maandag 3 januari 2011

Energieverspillers

Maandag! Tijd voor de meterstanden! Volgens de website van Milieucentraal verbruikt een gemiddeld huishouden van 2 à 3 personen per jaar 3500 kWh en 1600 kubieke meter gas. Met een verbruik van 2900 kWh en 1700 kubieke meter gas zitten wij daar iets onder. Ons verbruik van afgelopen week was 75 kWh en 57 gas. We hebben weer iets meer stroom verbruikt dan vorige week (de kerstboom?), maar minder gas, ondanks logés. De ‘gasvermindering’ is dus succesvol maar ik wil het stroomverbruik ook omlaag brengen. Binnenkomers als ‘licht uit’ en ‘niets op stand by laten staan’ hebben we al lang uitgevoerd dus moet ik iets anders verzinnen. In de zoektocht naar stroomverspillers in huis stuitte ik op de 1e verdieping ineens op onze vriezer die zich angstvallig stil hield, bang te worden ontdekt.

Wij kregen de vriezer van Oma in ruil voor het ophangen van een plank bij haar in de berging. Voordat jullie nu een actie starten om Oma van ons te verlossen: ze gebruikte de vriezer niet en het ding stond haar danig in de weg. Sinds de komst van de 2e vriezer doen wij nog maar één keer per week boodschappen. Voorheen maakten we altijd halverwege de week ook een gang naar de winkel vooral  om brood in te slaan, nu hoeft dat niet meer. Ook vlees en groenten worden in de aanbieding gekocht, afgekookt (de groente dan) en ingevroren. De vriezer scheelt dus in de boodschappenuitgaven. Buiten deze vriezer hebben we een koel-vriescombinatie in de keuken staan met 3 kleinere vriesladen.

Wat we overhouden in de portemonnee verlaat alleen evengoed het huis via de energiemeter. Een tweede koelkast of vriezer is – als het een ouder model betreft - al snel goed voor 250 tot 700 kWh per jaar, omgerekend volgens milieucentraal € 50 tot € 150 per jaar. Met een stroomverbruik van 2900 per jaar is dat een aanzienlijk deel van onze energierekening!

Dat is dan zo’n dilemma hè: door die energievreter hebben we wel de ruimte om koopjes in te slaan. Is het de moeite waard om deze te vervangen voor een duurder (want niet gratis verkregen) maar energiezuiniger model? Hoeveel aanbiedingen moet ik dan wel niet inslaan om dat eruit te krijgen? Een nieuw model met A ++ label verbruikt tussen de 80 en 180 kWh per jaar (omgerekend in euro’s: ongeveer € 18 tot 40). Mmm, welk model heb ik eigenlijk?

Een gang naar boven levert op dat onze tafelmodelvrieskast de geweldige naam freezone low energy heeft. Als dat niet goed zit! Hoop ik. Want hij is eigenlijk wel oud. Toch maar weer even zoeken op het net. Dat levert niets op anders dan dat er 2 categorieën zijn van dit model: C en A. Het wordt steeds ingewikkelder want hoe kan een C-label dan toch low energy zijn? Zoeken op de site van de fabrikant zelf levert ook niets op. Gelukkig is de contactknop snel gevonden (niet elk bedrijf biedt de consument dit genoegen), de vraag over het verbruik is getikt en alleen de bevestiging maakt me al blij: “Dank u! U hoort snel van ons. Wij hopen dat ons antwoord u plezier zal doen.”

Dat hoop ik ook! Dat mijn ‘low energy freezone’ geen verspiller is maar een “80 tot 180 kWh per jaar verbruikertje”. Hopen maar dat ik snel antwoord ontvang en dat ze het überhaupt weten van een dergelijk oud model. Anders ga ik over op plan B: de vriezer uitzetten, ontdooien, 24 uur uitlaten en kijken op de meter hoeveel het verbruik zakt. Want ik heb één nare eigenschap: ik moet dingen ‘tot het gaatje’ precies weten.  Waar het eigenlijk om ging, weet ik allang niet meer. Het is de vriezer of ik geworden.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...