zaterdag 1 januari 2011

Geen goede voornemens

1 januari! Dat voelt toch bijzonder. Blijkbaar ervaren meer mensen dat want ik zag de laatste tijd veel lijstjes verschijnen, niet alleen op de verschillende blogs maar ook in de krant.

Mijn goede voornemen van dit jaar is dat ik geen voornemens maak. Ik heb mezelf jarenlang een ware dictatuur van lijstjes opgelegd die voornamelijk moesten leiden naar zelfverbetering. Niet meer snoepen, gezonder leven, meer mediteren, meer voor mezelf opkomen. Blijkbaar moest er veel gesleuteld worden aan mij. Dat doe ik niet meer. Ik ben goed genoeg. Ik word alleen maar gefrustreerd van wat ik allemaal moet van mezelf.  Moeten omdat ik dacht dat anderen dit verwachten. Omdat ik vond dat ik beter kon. Omdat als ‘alles onder controle was, alles goed zou komen’. Wat dat ook mag betekenen.

Mensen verwachten veel minder van mij dan ik dacht. Voorheen stond ik uren in de keuken voor Oudejaarsavond en stopte daar al mijn beschikbare energie en ons complete maandbudget in. Nu blijkt dat een sober knolselderijstamppotje met net zoveel plezier naar binnen wordt gesmikkeld. Wat een verrijkende ontdekking, en dan bedoel ik niet alleen de centjes die we overhouden.

Loslaten van verlangens, verwachtingen en dwang voelt bevrijdend. Het consuminderen speelt daar ook een rol in, ik ben zoveel blijer met zo veel minder. Laatst hoorde ik mezelf tegen een vriendin zeggen dat ik best vaak gelukkig ben. Ik ben arbeidsongeschikt, zit praktisch opgesloten in huis omdat ik fysiek weinig kan, ik ben hierdoor niet in de mogelijkheid om sociale contacten te onderhouden, ik kom hooguit één keer per dag een kwartiertje buiten en naar de bibliotheek gaan is voor mij het uitje van de week. Wat de toekomst voor mijn gezondheid brengt weet ik niet, dus financieel blijft het voorlopig ook onzeker. Toch word ik regelmatig overvallen door geluksgevoelens. Ik kan dan weinig bewegen maar wel ruiken, proeven, kijken, visualiseren, voelen. Ik kan niet werken maar wel sparen. Ik kan weinig op stap gaan maar heb hier tussen de 4 muren veel lol met Schatje en Zoon. Ik zie bijna niemand maar gelukkig bestaat het internet en is mailen met vrienden heel makkelijk. Hoe ik me voel, meet ik niet meer af aan wat ik doe. Of wat ik had moeten laten.

Wat is hier aan de hand? Ik ben in balans en voel me vrij. Voor het eerst. Niets meer aan doen en houden zo. Genieten van wat is en kan. Oeps, dat lijkt bijna een voornemen!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...