donderdag 6 januari 2011

Spaarcentjes consumindertips: tip 1

Het paradoxale van consuminderen is dat iets niet doen, resultaat oplevert:
-          niets weggooien
-          geen aanvullende verzekering nemen
-          nooit rood staan
-          geen reclamefolders lezen
-          je niet abonneren op de nieuwsbrief van je favoriete schoenenwinkel

Het lijkt allemaal zo simpel maar in de praktijk loop je tegen veel zaken aan. Je kunt natuurlijk als een dolle stier beginnen met consuminderen. Gewoon wat meer opletten als je boodschappen doet en iets minder impulsaankopen doen, levert al snel verbazingwekkend veel op. Maar wat als je constructief meer moet bezuinigen? Wij hebben in vergelijking met 3 jaar geleden ongeveer € 1000 per maand minder te besteden door duurdere woonlasten en flink onverwacht inkomensverlies. Als de consuminderbehoefte een consumindernoodzaak wordt omdat je anders je huis moet gaan verkopen ga je er niet komen met iets meer opletten met de boodschappen. Dan maak je een plan:


Tip 1: Lezen is weten, laat je op weg helpen door de kennis van anderen
 • Oriënteer je op het internet op de verschillende consuminderstartpagina’s of op de website van de Stichting Zuinigheid met Stijl of die van Erica Verdegaal. Begin gewoon met Googlen op woorden als consuminderen, bezuinigen en sparen en je hebt uren leesvoer. Spit de site van het Nibud eens goed door.
 • Leen uit de bibliotheek wat consuminderklassiekers:
  • Je geld of je leven van Hanneke van Veen en Rob van Eeden: boordevol tips voor de beginnende consuminderaar. Niet altijd even toepasbaar (‘neem een kleine partner, die eet minder en neemt minder ruimte in’), wel leuk en inspirerend.
  • Hoor wie klopt daar geld uit mijn zak? en Consuminderen met kinderen  of Besparen maar! van Marieke Henselmans: veel praktische tips en direct toepasbaar. Eigenlijk is alles van haar heel leuk en brengt ze haar boodschap heel prettig en niet belerend: laat je niet gek maken en bezwijk niet onder de terreur van de verwachtingen van anderen (je kinderen) om geldverspillende zaken aan te schaffen. Ook leert ze je om zaken die onvermijdelijk zijn zoals uitstapjes en verjaardagsfeestjes, toch financieel dragelijk te maken.
  • Zuinig leven voor Dummies van Deborah Taylor-Hough:  dit boek helpt keuzes te maken en biedt ook weer heel veel tips. Heel prettig geschreven.
  • Sparen voor later en nu van Hanneke van Veen en Rob van Eeden: leuk om te lezen als je al iets verder bent op het consuminderpad en wilt weten hoe je beter met je spaargeld kunt omgaan.
  • Alle boeken van Erica Verdegaal: vlot leesbaar en veel tips over sparen (en voor in een later stadium, beleggen)


Het lezen van consuminderliteratuur inspireert en helpt je om je bewust te worden van de soort consuminderaar die jij diep in je hart bent. Want er zijn veel verschillen. Zet je net als Neurootje in de winter de koelkast uit om energie uit te sparen of gruw je alleen al bij het idee? Misschien is het voor jou wel genoeg om te stoppen met schoenen te kopen of iets minder uit eten te gaan. Iedereen heeft zijn eigen voorkeuren en situatie. Omdat ik eten het belangrijkste in mijn leven vind (nou vooruit op Schatje en Zoon na dan) ben ik niet bereid om heel erg veel concessies te doen aan de kwaliteit en smaak van mijn voeding. Het is goed om dat te weten. Want als je gaat besparen op zaken die je enorm aan het hart gaan, staat het consuminderen je snel tegen. Het is niet de bedoeling dat je het gevoel krijgt dat er iets van je wordt afgepakt maar juist dat je het gevoel hebt dat je er iets bij krijgt (de rust van een buffer en geen schulden).

Let dus goed op als je deze boeken leest. Welke tips vind je belachelijk en over de top? Dan gaan ze over een onderwerp waarop jij blijkbaar niet wilt bezuinigen. Wees je daarvan bewust, want de makkelijkste bezuinigingen voer je door op die zaken die je het minst belangrijk vindt. Dus houd je reacties tijdens het lezen in de gaten en creëer zo alvast in gedachten een lijst van aandachtsgebieden die een goed uitgangspunt vormen voor de volgende tip: inzicht door overzicht.

Daarover volgende week meer!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...