wegrennen denk ik. Maar wij gedijen er wel bij. (Ik begrijp Valhalla overigens heel goed, zij wil naar Noorwegen kunnen rijden in een bestelbus zonder verhuiswagen er achteraan, maar niet iedereen heeft dat als einddoel.)

Opruimen is fijn. Doe ik ook graag. En ook ik sta erachter dat je alles wat je dubbel hebt of niet gebruikt, weggeeft of wegbrengt naar de kringloop. En ook ik heb als doel geen onnodige troep meer mijn huis in te slepen. Alleen ik lees steeds vaker dat bewust consumeren hand in hand gaat met minimalisme en dat vertaalt in 'een zo leeg mogelijk huis'. Maar dat is niet het hoogst haalbare voor iedereen....wat ik maar wil zeggen: weet wat bij je past. Waak ervoor dat je niet denkt: 'als ik alle meuk er uit doe, dan is het vanzelf helder in mijn hoofd'. Dat is hetzelfde als denken dat alles goed komt als je tien kilo afvalt. Dat gebeurt niet. Geluk of rust laat zich niet op die manier afdwingen.

Jij verandert niet, alleen de omstandigheden. Rust en innerlijke vrede kunnen voelen, hebben niet zozeer te maken met opruimen, maar met jezelf kennen en met niet ingaan op allerlei impulsen van buitenaf. Past een leeg huis bij je? Prima, vooral houden zo! Maar ben je net als ik een marmot die zich het liefst ingraaft? Daar is ook niets mis mee! Doe wat jij prettig vindt. Inspiratie is één ding maar dé waarheid vinden komt nog altijd uit jezelf, door naar jezelf te luisteren..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...