dinsdag 29 november 2011

Begroting komend jaar

Afgelopen jaar spaarden we een kleine € 2000 (€ 166 per maand!) uit door een aantal bezuinigingen door te voeren. Soms ging het om een kleine besparing, zoals de Tv-gids van € 52 per jaar (die we geen moment hebben gemist), maar er werden ook grote slagen gemaakt zoals het opzeggen van de voetbalkaart van Schatje (€ 600 voor de kaart en het uitsparen van benzine). In plaats van dat hij zijn club live toejuicht, zit hij nu op de bank (veel gezelliger dan dat hij de hele zondag weg is) en kijkt met E.redivisie live niet alleen de wedstrijden van zijn eigen club, maar alles wat hij maar de moeite waard vindt. 

Niet alle bezuinigingen werden even gemakkelijk doorgevoerd. Het opzeggen van de tandartsverzekering vond ik bijvoorbeeld eng. Maar nu een jaar later kan ik zeggen dat het niet negatief heeft uitgepakt. Wat we aan premie uitspaarden, hebben we opzij gezet en gebruikt om de tandartskosten te betalen. Onder de streep hielden we iets meer over dan het geval van elke maand premie betalen. Ik fungeer dus als mijn eigen verzekeraar. Dit is natuurlijk alleen mogelijk als je een buffer hebt, waarmee je echte pech kunt opvangen. 

Hoewel we zuinig hebben geleefd en met succes de bezuinigingen doorvoerden, maakten we ook flinke kosten: we betaalden de auto af (€10.000), we werden geconfronteerd met een naheffing van de Belastingdienst van een paar duizend euro, de schuur werd opgeknapt (om inzakken en omvallen te voorkomen) en kater Smoes werd zeer recent geopereerd. We spaarden het afgelopen jaar weliswaar ruim € 6500, maar plunderden de spaarrekening om bovengenoemde redenen ook voor bijna € 12.000. Onze buffer moet dus nodig worden aangevuld. 

Omdat we inmiddels aardig op het netvlies hebben op welke gebieden we wel en niet willen of kunnen bezuinigen, wordt begroten aan de ene kant steeds eenvoudiger (we hebben overal al over nagedacht, en zeker als je resultaat ziet is het heel motiverend)). Maar aan de andere kant wordt het steeds moeilijker: alle ‘makkelijke’ bezuinigingen zijn al doorgevoerd. Er valt niet meer veel op te zeggen aan abonnementen, want dat is in eerdere jaren al gedaan. En we staan al niet meer een kwartier onder de douche maar houden ons aan de 5 minuten. We eten van het seizoen,  stoken niet hoger dan 19 graden, laten geen lichten branden, afijn jullie kennen de tips vast ook allemaal wel. 

Toch ben ik vastbesloten om het bedrag dat wij maandelijks sparen te verhogen. Dat lukt vanwege de recente salarisverhoging van Schatje én door het bedrag van de boodschappen wat te verlagen. Ik merk de afgelopen maanden dat ik regelmatig wat geld overhoud. Dat komt niet alleen doordat we heel veel zelf maken (wasmiddel, jam, brood, chocopasta, koekjes, ander beleg…) maar ook omdat we gewoon heel veel niet meer kopen en omdat ik geld uitspaar door aanbiedingen te kopen. Dus dat budget heb ik wat bijgesteld.

De spaardoelen van de komende jaren zijn:
  • Zo snel mogelijk weer aan een buffer van 10.000 te komen.
  • Boven die 10.000 wordt alles opzij gezet voor de renovatie van de keuken eind 2012, begin 2013 (om net als de schuur verder inzakken en omvallen te voorkomen…). We laten geen nieuwe keuken plaatsen maar pimpen de huidige keuken op (nieuwe frontjes, ander aanrecht, vervanging apparatuur).
  • Na de keukenrenovatie gaan we vanaf 2013 de hypotheek aflossen met € 5000 per jaar. Zo houden we onze buffer op € 10.000 en is alles wat we daar boven sparen voor de hypotheek. € 5000 per jaar aflossen lijkt niet veel maar over een periode van 20 jaar heb je het wel over €100.000!
Hoe zit het met jullie, stellen jullie jezelf ook spaardoelen?


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...