dinsdag 4 januari 2011

Zoektocht naar een duurzaam weekmenu

Maandag        
Aardappelpreisoep en brood met kaasjes (nog steeds de Kerstmisrestjes)

Dinsdag
Volkoren pasta met spinazie à la crème, champignons en gegrilde zalmfilet

Woensdag
Aardappelpuree met broccoli en gebakken kipfilet

Donderdag
Oma kookt

Vrijdag
Zuurkoolstamppot met een gehaktbal

Zaterdag
Zilvervliesrijst met linzen, prei, knolselderij, kikkererwten en falaffel

Zondag
Erwtensoep

Bij het samenstellen van ons weekmenu kijk ik meestal wel naar de weekaanbiedingen. Veel supermarkten hebben in januari grote aanbiedingen, zoals de AH met de Hamsterweken. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik daar meestal niet zo heel veel aan heb. De meeste spullen gebruik ik niet. Ik koop vrijwel nooit pakjes kruidenmix dus ‘2 pakken Kip Tandoori mix voor de prijs van 1’ doet me niets. Ik koop ook vrijwel alleen maar ekowasmiddelen en ekoshampoos/douchegel en dat is zelden in de aanbieding. Ik zag wel dat bij AH de puur en eerlijk rookworst in de aanbieding is en de spruitjes. Dat is een optie.

Ook zag ik dat pangafilet in de aanbieding is bij de Deen. Dat vond ik een hartstikke lekker visje totdat ik erachter kwam dat deze gekweekte vis niet zo’n beste achtergrond heeft. Panga wordt gekweekt in Vietnam en bij deze kweek speelt de Mekong rivier een grote rol. Deze rivier is echter enorm vervuild:

“1. Panga’s zijn besmet met hoge concentraties van giftige stoffen en bacteriën. (arseen, industrieel afvalwater en giftige en schadelijke bijproducten van de groeiende industriële sector, metaalverontreinigingen, polychloorbifenylen (PCB’s), DDT en de metabolieten (DDTs), aan chloor verwante verbindingen (CHLs), hexachloorcyclohexaan isomeren (HCHs), en hexachloorbenzeen (HCB)). De Mekong rivier is een van de meest vervuilde rivieren van de wereld en dit is juist de plek waar de panga’s worden gekweekt. Toch wordt panga nog steeds aangeboden door de supermarkten, en wordt gekocht door het grote publiek dat vaak niet weet dat ze een besmet visje in hun karretje leggen.
2. Panga’s zijn verpakt en bevroren in vervuild rivierwater.”
(afkomstig van http://www.vetvrij.com)

Mmm, dat wil je toch eigenlijk niet weten als je een gezond, mager en eiwitrijk hapje in je kar denkt te leggen. Maar ik blief het niet meer.

Op http://www.goedevis.nl/ kun je alles lezen over vis eten met een goed geweten. Ook kun je een viswijzer raadplegen en zelf downloaden (en in je portemonnee stoppen naast het briefje van gifvrije groenten en fruit). Interessant genoeg kent de Viswijzer geen Pangafilet (nu is Pangafilet is natuurlijk geen vissoort, net zo min als een visstick een vissoort is) maar ook geen Panga. Wel Pangasius. En daar is het verhaal bij dat veel van de uit Azië afkomstige Pangasius vervuild is. Eigenlijk gaat deze vis ten onder aan zijn eigen succes. Wegens de enorm toegenomen vraag is de productie explosief gestegen en ontbreekt het nog aan goede regelgeving. Op dit moment worden wel initiatieven genomen om deze vis duurzamer te kweken maar is het nu nog niet gegarandeerd gifvrij.

Sodeju, het valt niet mee een uitgebalanceerd duurzaam betaalbaar weekmenu in elkaar te timmeren als je een beroepszeikerd bent die roomser is dan de paus. Maar een schoon geweten slaapt zo prettig!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...