maandag 26 september 2011

Hoor wie klopt daar....

Zoon is van zijn geloof gevallen. Ik heb het over Sinterklaas. Hij is 9 jaar en gelooft stiekem al best lang niet meer in Sint. Maar het gevoel en gedoe er omheen maakte dat hij het verdomde om op rationele wijze alle wonderen rond het feest te ontcijferen. Gelukkig met een klein budget schreef daar laatst al een heel grappig en herkenbaar stukje over. En ja ook mijn vader verdween als de grote sukkel elk jaar weer net naar het toilet en miste de komst van De Zak.

Over je kind misleiden....het is toch wat. We leren ze dat ze niet mogen liegen en bedriegen maar zelf stommelen we elk jaar op 5 december naar boven, zetten de zak neer op een plek waar je niet om heen kunt en dan roepen we heel hard: NOU JA, WAT STAAT HIER! Met het ouder worden van Zoon werd er wel meer aanspraak gemaakt op ons vermogen tot slinkse praktijken en werd ook 3 jaar lang Buurman naar volle tevredenheid ingeschakeld. Dat liep 2 jaar geleden bijna verkeerd af en ik heb met een snoekduik kunnen voorkomen dat Zoon sneller bij de deur was dan Buurman weg kon komen.

Toen Zoon mij vorig jaar een week voor Sinterklaasavond zijn tactiek vooraf in al zijn onschuld uitlegde (ik ga boven in mijn kamer staan voor het raam en dan zie ik Sint over het tuinpad aanlopen en dan doe ik de deur open en dan...) besloot ik dat de digitale tijd van tegenwoordig ook een digitale Sinterklaas vereiste. Ik maakte een hotmail-adres aan en stuurde vanaf dat adres een mail op Sinterklaasavond naar Zoon waarin melding werd gemaakt van topdrukte bij de Pieten zodat de pakjes al vooraf waren verstopt in het huis. Natuurlijk moest ik toevallig vlak voor het begin van Sinterklaasavond nog even mijn mail checken en...NOU ZEG, KIJK EENS WIE ER ONS EEN MAIL HEEFT GESTUURD! Ook dit ging er weer in als zoete koek, Zoon verblikte niet.

Afgelopen voorjaar kwam het gesprek ineens op Sinterklaas. Geloof jij er nog in flapte ik er uit. Nee, dat deed hij niet. Hij was de vele geruchten rondom Welles/Niets die in de wereld werden gebracht door grotere broers en zusjes van vriendjes, eindelijk gaan geloven. Wie heeft dan al die tijd de pakjes gekocht?  vroegen wij aan hem. Jullie natuurlijk was het anwoord (en de opa's en oma's). Op onze vraag wat hij daarvan vond zei hij: nou vooral doorgaan!

Daar moesten we hartelijk om lachen maar toch...hij heeft wel een punt. Hij gelooft weliswaar niet meer maar om er niets meer aan te doen is emotioneel gezien nog een brug te ver. Ik ben echter getrouwd in een schoonfamilie waar óók Kerstmis wordt gevierd met cadeautjes en ik zou het prettig vinden (en financieel praktisch) als het hele cadeaufestijn in één feest kan worden afgehandeld. Het idee van cadeautjes onder een boom spreekt me eerlijk gezegd ook meer aan, al slaat dat ook nergens op. En dan is er natuurlijk ook nog de kwestie van het geld. Er is gewoon minder te besteden dan vroeger en dat heeft gevolgen, ook voor de Feestdagen.

We hebben nog even geopperd om Sinterklaas met suprises te gaan vieren maar ik heb daar echt nooit de lol van ingezien en weet nog heel goed dat uiteindelijk mijn moeder voor ons alle suprises in elkaar knutselde. Dan heb je natuurlijk nog het grote Sinterklaas-spel waarbij iedereen voor een afgesproken bedrag een cadeautje koopt en er door middel van een dobbelsteen een cadeautje van de stapel kan worden gehaald dat later weer door iemand kan worden afgepakt. Heel leuk om te doen, maar meer geschikt voor volwassenen en grotere kinderen.

Uiteindelijk hebben wij met Zoon afgesproken dit jaar Sinterklaasavond gewoon met zijn 3-en te vieren. Met wat lekkers zoals warme chocolademelk, pepernoten en door Zoon gekozen avondeten. En dan geven we elkaar een cadeautje waarbij de voorwaarde is dat het geschikt moet zijn voor het gezin samen. Dus bijvoorbeeld een leuk familiespel (de uitbreiding van De Kolonisten van Catan!) of de nieuwe dvd van Harry Potter.

De rest van de cadeautjes doen we dan onder de Kerstboom en daar worden de opa's en oma's ook bij betrokken. Iedereen krijgt iets. Voor beide feesten bepaal ik vooraf een budget, waar ik nu al voor spaar, maar het is wel de bedoeling dat Zoon ook iets voor ons koopt. Zodat hij leert dat het niet alleen ontvangen, hebben en krijgen is maar dat geven ook heel leuk kan zijn.

En jullie, hebben jullie al over de feestdagen nagedacht?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...