woensdag 26 oktober 2011

wat stoppen we in onze mond deze week?

Deze week startte een beetje rommelig en er was weinig tijd om na te denken over een weekmenu. We kwamen thuis uit Frankrijk, de groentetas stond er al en Schatje ging meteen boodschappen doen.
Ook startte ik zondag met het candida-dieet. Dit is een dieet waarbij je geen suikers, gist, schimmels (dus geen pindakaas) of kunstmatige toevoegingen nuttigt. Geen varkensvlees, gerafinneerde producten, melk- en melkproducten zoals (vla, gele kaas) worstsoorten, snoep, chocolade. Wel koffie goddank, maximaal 1 kopje per dag. Vriendin I zei gniffelend tegen me: "je hebt net zo lang naar een versie van dit dieet gezocht waarbij  je wèl koffie mag." Inderdaad! Die ene kop koffie koester ik als was het godenvocht.

Waarom dit dieet? Veel ME-patienten knappen hier enorm van op. Net als vele andere lotgenoten heb ik last van voedselallergiën, darmproblemen en hoofdpijn die lijkt op een katergevoel. De oplossing van het Vermoeidheidcentrum om me hiervoor ampullen te geven werkt wel, maar is natuurlijk geen echte oplossing. Ze kunnen me daar niet helpen met het aanpassen van het eetpatroon, ondanks de diëtist die daar werkt. Die controleert alleen of je niet heel onverantwoord eet en stond in mijn geval met zijn mond vol tanden. Ik eet meer dan goed en ik was een hoogst irritante gesprekspartner want ik zei dat niet alle verzadigde vetten slecht zijn en toen viel hij van zijn stoel. Zoiets.

Maar dit geheel terzijde. Het is dus deze week even zoeken en aanpassen maar wie mij een beetje kent weet dat ik opleef met een culinaire uitdaging in het verschiet. Ik ben dus al bezig met een heerlijke belegpasta te ontwikkelen op basis van kokosmelk. Versie 1 staat in de koelkast en behoeft nog wat aanpassing.

Zaterdag: aten wij pompoen-courgettetaart uit de vriezer
Zondag: een schotel met spruiten, wortel en rode linzenpuree met zilvervliesrijst
Maandag: Kerrie paksoi in kokos-saus met kipfilet en zilvervliesrijst
Dinsdag: groentensoep met linzen (recept volgt) en een geitenkaas-tosti
Woensdag: Volkorenpasta met tomaten-gehaktsaus en geroosterde pompoen met salie
Donderdag: kookt Oma, volgens mij iets met spinazie
Vrijdag: stort ik me op de prei (uit de tuin met fomaat bosui) en ga ik van niets iets maken
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...