dinsdag 22 februari 2011

Spaarcentjes consumindertips: tip 5 of hoe Dagobert Duck de nieuwe held van Spaarcentje werd

 Tip 5 is lekker kort door de bocht:    
Ga als de sodemieter sparen!!
Spaar vooraf en niet achteraf. Elke maand via automatisch sparen een vast bedrag opzij zetten – hoe klein ook – is makkelijk en haalbaar. En wachten totdat je vanzelf wat overhoudt gaat niet lukken.

Waarom sparen?
Jarenlang spaarden de Nederlanders relatief weinig. De economische crisis heeft dat patroon veranderd. Doordat het consumentenvertrouwen daalde, hielden mensen de vinger op de knip. Voor je weet maar nooit wat er gebeurt. En dat is precies de reden dat sparen zinvol is. Je weet niet wat er gebeurt, daarom is het zinvol iets achter de hand te hebben. Dat kunnen jullie vast ook zelf wel bedenken. Maar bedenken en doen zijn verschillende dingen en je moet maar net zin hebben om tijd uit te trekken voor een goed doordacht spaarplan.

Wanneer heeft sparen geen zin?
Als je al een tijdje consumindert, dan zou het zomaar kunnen zijn dat je geld overhoudt aan het einde van de maand. Niet meer in de valkuil trappen van het hebben om het hebben en je uitgaven goed bijhouden, zorgt voor een vollere portemonnee, ook als de maand bijna voorbij is. Nu kan het natuurlijk zo zijn dat je consumindert omdat je schulden hebt of niet kunt uitkomen met je geld. Dan vraagt je situatie eerst om andere actie. In geval van schulden moet je altijd natuurlijk eerst je schulden afbetalen. Heb je meerdere schulden, betaal dan vooral die schuld het eerst af waarover je de meeste rente betaalt. Zit niet stil maar onderneem actie met behulp van een stappenplan hoe je zo snel mogelijk uit deze situatie komt.

Heb je géén schulden, maar sta je toch voortdurend rood, dan is het ook dan raadzaam eerst andere zaken te regelen voordat je gaat sparen. Je gaat eerst kritisch naar je uitgavenpatroon kijken en bepalen op welke zaken je kunt besparen: opzeggen van abonnementen, goedkoper boodschappen doen, omzetten van verzekeringen of in geval van nood een goedkoper huis zoeken. Maak een realistische begroting. Als je dat moeilijk vindt, kijk eens op persoonlijk budgetadvies voor tips.


Sparen dus….
Stel, er is geen financiële nood, je bent niet failliet, je hebt inmiddels inzicht in je uitgaven en inkomsten gekregen en je bent al een tijdje lekker aan het consuminderen. Dan is het een goed idee om na te gaan denken over sparen. Realiseer je dan eens wat je spaarmotieven zijn. Ook is het begrip sparen rekbaar en verwijst het naar meerdere mogelijkheden:
Sparen - als een flinke pot geld voor later of het laten uitkomen van een grote wens.
Buffer – als een noodfonds voor onverwachte grote uitgaven.
Reserveringen – als een potje voor periodieke niet maandelijkse uitgaven die regelmatig terugkomen en er flink in kunnen hakken.


Voordat je begint met geld opzij zetten, kun je jezelf afvragen waarom je dat gaat doen en wat de meest slimme manier is.

  • Wat wil je met sparen. Wat is je doel? Waar werk je naar toe en over welke periode? Wil je een aanvulling op je pensioen of een nieuwe keuken of een wereldreis gaan maken als je 50 bent?
  • Wat voor buffer zou jij met jouw inkomen moeten hebben? Kun je met gemak een andere wasmachine kopen als de oude de geest geeft of moet je dat geld van je tante lenen? Het is handig als je de nieuwwaarde kent van zaken die voor jouw huishouden onmisbaar zijn maar je hoeft natuurlijk niet alles nieuw te kopen. Het gaat er ook om wat je er voor over hebt als je iets moet vervangen. Wil je persé een nieuwe vaatwasser of rij je juichend naar de kringloop? Of heb je geen keus en moet je voortaan de vaat op de hand doen? Om de gewenste hoogte van je buffer te bepalen kun je deze test van het Nibud doen.
  • Het is prettig als je een overzicht hebt van kosten die niet maandelijks terugkeren maar er wel inhakken. Vroeger raakte ik altijd in paniek als het december was, ‘t is sowieso al een dure maand en dan werd ook nog het geld voor de ANWB en de TV gids afgeschreven en moest de poes voor haar jaarlijkse prik naar de dierenarts. Weg geld! Sinds ik hier maandelijks geld voor reserveer, komen we nooit meer in de problemen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld onderhoud cv-ketel, bezoek dierenarts, abonnementsgelden, cadeautjes voor familie, kapper, schoolgeld. Tel al deze bedragen bij elkaar op, bepaal welk bedrag je maandelijks moet reserveren en zet dit het liefst op een aparte rekening, zo kom je nooit tekort als de rekening komt.

Het geld dat je opzij gaat zetten, kan je verdelen over 2 of 3 rekeningen. Als het goed is, heb je inmiddels een redelijk idee van wat jouw buffer zou moeten zijn, wat je aan reserveringen opzij moet zetten en wat overblijft om te sparen. Zo kun je uiteindelijk bepalen welk bedrag realistisch is om opzij te zetten en hoe je dat over de verschillende rekeningen verdeelt. Een instantie als het Nibud maar ook Erica Verdegaal hanteert de ‘regel’ dat je in staat zou moeten zijn om 10 % van je inkomen opzij te zetten. Doe dat vooral als het mogelijk is.

Soms is dat te hoog gegrepen. Kijk daarom wat voor jou haalbaar is en begin gewoon, liefst met een vaste maandelijkse overschrijving. Wacht niet tot je geld overhoudt, maar beschouw het bedrag dat je opzij zet als niet van jou en stort het meteen door nadat je salaris of uitkering op je rekening is bijgeschreven. Wen jezelf er aan dat je ook kleine meevallers opzij zet en niet meteen over de balk smijt. Wij houden in geval van meevallers een klein bedrag achter voor ‘de leuk’ en de rest wordt meteen doorgestuurd naar de spaarrekening.

Wij hebben nu na 2 jaar sparen voldoende buffer voor panieksituaties. Het geld dat nu wordt gespaard is dus echt spaargeld. Wij hebben verschillende spaardoelen:
  • Aflossing van de auto over 1,5 jaar
  • Sparen voor de eventuele studie van Zoon
  • Sparen als aanvulling voor later als we oud en bejaard zijn en het pensioen tegenvalt….

En natuurlijk heb ik ook een droom: een nieuwe keuken voor als de oude instort.

Ik heb een spaarplan gemaakt voor ons en weet precies hoeveel we zullen hebben over een jaar, over 2 jaar of over 4 jaar. Of wat we sparen voldoende is om een studie te bekostigen voor Zoon. Ook is daarin opgenomen dat we doorsparen voor een volgende auto in de toekomst, die met een beetje mazzel dan geheel van eigen geld gekocht kan worden zonder lening. Het is voor ons duidelijk wat voor prioriteiten we hebben. De keuken komt helaas op de laatste plaats want is toch luxe en andere zaken gaan voor. Natuurlijk hoeft niet iedereen het zo aan te pakken en zijn wensen en prioriteiten net zo verschillend als mensen. Misschien is jouw inkomen wel heel ruim en kun je makkelijk de variabele uitgaven betalen. Dan is een reserveringsrekening misschien wel onzin. Toch loont het wel in alle situaties om na te denken waarom je spaart, wat een realistisch bedrag is en hoe je dat bij elkaar spaart. Het grappige is dat het gaandeweg vanzelf leuk wordt. Ik had niets met cijfers en geld maar gaandeweg ontdekte ik de lol van sparen. Het levert me gemoedsrust op en ik hoef niet meer bang te zijn voor rampen. Het geeft me gewoon een lekker gevoel. Ik geef heus wel eens geld uit maar ik voel me tegenwoordig stukken meer verwant met Dagobert Duck dan vroeger.Als je zover bent om te gaan sparen dan loont het de moeite om rentetarieven goed te vergelijken. Op de Sparen Startpagina van Hanneke van Veen tref je actuele informatie aan.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...