dinsdag 25 oktober 2011

Alleen met velen

Nee ik heb het niet over de eenzame blogger die aan huis gekluisterd is en via de digitale snelweg toch overal contacten heeft. Ik heb het over een boek "Alleen met velen" dat ik een paar jaar geleden las en dat grote indruk maakte. De laatste tijd plopt dat boek telkens omhoog in mijn gedachten. Wat wij hier nu doen en beschrijven: zuinig leven, niets verspillen, elk dubbeltje omdraaien, is niets anders dan wat vroeger alle zuinige huisvrouwen deden. Wij noemen dat consuminderen, toen heette dat gewoon 'je huishouden bestieren'.

Het is het waargebeurde verhaal van een katholiek meisje Corrie, dat na een armoedige jeugd en opvang in kindertehuizen met haar Jan trouwt en 11 kinderen krijgt. Het boek beschrijft op ontroerende wijze het leven in het Nederland van vlak na de oorlog. Het zijn de verhalen die Corrie aan haar dochter vertelde, die ze niet kon vergeten en ze besloot op te schrijven.  Het verhaalt over de niets ontziende invloed van de kerk, die het krijgen van steeds meer kinderen zeer dwingend voorschreef en over de enorme creativiteit van Corrie die van niets iets maakte. Over haar optimisme dat alleen een enorme deuk oploopt als ze met een zwangere buik in het ijskoude kanaal springt om een buurkind te redden en een miskraam krijgt. Niet de miskraam krijgt haar eronder maar de opmerking van meneer Pastoor dat ze de ziel van een katholieke baby heeft geofferd ten voordele van een buurkind dat niet tot het juist geloof behoorde. Gelukkig weet ze zichzelf na een depressie toch weer bij elkaar te rapen en gaat het leven weer door, met elk jaar een kind erbij en elk jaar weer het gesappel om de winter door te komen.

Ze redt het door continue vooruit te denken: "Door veel improviseren had ze hier en daar zelfs wat geld weten uit te sparen waarvoor ze voor Jan een nette broek hadden kunnen kopen. Er hing een lijstje boven de bedstee van artikelen die nog aangeschaft dienden te worden. Waaronder een paar schoenen voor zichzelf. Het zou wel een tijdje duren eer ze die kon kopen. Maar ze had geduld, dat kwam vanzelf wel in orde. 'Er moet altijd iets te wensen overblijven' zei moe Vught altijd." 

Natuurlijk kun je als beginnend consuminderaar alle bekende vrekkentips  en de boeken van Marieke Henselmans lezen. Maar je kunt ook even naar de bibliotheek gaan en dit boek lenen. Veel van de bekende vrekkentips zijn gewoon de dingen die onze (groot) ouders noodgedwongen toepasten, omdat ze niet beter wisten.

De tijden zijn wel heel anders nu, waar het dagje uit met het hele gezin het hoogtepunt van het jaar was voor Corrie en haar man, is één van mijn redenen om te consuminderen het veilig stellen van de de jaarlijkse vakantie van 2 weken. Het boek plaatst alles weer even goed in perspectief: wat is luxe en wat niet. Wat heb je nu echt nodig? En natuurlijk hebben wij meer verleidingen en prikkels dan toen, maar die waren er vroeger toch ook. Denk eens aan al die mannen die op vrijdag hun loonzakje ontvingen en de vrouwen die dan maar moesten hopen dat het hem lukte om de verleiding van de kroeg te weerstaan.

Mooi boek hoor.

Gerarda Mak.
Alleen met velen. Het verhaal van mijn moeder
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...