woensdag 30 november 2011

Het hebben van een buffer

Uit de reacties op mijn stukje van gisteren blijkt wel dat dit onderwerp niet alleen bij mij maar ook bij jullie leeft. Het is natuurlijk zoals Valhalla schreef ook altijd leuk om te lezen wat de spaardoelen van anderen zijn. Iedereen heeft zijn eigen methoden: de één wil eerst de kinderen laten studeren en gaat daarna voor het aflossen van de hypotheek en de ander spaart voor meedere dingen tegelijk over dezelfde periode. Aan het eind van je spaarlooptijd zal het verschil niet groot zijn.

Er is maar één ding nodig voor het maken van een mooi spaarplan: bereidheid om even wat tijd te stoppen in denk- en rekenwerk. Besef wat je belangrijk vindt in het leven en wat zaken kosten. Zet daarover een een boom op met je partner (met een lekker wijntje erbij) om te kijken wat jullie samen belangrijk vinden voor jullie leven over 20, 30 jaar. En informatie over kostenplaatjes zijn overal te vinden. Zo stuitte ik via het Nibud op het kostenplaatje van een studerend kind (4 jaar studie van een thuiswonend kind komt al snel op € 25.000 neer). Ook kun je op de site van het Nibud uitrekenen wat jouw buffer zou moeten zijn bij jouw uitgavenpatroon en inkomen. Daar is onze droombuffer van € 10.000 op gebaseerd.

Het zijn allemaal stapjes die je kunt zetten van financiële chaos naar controle:
de eerste stap die je zet is als de sodemieter al je schulden aflossen. De tweede is het scheppen van een buffer die nodig is om rampspoed op te vangen en voor het onderhoud van het huis (en jezelf eventueel) en vervanging van apparaten of een auto. Is dat geregeld dan kun je verder vooruit gaan kijken en sparen, voor een studie, aflossen van een hypotheek of sparen voor een levenswens.

Zover vooruit kijken heeft een groot voordeel. Je wordt niet langer  ingehaald door een buikpijnmakende realiteit . Toen ik afgelopen week een kennis vertelde van de kosten van de operatie van onze kat (€ 460) riep ze uit: kon je wel in termijnen betalen? Zij heeft geen buffer, 'zelfs' niet van € 500. Als de wasmachine kapot gaat, heeft ze meteen een levensgroot probleem. Wel gaat ze elk jaar op vakantie, hebben ze 2 auto's en koopt ze regelmatig kleding, hebbedingetjes en laatst nog een buitenschommelbank van € 400. Elke meevaller wordt daar meteen uitgegeven en er wordt niet gespaard. Wel wordt er steen en been geklaagd over de dure tandartsrekening die in termijnen moet worden afgelost, de reparatie aan het zolderraam waarvoor ze geld moesten lenen bij haar schoonouders. Dit zijn financiele 'kleuters'. Dat klinkt hard maar dat vind ik echt. Het leven overkomt ze, voortdurend. En elke financiële tegenvaller wordt opgelost met geld van schoonouders. Elke financiële meevaller wordt meteen over de balk gesmeten, want ze zitten altijd krap bij kas en hebben daardoor voortdurend het gevoel dat er van alles wordt ontzegd.

Waarom ik hier zo hard over oordeel? Omdat ik zelf ook zo was. Ik weet nog hoe het voelt. En het is echt mogelijk om je te ontworstelen aan dat gedrag. Gewoon gaan zitten met een blaadje papier en een rekenmachine (of iemand in de buurt hebben die goed is in hoofdrekenen). Het is echt niet moeilijk.

En dan nog een belangrijk onderdeel van een spaarplan en het controleren van je uitgavenpatroon: wees realistisch. Zie onder ogen wat bij jouw inkomen kan en wat niet kan. We hebben allemaal wensen en dromen maar soms is het beter om onder ogen te zien wat past bij jouw inkomen en wat niet. Daar kan je heel lang moeilijk over gaan doen maar wat het beste werkt? Gewoon slikken die drol, schouders ophalen en genieten van wat wel kan. Zoals zelf een spaarplan bedenken.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...