vrijdag 23 september 2011

Geld en Geluk

Soms ben ik geneigd te denken dat geld een oplossing is voor veel ellende. Het lijkt me heerlijk om niet elk dubbeltje om te draaien en geld over te hebben voor uitstapjes, uit eten, mooie boeken en cd's, concert- en theaterbezoek. Maar als ik het geld al zou hebben, zou ik dat evengoed niet kunnen doen wegens een slechte gezondheid.

De aantrekkingskracht van geld schuilt denk ik niet zozeer in geld zelf maar meer in de afwezigheid van geldzorgen. Je wilt niet zozeer meer geld maar wel meer zorgeloosheid. Geen gepieker meer over hypotheekellende, de bankencrisis of de gevolgen van het nog verder beknibbelen op de WIA-uitkering.

Meer zorgeloosheid kunnen we bereiken door zuinig te leven, te sparen, vooruit te denken en aan een buffer te bouwen. Komt het moment van pech, dan vang je dat op. We worden ook helemaal niet gelukkig van geld maar wel van het gevoel dat je stevig met beide benen op de grond staat.

Alsmaar geld uitgeven is geen weg naar geluk. Net als dat je volproppen met  (ongezond) eten synoniem staat voor de leegte die je in je hart voelt, kan bovenmatig consumeren ook een uiting van gevoelsarmoede zijn. Toevallig stond er eergisteren in De Volkskrant een interessant artikel over geluk. Geluk iets is waar mensen tegenwoordig naar streven, in plaats van dat ze erkennen dat een geluksgevoel je maar heel af en toe overvalt. En met het continue najagen van geluk, neemt de consumptie van antidepressiva toe. Hoe meer welvaart er is, hoe ongelukkiger de mensen ook worden. Met de verwachting van de maakbaarheid van je leven neemt blijkbaar ook het gevoel toe dat je recht hebt op geluk (met vele echtscheidingen tot gevolg).

Meer welvaart leidt dus niet tot meer geluk, integendeel. Kinderen in Engeland zijn schijnbaar de ongelukkigste kinderen ter wereld. Hoewel ze in materieel opzicht de rijkste kinderen ter wereld zijn, brengen ze de minste tijd door met hun ouders en ontbreekt het hen aan aandacht van hun ouders. Zo groeit een generatie kinderen op die goederen toegeworpen krijgt in plaats van liefdevolle aandacht.

Het gaat er niet om wat je hebt maar wat je doet met wat je tot je beschikking hebt of dat nu tijd of geld is. Dus (ik zeg het nog maar eens): hou je hand op de knip en heb aandacht voor je omgeving. Het beste uit jezelf halen hoeft niet hetzelfde te zijn als steeds maar meer te hebben/krijgen. Het beste uit jezelf halen kan ook zijn: goed voor jezelf zorgen, zelf voorzienend zijn, met aandacht in het leven staan en een sluitende begroting voor je huishouden hebben, ook in tijden van crisis.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...