dinsdag 1 november 2011

Kinderen leren omgaan met geld

Al eerder schreef ik hoe ik Zoon met geld leer om te gaan. Ik doe voor en hij doet na. Dat is mijn systeem. Dus hij verdeelt zijn zakgeld in potjes met verschillende spaardoelen omdat hij mij dat ook met het huishoudgeld ziet doen. Zo heeft hij een
  • tijdschriftenpot: om te sparen voor zijn abonnement op de Donald Duck Extra (dat hij dus zelf moet betalen, omdat wij de Taptoe betalen)
  • horlogepot: om te sparen voor een horloge, waarbij wij het ontbrekende geld bijleggen als hij € 10 heeft gespaard (hij moet dit deels zelf betalen omdat hij 3 keer achter elkaar een horloge is kwijtgeraakt/heeft kapot gemaakt)
  • goede doelenpot: om een kind van de vuilnisbelt te redden (hij hoorde een radiospot dat je voor € 10 een kind van de vuilnisbelt kunt halen en onderwijs geven)
  • vrije spaarpot:  hij spaart nu voor Fantasia VI van Geronimo Stilton
Ik laat hem redelijk vrij. Wel overleggen we waar hij voor wil sparen en hebben we afgesproken dat hij een paar dagen nadenkt als hij iets duurs wil kopen. Ik was erg verrast met zijn goede doelen pot. Ik vind niet dat hij dit moet doen maar ben blij dat hij wát hij heeft, wil delen. Hij koopt nooit zomaar iets. Het is geen kind dat de stad inloopt en er snoep voor koopt of plaatjes. Er valt dus tot nu toe weinig bij te sturen.

Om hem toch meer te leren uit te komen, heeft hij in januari in één keer een bedrag gekregen waarmee hij voor heel 2011 cadeaus moet kopen voor vriendjes en meebetaalt aan cadeaus voor jarige (groot)ouders. Hij moet deze uitgaven ook bijhouden. Daar schreef ik eerder een stukje over. Ik kreeg daar een reactie op van een vrouw of ik het boek kende dat zij samen met iemand heeft geschreven: "Financieel bij de hand. Kinderen leren omgaan met geld". Altijd op zoek naar zinvolle tips, leende ik het uit de bibliotheek. Het is een vlot geschreven compact boekje, dat uit twee delen bestaat: één voor ouders en één voor kinderen. Het geeft tips en hulpmiddelen om je te helpen je kind financieel zelfstandig te laten worden.

Zonder dwingend te zijn, brengen de auteurs een proces bij de lezer op gang. Je gaat als vanzelf nadenken over wat je voor je kind wil bereiken en hoe je dat zo prettig mogelijk kunt doen. Natuurlijk was ik blij om te lezen dat mijn systeem van 'zien doen is nadoen', ook door hen wordt aanbevolen. Ze splitsen de financiële opvoeding van kinderen op in leeftijd: er zijn tips voor 6 t/m 12-jarigen en voor 13 t/m 18-jarigen. Logisch want een puber staat aan meer en andere verleidingen bloot dan een 9-jarig die nog makkelijker is bij te sturen.

Hoe sneller je begint met je kind financieel 'wakker en alert' te maken, hoe eerder je kunt loslaten in het vertrouwen dat het goed komt. De auteurs maken heel duidelijk dat zakgeld leergeld is en dat je kind fouten mag maken. Die fouten maken hem juist alert op valkuilen. Wat je dus niet moet doen is je kind tussentijds geld toestoppen als hij niet uitkomt met zijn zakgeld. Zo wordt hij nooit financieel onafhankelijk.

Rode draad door het boek zijn de 3 O's: (financieel) Opvoeden, Onafhankelijkheid en Oefenen en dit alles volgens de SMART methode. Nou heb ik zelf jaren bij een hele grote en commerciele verkooporganisatie gewerkt die verkooptrainingen gaf volgens de SMART methode (Specifiek, Meetbaar, Aantrekkelijk, Realistisch, binnen een redelijke Tijd) en daar ben ik een beetje allergisch voor geworden maar het is me duidelijk dat ze hiermee bedoelen dat je afspraken moet vastleggen binnen kaders die je kind begrijpt en met haalbare doelen en liefst met een motivatie.

Het 2e deel is een werkboek voor kinderen en leert bijvoorbeeld wat het belang van een kasboek is en een begroting en geeft ook tips voor het bijhouden van een adminstratie: welke bonnetjes moet je bewaren en hoe lang. maar ook: hoe ga je om met verleidingen, wat doe je als je geld op is en je hebt meer nodig, hoe onderhandel je met je ouders hierover?

Het boek leest lekker snel weg. Ik zie alleen nog niet zo snel gebeuren dat Zoon vrijwillig deel 2 gaat lezen, ook niet als ik het vriendelijk vraag. Ik zal eerder de stappen en tips spelenderwijs bij hem introduceren. Ook vind ik de SMART-methode wat geforceerd aandoen, maar dat komt denk ik door mijn persoonlijke antipathie hiertegen.

Het boek maakte me alert dat Zoon meer aan kan dan nu, dus hij gaat vanaf januari een echt kasboek bij houden van alle inkomsten en uitgaven en ik heb een nieuw zakgeld contract gemaakt met duidelijkere afspraken van wat we verwachten en wat hij van zijn zakgeld moet betalen. Ik zal zeker niet alle tips gaan opvolgen, maar als inspiratie is het een prima boek voor mij.

Heb jij als ouder nog geen idee hoe jij de financiële opvoeding van je dreumes moet aanpakken, haal het dan eens uit de bieb. Dan zie je waar je de komende jaren mee geconfronteerd gaat worden. En een goede voorbereiding is het halve werk.

Financieel bij de hand. Kinderen leren omgaan met geld
Anske Plante & Annet Dries-Heetman
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...