dinsdag 11 januari 2011

Pastinaak, de 'vergeten' groente

Als we ons uit consuminderoverwegingen richten op groenten van het seizoen, komen we in de winter onvermijdelijk  pastinaak tegen.

Pastinaak is een wortel die licht zoetig smaakt en heel veel bereidingsmogelijkheden kent. Het smaakt goed in soep, geroosterd, gebakken, rauw en gestoofd. Vroeger was pastinaak enorm populair. Voordat we veranderden in aardappeleters waren we pastinaaketers, want het was goedkoop. Nu is pastinaak nog steeds heel betaalbaar maar kennen veel mensen de groente niet. Pastinaak is de hele winter verkrijgbaar. Wel is het zo dat een pastinaak niet te lang na het oogsten gegeten moet worden, hij wordt namelijk vrij snel rimpelig en zacht. Als dat het geval is dan verwerken we hem in ieder geval tot soep.

Voor wie niet weet hoe een pastinaak eruit ziet, hier is tie dan!
Voor een supermakkelijk recept voor geroosterde pastinaak heb je nodig:
Een paar pastinaken
Peper, zout, olijfolie, knoflook
Een paar eetlepels geraspte (Parmezaanse kaas, maar als je dat niet in huis hebt voldoet elke andere kaas)
Een voorverwarmde oven

Verwarm de oven voor op ca 200 graden. Schil de pastinaken (gaat goed met een kaasschaaf), snij in stukken van ongeveer 5 cm. en leg de pastinaak in een braadslee op een vel bakpapier. Meng een paar eetlepels olijfolie met een grote teen geraspte knoflook en schenk dat over de pastinaak. Laat ongeveer 20 minuten roosteren, wel af en toe flink husselen en schudden en de pastinaak omdraaien zodat hij om en om lekker geroosterd wordt. Na 20 minuten strooi je er wat kaas overheen en laatje het nog ongeveer 10 minuten verder roosteren. Voor het serveren doe je er wat peper en zout over en eventueel wat groenspul dat je in huis hebt (bieslook, peterselie, basilicum, niet alles tegelijk maar of-of).
Dit is heerlijk bij aardappelpuree en een stukje vis of kipfilet of waar je maar trek in hebt.

Vandaag eten we dus pastinaaksoep, ook al weer zo makkelijk te maken en goed betaalbaar. Ik betaalde voor ruim 800 gram pastinaak € 2 en dat is voldoende voor een  grote pan soep.

Wat heb je nodig:
800 gr pastinaak (of meer of minder, maakt allemaal niet zoveel uit), geschild en in blokjes gesneden
2 gesnipperde uien
1 tot 2 tenen knoflook, geraspt
2 grote aardappelen geschild en in blokjes gesneden
1 laurierblaadje of andere gedroogde kruiden waar je dol op bent
bouillontabletten (rundvlees- of vegetarisch of kippenbouillon) voldoende voor ca een liter soep
1 el olijfolie
scheutje (soja) room

Olie verwarmen. Pastinaak en aardappel in de pan doen en bakken op zacht vuur, voeg de kruiden en laurier toe samen met de ui en de knoflook. Even bakken en dan water toevoegen totdat het net onder staat. Breng aan de kook en doe dan de bouillontabletten erbij. Laat pruttelen totdat de aardappel en pastinaak zacht zijn (15-20 minuten). Haal dan de laurier eruit en zet de staafmixer erop. Doe dan water erdoor totdat je soep net zo dik of dun is als jij hem graag ziet. Ik vind een stevige pureersoep lekker maar niet iedereen blieft dat.

Maak af met peper en zout en een scheutje room.

Opleukvarianten
- afblussen met sherry voordat je de rest van het vocht toevoegt
- geroosterde sjalotten toevoegen voor het opdienen
- gebakken garnaaltjes toevoegen (dan gebruik je bouillon op basis van groenten of vis)

Eet smakelijk!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...