vrijdag 4 februari 2011

help, een verjaardagspartijtje.....

Zoon wordt volgende maand 9 jaar. Met het groter worden, worden de verjaarswensen ook groter en complexer. Niet alleen van cadeautje maar vooral ook van de partijtjes. Ik ben er niet geheel over uit of die druk aan de verwachtingen van de kinderen ligt of aan de ouders. Ik heb wel het gevoel dat van ouders erg veel creativiteit wordt verwacht om een verjaarspartijtje te organiseren dat voor kinderen nieuw en niet te suf is. Bowlen, zwemmen, film, speurtocht, mariniersmuseum, speeltuin, discofeestje voor 9 jarigen mét overnachting bij de jarige job (in mijn ogen belachelijk en daar hebben we dan ook een stokje voorgestoken), t is allemaal al een keer gedaan. Het lijkt ook alsof in onze directe omgeving van schoolvriendjes geld geen rol speelt als het om cadeautjes en partijtjes gaat. Dat ik daar grote moeite mee heb, mag duidelijk zijn.

De tactiek van het eerste jaar was de 5-jarigen eerst flink fysiek uitputten, daarna schminken en even voor een Donald Duck filmpje zetten maar dat werkt niet meer bij oudere kinderen, althans niet in dit deel van het land. Waar de ene helft van de kinderen braaf een film uitkijkt, breekt de andere helft systematisch je huis af. Ik geef het ook onmiddellijk toe: ik ben een watje. Zoon is meestal een heel makkelijk en niet ondeugend kind dus ik ben absoluut niet getraind in ferm optreden.

Een partijtje dus: het is een heel gegoochel om iets te verzinnen dat geen al te grote aanslag op de financiën is en dat mij niet te veel belast. Ik kan niet mee op een speurtocht die ik vooraf zelf uitzet en ik kan ook niet mee een uitstapje maken. Mijn rol is die van het brein en Schatje moet de uitvoering doen. Vaak met hulp van Oma maar die is ook niet meer de jongste, dus om Oma nu met een groep 9-jarigen het zwembad in te sturen?

Schoonouders zijn net met pensioen en nog erg vief (nou ja, in theorie dan) dus die gaan dit jaar ingeschakeld worden (moet ik ze overigens nog vertellen). Wat we dan gaan doen? Eerst iets uithuizig, dat nog nader bedacht moet worden. En dan wou ik met het zooitje gaan gourmetten. Gourmetten alleen al moet toch goed zijn voor op zijn minst 1,5 uur. Kunnen ze daarna weer opgehaald worden. De uithuisactiviteit zorgt nog voor hoofdbrekens. We zijn al eens naar een piratententoonstelling geweest (groot succes maar door de aanwezigheid van 3 ongeleide projectielen een flinke aanslag op onze zenuwen) en een theatervoorstelling. Ook huurden we eens 2 clowns in (in onze ‘rijke’ jaren).

Als het aan mij ligt schaffen we partijtjes af. Scheelt enorm veel stress bij de ouders en het kind. Zoon is lief en altijd goed aanspreekbaar maar veranderde vorig jaar binnen 10 minuten in een soort doorgedraaid monster dat niets meer hoorde en niets meer zag. Alsof een alien zich even in zijn brein genesteld had. Ook heeft hij een voorkeur voor vriendjes waar enorm veel herrie uitkomt, of misschien is dat wel normaal voor jongetjes van die leeftijd.

Zucht, heeft iemand een tip? Iets dat niet te veel geld kost?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...