maandag 25 juli 2011

Vakantievoorbereidingen


Vroeger vond ik het maar stom als mensen etensvoorraden meenamen naar hun vakantiebestemming. Dat was in dezelfde periode dat ik nooit een vakantiebegroting maakte en bij thuiskomst merkte dat ik zeker tot kerstmis op een houtje moest bijten. Nu kampeerden wij vooral, dus uitgebreid koken kwam niet veel voor. We kochten waar we trek in hadden en het was vaak iets wat makkelijk opgewarmd kon worden. Ook gingen we veel uit eten. Eén vakantie maakten we het zó bont, dat we elke avond uit eten zijn gegaan. Het eten in de supermarkt in de streek waar wij waren, was prijzig en uit eten gaan was eigenlijk niet eens zo veel duurder. Dus togen wij elke avond naar het restaurant waar wij onze buikjes vol aten en reden we goedgemutst met knellende broeken en een lege portemonnee aan het eind van de vakantie weer huiswaarts.

Sinds wij het kamperen achter ons hebben gelaten en huisjes huren, is koken op de vakantie weer meer binnen handbereik gekomen. Tegelijkertijd is ons inkomen aanzienelijk gedaald en moeten we behoorlijk opletten wat we uitgeven. En dus sleep ik spullen mee: niet alleen een rasp, een knoflookpers, kruiden, sambal, maar ook pasta, rijst, thee en koffie. Het voordeel is dat we geen miskopen meer doen en per ongeluk rijst koken die pap wordt en koffie aanschaffen die na het zetten verandert in slootwater.

Wel kopen we ter plaatse veel verswaren en alllerhande lekkernijen, proberen we alle kaasjes uit die we tegenkomen en storten ons enthousiast op worsten, taartjes en onbekend lekkers dat ons lonkend aanstaart vanuit etalages. Ook sla ik als we naar huis gaan een aantal zaken in die ze in Frankrijk veel lekkerder kunnen maken dan wij hier in Nederland of zelfs ik in eigen keuken.

Om dit te kunnen doen maak ik een strakke begroting. Waar we voorheen met de vakantieperiode onze financiële ondergang tegemoet reden, weet ik nu precies wat het budget is voor uitjes, boodschappen, ijsjes. Vooraf maak ik een begroting gebaseerd op het aanwezige budget (dat bepaald wordt door de uitgaven van het voorgaande jaar en de hoogte van het opgespaarde vakantiegeld) en bekijk ik wat de mogelijkheden zijn aan huisjes huren. Als de locatie bekend is, kijk ik wat we nog overhouden na aftrek van de huur en zie ik vanzelf wat we daar kunnen uitgeven en of dat realistisch is of niet. Soms moet dan het budget een beetje worden aangepast. Omdat ik dit vroeg in het voorjaar doe, weet ik ook of we dan nog extra geld opzij moeten leggen voor de vakantie of niet. Zo zijn dit jaar de benzineprijzen fors gestegen in vergelijking met vorige jaren en zullen we dus meer uitgeven. Extra mogelijkheid om te sparen was er niet en dus kocht ik meer eetvoorraad in.

Zo plussen en minnen we vooraf, om tijdens de vakantie zorgeloos te genieten.Want weg is weg. Waar we het hele jaar door heel zuinig leven, is vakantie voor ons ook lekker op een terrasje zitten, ijsjes kopen, uit eten te gaan. Bij terugkomst knal ik in een bestandje wat we globaal aan de verschillende zaken uitgaven en dat is dan weer het uitgangspunt voor de volgende vakantie, als dat financieel haalbaar is.

En jullie? Hoe doen jullie dat?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...