dinsdag 15 november 2011

Aflossen van de hypotheek

Het is niet de eerste keer dat ik er over schrijf en het zal niet de laatste keer zijn: onze aflossingsvrije beleggingshypotheek. Die voelt als een te krappe jas, als een krassend krijtje op het schoolbord, als een zeurderig stemmetje in mijn hoofd dat zegt: sukkel, sukkel,
SUKKEL!!

Ik ben er niet tevreden mee, zoveel is duidelijk. Nu alle dagelijkse financiën op orde zijn en ik ook onze zorgverzekeraar voor volgend jaar heb uitgezocht (FBTO, scheelt 60 euro per maand met onze huidige verzekeraar voor dezelfde dekking, maar dat is een ander stukje...) is het tijd voor de hypotheek. Onze rentevaste periode loopt over niet al te lange tijd af en we willen gaan uitzoeken of we de hypotheek kunnen overzetten naar één waarbij we wél kunnen aflossen.

Nu is dat omzetten een probleem. Naast het feit dat we kosten gaan maken voor de notaris en zo, is mijn inkomen ook een probleem. Met mijn huidige WIA-uitkering is ons gezinsinkomen zo gedaald dat wij niet meer een hypotheek krijgen voor het bedrag dat we 4,5 jaar geleden nog wel konden lenen. Ik begrijp het wel, maar toch is het jammer omdat we nu maandelijks 10 % van ons inkomen sparen en het niet slecht hebben. We kunnen de hypotheeklasten goed ophoesten.

Wij zijn vast niet de enigen die klem zitten. Zit jij net als wij vast aan een aflossingsvrije hypotheek, let dan goed op. Zit je? Hou je vast, hier komt ie:
Ook een aflossingsvrije hypotheek kun je boetevrij aflossen. In onze akte staat dat we per jaar 10 % van het totaalbedrag mogen aflossen.

Mocht je denken dat ik uit mezelf deze briljante ontdekking deed, dat is niet het geval. Wij waren zondag op bezoek bij vriendin I.M. en naast het houtvuur, het lekkere eten en het vermaak van de vele katten, hadden wij het over de hypotheek en vertelde zij dat zij had geprobeerd om haar hypotheek om te zetten en dat Meneer Bank haar vertelde dat dit mocht, mits ze een boete betaalde, bereid was meer rente te gaan betalen en o ja, er kwamen natuurlijk ook notariskosten voorbij. Als dat was geregeld, dan was ze naturulijk welkom om af te gaan lossen.

'Bekijk het maar' dacht ze en ging haar eigen hypotheekakte eens goed lezen. En daar stond het: 10 % per jaar boetevrij aflossen. En het staat ook in die van mij! Sterker nog het schijnt standaard te zijn. Maar het was mij even ontgaan. En met mij, vast ook vele anderen die niet hun akte voor hun plezier gaan lezen.

Dus, wij gaan nu weer vrolijk verder sparen. Het plan is als volgt: sparen totdat de buffer weer op €10.000 staat (halverwege 2012 als het goed is) en alles wat daar boven per jaar wordt gespaard gaat naar de hypotheek. In de ideale wereld van excell kunnen we op papier in 20 jaar een ton aflossen, terwijl de maandlasten uiteindelijk ook gaan zakken.

Natuurlijk is de realiteit anders. De keuken stort in en zal binnen nu en 2 jaar moeten worden opgeknapt en zo zal er vaker iets zijn. Maar ook dat valt te begroten. De situatie voelt anders. In plaats van dat ik me machteloos voel omdat we de verkeerde hypotheek hebben, ben ik nu bij machte een plan te maken om toch af te lossen. En dat voelt goed!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...