donderdag 24 maart 2011

Terreur van zorgverzekeraars

Laatst las ik dat de zorgverzekeringen volgend jaar wéér duurder worden en niet zo’n beetje ook. We zouden niet vreemd op moeten kijken als de basisverzekering meer dan € 200 per persoon wordt. Nu zou ik daar nog mee kunnen leven als het daarbij blijft en de door jou ingediende rekeningen vergoed worden. Maar dat is niet zo.

Het hele jaar door bewaar ik de bonnen voor de medische kosten zodat áls we de belastingaangifte doen, we meteen alles kunnen ophoesten dat niet vergoed werd door de zorgverzekeraar, ondanks de niet misselijke uitgebreide aanvullende verzekering. Wij hebben vorig jaar voor maar liefst € 2000 aan medische kosten gehad, die niet werden vergoed. Dat hebben we dus betaald bovenop de kosten die we betalen aan de zorgverzekeraar.

Het is toch vreemd dat de kosten van de zorg steeds meer stijgen, dat wij met ons allen verplicht worden ons hiertegen te verzekeren en dat het tegelijkertijd steeds schimmiger wordt waarom iets wel of niet vergoed wordt. Dit jaar heb ik de eigen bijdrage voor medische kosten van € 170 euro al uitgegeven. Helaas is het dan echt niet zo dat de kosten die ik vanaf nu maak, vergoed gaan worden. De pillen alleen al die ik op doktersvoorschrift slik, kosten € 30 per maand en worden niet vergoed door de zorgverzekeraar omdat deze de pillen ziet als supplement en niet als medicijn. Dat dit supplement maakt dat (na 3 jaar ellende) mijn lijf minder pijn doet, mijn doorbloeding beter is, het wazige gevoel is mijn hoofd wegtrekt en ik minder neurologische klachten heb, telt voor de zorgverzekeraar niet. Hetzelfde spulletje in een medicijn stoppen gebeurt niet.

Het meest vreemde vind ik nog dat mijn pillen op doktersvoorschrift wel besteld kunnen worden bij de apotheek (maar dus niet worden vergoed) maar 4 keer duurder zijn dan als ik dezelfde pillen bestel via internet. Gelukkig heb ik een ‘goed adresje’ waar ik het spul kan krijgen, maar wie controleert deze leverancier? Ik heb daar totaal geen zicht op. Ik wijk om geld te besparen uit naar internet, maar dat kan gevaarlijk zijn. Tegelijkertijd heb ik geen keus, want dit spul verhoogt de kwaliteit van mijn leven en dan heb ik het niet over grote uitspattingen maar over de dagelijkse dingen kunnen doen zoals kunnen douchen en mijn kind kunnen ophalen van school.

De steeds oplopende kosten leiden tot oncontroleerbare situaties en een enorme macht aan de kant van de zorgverzekeraars. Bovendien grijpt het diep in het budget in. Als de kosten van de basisverzekering nog meer gaan stijgen, dan moeten we weer keuzes gaan maken. We hebben al op vrijwel alles bezuinigd de afgelopen jaren en de uitgaven die we maken zijn het gevolg van bewuste keuzes: we kiezen voor biologisch eten, één keer per jaar op vakantie, een abonnement op een krant, elke maand een vast spaarbedrag opzij zetten en gedragen ons op elk ander vlak behoorlijk matig. We geven weinig uit aan kleding, aan ‘hebbedingen’, letten op ons energieverbruik, stellen elk half jaar het gezinsbudget bij, noteren alle uitgaven…..Wat zal het straks worden: geen vakantie meer, geen biologisch eten of zeggen we de krant op?

Natuurlijk is dat nog altijd een luxe keuze en zijn er mensen die door de stijgende kosten een nog pijnlijker afweging moeten maken: bijvoorbeeld op zoek naar andere woonruimte. En oké als je het afzet tegen leed op de wereldschaal dan is het geen Japan of Libië. Maar het klopt niet en niemand doet er iets aan. We laten het allemaal gebeuren.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...