vrijdag 10 juni 2011

Wat doe jij met je vakantiegeld?

Gisteren haalde ik Zoon op van zijn speelafspaak. Tijdens het halen wordt er dan veel gekletst met de ouders van het vriendje in kwestie. Hij speelt zeker 2 keer per week met dit jochie, dus dan leer je de ouders ook steeds beter kennen. Niet alleen door met ze te praten maar ook door opmerkingen die er over ze wordt gemaakt door de zoon in kwestie. Het zijn hele leuke mensen maar ze leggen heel andere accenten in het leven dan wij. Als Zoon daar wel eens luncht dan krijgt hij steevast kleffe witte bolletjes met hagelslag, tegelijkertijd gilt hun kind keihard "lekker!" na elke suikervrij zelfgemaakt biobaksel dat ik hem voorschotel. Zo krijgen ze allebei inzicht in en kennis over hoe het er in andere gezinnen toe gaat.

Gisteren hadden we het over hoe je de vakantie doorbrengt. En ik kon niet anders dan weer eens de conclusie trekken dat je nooit in andermans portemonnee kunt kijken en kunt oordelen of een ander echt zuinig leeft of juist geld over de balk gooit. Het gaat allemaal om keuzes. Wij hebben minder geld dan voorheen maar geven in andermans ogen misschien absurd veel geld uit aan biologisch eten en ook gaan we elk jaar op vakantie. Zij gaan nooit op vakantie, daar hebben ze geen geld voor zeggen ze. Wel gaan ze bijna elk weekend op stap, en als ze eens naar het strand gaan dan smeren ze geen broodjes maar lunchen in de strandtent. En dan geen tosti maar uitgebreid. Ook gaan ze bijna wekelijks de stad in om kleding te kopen. Dit jaar gaan ze voor de derde keer op rij niet op vakantie omdat ze het huis laten opknappen, het wordt geschilderd, van binnen en van buiten. Alle klussen in huis worden uitbesteed, want daar houden ze niet van en ze kunnen het niet.

Wel vang ik wat tegenstrijdige vibraties op als we het over op vakantie gaan hebben. Haar ogen gaan glimmen als je het er over hebt, maar de zijne niet . En hij is de dominante in de relatie. Dat hoeft niet erg te zijn, ik ben zelf ook behoorlijk dominant ;-). Daarom 'druk' ik door dat we op vakantie gaan zolang het kan. Ik ben dolblij dat Schatje alle klussen zelf doet (en wil doen). Toen ik hem leerde kennen had hij twee linkerhanden en inmiddels doet hij van alles en het lukt allemaal. Ook vindt hij het leuk om te doen, hij haalt er veel voldoening uit. Gelukkig, want daarmee besparen we veel geld. Niet op vakantie gaan zou ook betekenen dat Schatje 3 weken non stop zou gaan klussen of dingen bedenken "die hoognodig moeten worden gedaan", want hij is daar nogal dwangmatig in, hij heeft geen rust in zijn .... Dus voor zijn broodnodige ontspanning gaan we.

Natuurlijk is dat geen straf voor mij. Ik zit het hele jaar noodgedwongen thuis en ik vind het heerlijk om in een andere omgeving te zijn ook al lig en zit ik daar ook het merendeel, net als thuis. Maar het in de zomer tijdelijk ergens anders zijn met zijn 3tjes, maakt dat ik er in de winter beter tegen kan als ik soms dagen niet buiten kom. Dus hoewel op vakantie gaan er financieel inhakt, is dat het ons waard. Of je je iets kunt veroorloven hangt niet alleen van de inhoud van je portemonnee af maar ook van de waarde die je er aan toekent en de vreugde die je er uithaalt.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...