donderdag 21 april 2011

Gelezen: ‘Leven voor een habbekrats’ van Kath Kelly

Op een dag besloot Kath Kelly haar leven drastisch om te gooien omdat zij haar broer die ging trouwen een mooi huwelijkscadeau wou geven. En met haar toenmalige manier van leven zat een cadeau er niet in. In het boek doet ze verslag van een jaar lang leven van €1 per dag (minus de kosten voor wonen). Maar eten, reizen, kleding, vakantie, moet allemaal gebeuren van die ene euro. Ze vindt het niet oké dat vrienden last hebben van haar beperkingen en staat het niet toe om getrakteerd te worden op cafébezoek. Dus ook haar vrienden worden meegesleept in haar uitdaging en doen met haar mee met goedkope picknicks in het park.

Eerlijk is eerlijk, ze is enorm creatief. Ondanks de enorme beperking die ze zichzelf oplegt is haar leven een aaneenschakeling van leuke uitstapjes, momenten, galerieopeningen met gratis hapjes, bibliotheekbezoeken voor gratis internet en mail, en zelfs 2 vakanties, waarbij ze tijdens de laatste vakantie de liefde van haar leven ontmoet, het jaar bijna om is, zodat ze de weddenschap wint die ze met zichzelf is aangegaan, een cadeau voor broer koopt, intrekt bij haar geliefde en klaar.

Meer kan ik er ook niet van maken. Ik vond het geen leuk boek, vooral doordat ik het niet goed vind geschreven. Het rammelt wat en is niet echt een verhaal dat je meesleept, maar meer een opsomming van en toen en toen en toen (zoals de alinea hier boven). Dat vind ik persoonlijk niet prettig lezen. Na de opsomming van de zoveelste opening met hapjes raakte ik de draad kwijt en kon het me niet echt meer boeien.

Ook heeft Leven voor een habbekrats weinig met consuminderen te maken maar meer met alles laten doorgaan zonder dat je er voor betaalt. Het gaat nauwelijks in op het loslaten van hebzucht of verspilling. Wel is het zo dat Kath gedurende dat jaar een ontwikkeling op dat gebied meemaakt zoals ze zelf zegt, maar daar gaat ze maar minimaal op in.

En dat is het grote bezwaar dat aan het boek kleeft voor mij. De interessante zaken worden niet uitgediept en als lezer blijf je met veel vragen achter. Op de achterflap staat dat het vol staat met tips om zuiniger te leven maar ik vind dat ze beter hadden kunnen schrijven dat het vol staat met tips hoe je overal gratis hapjes kunt scoren. Wel eindigt het boek met een aantal pagina’s met tips om zuinig te leven. Daar staat best veel zinnigs bij, maar de tips staan erg los van het verhaal zelf vind ik.

Ik kom er niet goed achter wat me nu niet zint aan het boek. Misschien het zelf ingenomen toontje? Deze dame komt niet aardig op mij over en dat komt vooral door de manier waarop ze zich zelf beschrijft. En omdat het nergens de diepte in gaat blijft ze voor mij heel oppervlakkig en één dimensionaal. Haal het uit de bibliotheek, lees het en vel zelf je oordeel. Het idee is natuurlijk heel leuk en origineel en misschien vinden jullie het wel een geweldig boek!

Leven voor een habbekrats. Hoe ik een jaar leefde van een euro per dag – Kath Kelly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...