dinsdag 19 april 2011

Berichtgeving over besmette groente

Gisteren werd bekend gemaakt, zoals jullie ongetwijfeld weten, dat niet alleen vlees maar ook groente resistentie bacteriën tegen antibiotica bevatten. Opvallend was dat van de 120 onderzochte groenten, 7 stuks besmet waren, waarvan 5 biologisch. Ik kwam in blogland al berichtjes tegen van mensen die of de genoemde groenten niet meer willen/durven eten of menen dat biologisch niet zo gezond is als wordt beweerd.

Natuurlijk is het heel vervelend nieuws, maar het betekent niet dat elke pastinaak of alle taugé deze resistente bacteriën bevatten. Diegene die onderzocht zijn wel. Maar voordat je helemaal stopt met dat te eten zou je exact moeten weten wáár het vandaan kwam,  want de bodemsamenstelling verschilt per gebied, dus ook de vervuiling verschilt per gebied. Een biologische kweker zal meer aandacht hebben voor de bodemsamenstelling dan een niet biologische kweker, simpelweg omdat hij aan bepaalde eisen dient te voldoen. Als iemand biologische groenten kweekt en gaat verkopen  zou hij eigenlijk de bodemkwaliteit moeten laten onderzoeken. Misschien is dat in dit geval niet gebeurt. In het nieuws worden zaken vaak vertekend, alleen om het schokeffect.

Ik heb Biologica, de organisatie van biologische landbouw om een reactie gevraagd op dit nieuws, hopelijk kunnen zij hier iets zinnigs over zeggen. Dussss wordt vervolgd.

Nachrift: ik kreeg zojuist een mailtje van Biologica dat zij inmiddels een reactie op het nieuws over de resistente bacterie op hun website hebben gezet. Lees hier de reactie.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...