dinsdag 25 januari 2011

Gratis maaltijd

Ben je dol op stamppot, morgen toevallig in Amsterdam en heb je behoefte aan een gratis maaltijd? Morgenmiddag bereiden Greenpeace en Biologica een gratis stamppotje voor iedereen die trek heeft.
Biologica is de organisatie voor biologische landbouw en eerlijke voeding en Greenpeace kennen we natuurlijk allemaal al. 2 jaar geleden namen deze 2 organisaties het initiatief tot het Pieperpad in de hoop zo meer aandacht te geven aan landbouw zonder bestrijdingsmiddelen en met aandacht voor de gezondheid van de bodem. Het Pieperpad is een fietsroute van Friesland tot Zeeland langs biologische boerderijen en mooie natuurgebieden. Al fietsend en proevend leer je allerlei feiten over aardappelen, die pieperweetjes worden genoemd. De gids met fietsroutes is via de ANWB te krijgen.
Heb je meer zin om je zelf op biologische aardappelen te storten en een stamppotje te maken? Misschien kan dit vegetarische recept je inspireren:

Pompoenpreistamppot met haloumikaas
1 kilo aardappelen
1 flespompoen
500 gram prei
1 el olijfolie
300 gram haloumikaas
½ theelepel chilipoeder
1 theelepel kaneelpoeder
1 teen knoflook, gesnipperd
1 ui, gesnipperd
Peper en zout
Handje pitten (pompoen-, pijnboom-, zonnebloempitten of wat je maar in huis hebt).

Maak aardappelpuree zoals je het gewend bent. Maak de pompoen en de prei schoon. Snij de pompoen in kleine blokjes en de prei in stukjes. Verhit de olijfolie in een pan en bak de ui en de knoflook een paar minuten. Doe dan de pompoen en de prei erbij met de kruiden. Bak totdat de pompoen gaar is en de prei zacht. Voeg wat peper en zout toe.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Meng de groenten voorzichtig door de puree en doe het in een ovenschaal. Snij de haloumikaas in plakken, leg deze op de stamppot en bestrooi met de pitjes. Laat de stamppot ongeveer 20 minuten gratineren.

Deze stamppot doet feestelijk aan door de pompoen en de kaas en kan makkelijk van te voren worden klaargemaakt. Het is een goed gerecht om op een verjaardag te serveren. Niet te duur, lekker, in de oven op te warmen en kan worden opgeleukt met wat groen zoals koriander of peterselie.

Haloumikaas is een kaas die veel in de Griekse keuken wordt gebruikt. De bekende Griekse (en voor de lijn dodelijke) gebakken kaasplak wordt er van gemaakt. Het leent zich goed voor grillen of bakken, omdat de kaas niet heel erg uitloopt. De kaas ziet er uit als een groot wit blok, lijkt wat op feta maar is wat steviger (en ook veel goedkoper). Het is heel lekker om de kaas te grillen en over een salade te doen in de zomer. De kaas smaakt ook prima als hij wordt verwarmd in de oven, merkte ik een keer per ongeluk toen ik feta als bedekking voor een quiche wou gebruiken en alleen maar haloumi in huis bleek te hebben.
Haloumikaas wordt meestal gemaakt van schapen- en geitenmelk, maar soms wordt er ook koemelk aan toegevoegd. Ik koop het in de Turkse winkel bij mij in de buurt. De eigenaar vertelde mij dat Grieken deze kaas vooral bakken en grillen maar dat hij en zijn Turkse familie het gewoon rauw eet op brood. Lijkt mij minder lekker maar wie weet heb ik het wel mis.

Toch de gratis stamppot?
Woensdag 26 januari bij het Van Goghmuseum in Amsterdam, van 16 tot 19 uur.

Meer informatie?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...