zondag 5 juni 2011

Dan kan je nog zo veel plannen...

Bedenken is één ding en uitvoeren is een ander ding. Deze week kreeg ik voor het eerst een aan huis geleverd groente- en fruitpakket van een biologische tuinder hier in de buurt. Normaal wordt dit blijkbaar geleverd op donderdagavond maar door Hemelvaart schoof dat een dag op. Vrijdagmiddag kreeg ik een mail van de tuinder dat hij heel druk aan het hooien was en dat de bestelling in de loop van zaterdag werd geleverd. Hij schreef wel alvast wat er in het pakket zat: raapstelen, wortelen, courgette, aardappel, ui, appel, rucola, broccoli en botersla. Zo kon ik een globaal weekmenu maken.

Zaterdagochtend deden we de rest van de boodschappen en verder hield ik nauwgezet de voortuin in de gaten. Daar had ik een afdakje gemaakt met planken en stenen, alwaar 'onze' tuinder het pakket kon neerzetten. Om 5 uur werd ik wat onrustig, geen tuinder en dus ook geen raapstelen en die stonden op het menu (met spaghetti en gerookte zalm). Mmm, alvast maar even pasta afkoken. Om kwart voor 6 ging ik me wel een heel erge ongeduldige stadse troel voelen, maar ik wilde toch weten waar ik aan toe was. Raapstelen of niet, that's the question! Ik ging dus bellen. Hij zat op de trekker en was nog aan het hooien. Maar verzekerde hij , het werd echt vandaag geleverd, alleen niet meer voor het avondeten.

Over naar plan B dan maar, dat is pasta met eh, even kijken tomatensaus (op voorraad), sla uit de tuin en een gekookt ei. Ook heerlijk. Om half 11 's avonds werden de groenten geleverd.  Voor € 12,50 een voorraad die volgens de tuinder bedoeld is voor 2 personen maar waar wij zeker een week van eten!

Nu ben ik iemand die altijd alles plant, loslaten is niet echt mijn ding zeg maar. Het uit handen geven van het zelf bedenken wat ik koop en bereid als avondeten, en maar afwachten wat er geoogst wordt en dus in het pakket zit, is heel wat voor mij. Dit is dus een goede oefening in loslaten voor mij. Bovendien komt zo het boerenleven wel heel erg binnen bij ons. Ik kan wel van alles bedenken wat ik wil voor het avondeten maar het hooien gaat blijkbaar voor, zeker gezien de regen van vandaag. Op de één of andere manier voelt dat goed. Dat ik precies weet waar het vandaan komt en dat er meer voor nodig is dan naar een super te rijden om eten op je bord te krijgen. Dat er mensen keihard werken om ons eten te laten groeien en te bezorgen. Zoon vindt het ook machtig interessant.  Ik vertelde over landbouw en waarin een bioboer van een gewone boer verschilt en dat het goed is dat je betrokken bent bij wat er op je bord komt te liggen. Misschien klink ik nu wel heel erg nuffig maar ooit was ik die dame die de appie binnenrende na het werk en voorgesneden groente kocht om in de pan te gooien, niet nadenkend over het seizoen en alleen maar luisterend naar de trek van het moment. Ik kom van ver.

Over 2 weken zijn er open dagen bij biologische boeren en gaan we een kijkje nemen bij 'onze' boer.  Kunnen we bij wijze van spreken de bloemkool al zien liggen die we later gaan opeten.

Geen raapstelen gisteren dus, die eten we vandaag. Niet met pasta want dat aten we gisteren, maar als zomerstamppotje. Zo wordt flexibiliteit misschien toch nog mijn ding....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...