zaterdag 15 januari 2011

Weekmenu

Inspectie van de groentelade levert een halve witte kool, een wortel en een komkommer op. De vriezer bevat nog snert, pastinaaksoep en wat roerbakgerechten. Vlees en vis is volop in huis (met dank aan de hamsterweken van Appie), ook heb ik nog tofu, aardappelen, rijst, pasta. Eigenlijk hebben we de meeste basisproducten al in huis om iets lekkers en verantwoords in elkaar te fröbelen. Er zijn deze week dus niet eens zo veel boodschappen nodig om een nieuw weekmenu te bedenken.

Wat eten we komende week?

 • Zuurkoolstamppot met rookworst en gebakken appeltjes en spekjes (specialiteit van Schatje)

 • Rijst met witte kool, prei, taugé en tofu met wellicht pindasaus

 • Groentekerriestoofpotje met spruitjes, wortel en knolselderij met rijst of aardappelen

 • Snert (vriezer) en een broodje brie (met dank aan de moeder van een vriendje van Zoon die dat voor een verjaardagsfeestje in huis haalde en vergat het op tafel te zetten. Niermand die het in dat gezin lust, dus dat eten we hier wel op!

 • Roerbak van kool met kipkokos (vriezer)

 • Oma kookt (die eten we niet op)

 • Eventueel een preizalmschotel uit de oven met rösti

We plannen iets meer vries dan vers deze week omdat mijn lijf momenteel een geheel eigen agenda leidt en koken al snel te belastend is. Dat betekent ook voorsnijden,voorkoken en in étappes koken. Maakt niet uit, het resultaat is evengoed lekker en gezond!

Voor nu staat er een brood te rijzen. We hebben vanmorgen boodschappen gedaan, maar door een misverstand sloegen we te weinig brood in. Nu is een deegje maken zo gebeurd (lang leve mijn gratis gekregen Kenwood mengmachine), dus straks is er lekker vers eigen gebakken brood. Meestal bak ik voor mijzelf zuurdesembrood en dat laat ik 24 uur rijzen, maar Schatje vindt zuurdesem te zwaar dus nu maak ik een gewoon gistbrood voor hem. Dat gaat een stuk sneller! Voor wie ook bakneigingen heeft:

Speltbrood

 • 500 gram speltmeel (of tarwemeel als je dat liever hebt)
 •  1 el zout
 •  1 zakje droge gist ( ik gebruik droge gist van Bruggeman, 1 zakje bevat 11 gram gist)
 •  1 el olijfolie
 •  ongeveer 3 deciliter lauwwarm water

Vet een broodblik in met de olijfolie. Meng het meel met gist en zout door elkaar in een kom. Voeg de olie en het water toe en kneed het geheel tot een deeg (met de hand of met een kneedmachine). Kneed het door tot je deeg soepel en zacht aanvoelt (op de hand duurt dit zeker wel 5 minuten). Als het stug aanvoelt, doe je er nog wat water bij. Is het natte derrie, dan is wat meel toevoegen een optie maar het zou kunnen dat het dan niet meer lukt om het brood goed te laten rijzen.

Leg het deeg in het bakblik en dek het af met een vochtige theedoek. Laat het op een warme, tochtvrije plek 45 minuten rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden en breng wat water aan de kook. Giet het kokende water in een kom en zet deze onder in de oven (vochtige warmte bevordert een mooie soepele korst). Zet de vorm met het deeg in het midden van de oven en bak het brood het eerste kwartier op 220 graden. Breng daarna de temperatuur terug naar 200 graden en bak het brood nog in 30 tot 40 minuten gaar. Controleer de korst, als deze te donker wordt, bedek je de bovenkant wat aluminiumfolie. Na de baktijd, besprenkel je de bovenkant met wat water (of je gebruikt hiervoor een kwastje) en je laat het brood in de oven afkoelen met de deur open.

Je kunt afwisselen  door havermoutvlokken en/of pitten en zaden toe te voegen. Bak de eerste keer zonder extra vulling en als het goed lukt, kun je gaan experimenteren met wat vulling. Niet te veel en doe het voorzichtig, want je deeg rijst er minder goed door!

Als je liever geen gist eet, dan moet je morgen even kijken. Ik plaats dan een recept voor het maken van een zuurdesembrood. Dat doe ik in 2 delen: eerst het recept voor de starter (die we in plaats van gist gebruiken) en dan een paar dagen later het recept voor het desembrood zelf.

Jullie kunnen nog een paar uur stemmen op de ‘is er behoefte aan een consuminderkookboek’ vraag. Doen hoor!Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...