woensdag 20 juli 2011

Recensie: nr. 4 van Gelukkig.

Een tijdje geleden schreef ik al eens een recensie over het tijdschrift Gelukkig. Leven en genieten van een kleiner budget. Dit 2-maandelijkse tijdschrift is begin dit jaar van start gegaan en kan hier en daar denk ik wel een steuntje gebruiken. Het is niet eenvoudig om een nieuw tijdschrift te positioneren, zeker niet als je je richt op een doelgroep van mensen die heel weinig te besteden hebben. Maar het biedt wel financiële tips en houvast voor mensen die dit kunnnen gebruiken. En de herkenning bij het lezen van verhalen over hoe anderen met hun geld omgaan, zal ook effect hebben. Of dit nu je ogen opent of je juist een goed gevoel geeft omdat je ziet dat anderen ook met minder moeten rondkomen, dat maakt niet uit. Het is altijd interessant om inzicht te krijgen in de financiën van anderen.

In dit nummer leggen Sandra en Rob uit hoe zij de financiële opvoeding van hun 4 kinderen aanpakken. Een heel leuk artikel over een onderwerp dat veel ouders soms hoofdbrekens oplevert. Hoe ga je om met de wensen van je kinderen, zeker als die wensen worden beïnvloed door wat vriendjes krijgen. Zo zei Zoon vorige week dat hij een mobiele telefoon wilde hebben. Hij is 9! Naar blijkt hebben al 3 andere kinderen uit de klas een mobiel en is het nu de trend om er één voor je 10e verjaardag te vragen. Ik ga daar niet in mee, en de geïnterviewde ouders ook niet. Zij hebben vaste mijlpalen en stappen, die voor veel duidelijkheid zorgen.

Verder in dit nummer ook weer praktische tips, aandacht voor het organiseren van een kinderfeestje (met een strak plan en een strak budget), de redenen om te sparen, picknicken, en ook nu weer de rubriek 'Reken het uit' waarin wordt voorgerekend wat je kwijt bent als je iets zelf maakt, tegenover aanschaf van een kant en klaar product in de winkel. Heel goed dat dit wordt gedaan, want veel mensen kopen kant en klare kruidenmixen zonder zich te beseffen hoeveel geld ze daarmee verspillen. Ook wordt weer de weg gewezen naar financiële hulp, met ditmaal aandacht voor Stichting Leergeld.

Gelukkig is denk ik een goed tijdschrift voor mensen die zijn vastgelopen op financieel gebied en denken dat bezuinigen allemaal niet uitmaakt. Het tijdschrift maakt duidelijk dat alle besparingen, hoe klein ook, helpen en het helpt mensen op weg met zaken aan te pakken en de weg te wijzen naar hulp van buitenaf zoals bijvoorbeeld de eerder genoemde Stichting Leergeld. Het laat zien dat het 'leuke leven' niet eindigt als je een kleiner inkomen hebt, maar dat veel dingen juist kunnen doorgaan. Je kunt lekker blijven eten, genieten van fijne momenten, je kinderen laten sporten als je maar weet hoe je dit moet aanpakken. Juist door het voorrekenen van de gevolgen van besparingen en het uitleggen wát het je oplevert (zoals een 'hou vol potje' in het leven roepen waarmee je soms even uit de band kunt springen) is het heel waardevol.

Nu denk ik dat mensen die consuminderblogs lezen en schrijven misschien niet meteen het juiste publiek zijn. Als ik ons zo lees zijn we behoorlijk creatief op consumindergebied omdat we al langer meedraaien. Maar we kennen allemaal wel iemand in onze omgeving die weinig te besteden heeft en moeite heeft om creatief met geld om te gaan. Iemand die ineens zonder werk komt te zitten en stuit op financiële problemen.  Niet iedereen is in staat om uit zichzelf acties te bedenken die besparingen opleveren. Misschien kun je mensen blij maken met een abonnement (er is de mogelijkheid van een cadeau-abonnement) of wijzen op de mogelijkheid een proefexemplaar aan te vragen.

Gelukkig verschijnt één keer in de 2 maanden en kost € 15 per jaar (€ 20 als je vanuit België abonnee wordt). Het abonnement houdt automatisch na een jaar op, dan word je benaderd met de vraag of je het wenst voort te zetten.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...