zaterdag 1 januari 2011

Geen goede voornemens

1 januari! Dat voelt toch bijzonder. Blijkbaar ervaren meer mensen dat want ik zag de laatste tijd veel lijstjes verschijnen, niet alleen op de verschillende blogs maar ook in de krant.

Mijn goede voornemen van dit jaar is dat ik geen voornemens maak. Ik heb mezelf jarenlang een ware dictatuur van lijstjes opgelegd die voornamelijk moesten leiden naar zelfverbetering. Niet meer snoepen, gezonder leven, meer mediteren, meer voor mezelf opkomen. Blijkbaar moest er veel gesleuteld worden aan mij. Dat doe ik niet meer. Ik ben goed genoeg. Ik word alleen maar gefrustreerd van wat ik allemaal moet van mezelf.  Moeten omdat ik dacht dat anderen dit verwachten. Omdat ik vond dat ik beter kon. Omdat als ‘alles onder controle was, alles goed zou komen’. Wat dat ook mag betekenen.

Mensen verwachten veel minder van mij dan ik dacht. Voorheen stond ik uren in de keuken voor Oudejaarsavond en stopte daar al mijn beschikbare energie en ons complete maandbudget in. Nu blijkt dat een sober knolselderijstamppotje met net zoveel plezier naar binnen wordt gesmikkeld. Wat een verrijkende ontdekking, en dan bedoel ik niet alleen de centjes die we overhouden.

Loslaten van verlangens, verwachtingen en dwang voelt bevrijdend. Het consuminderen speelt daar ook een rol in, ik ben zoveel blijer met zo veel minder. Laatst hoorde ik mezelf tegen een vriendin zeggen dat ik best vaak gelukkig ben. Ik ben arbeidsongeschikt, zit praktisch opgesloten in huis omdat ik fysiek weinig kan, ik ben hierdoor niet in de mogelijkheid om sociale contacten te onderhouden, ik kom hooguit één keer per dag een kwartiertje buiten en naar de bibliotheek gaan is voor mij het uitje van de week. Wat de toekomst voor mijn gezondheid brengt weet ik niet, dus financieel blijft het voorlopig ook onzeker. Toch word ik regelmatig overvallen door geluksgevoelens. Ik kan dan weinig bewegen maar wel ruiken, proeven, kijken, visualiseren, voelen. Ik kan niet werken maar wel sparen. Ik kan weinig op stap gaan maar heb hier tussen de 4 muren veel lol met Schatje en Zoon. Ik zie bijna niemand maar gelukkig bestaat het internet en is mailen met vrienden heel makkelijk. Hoe ik me voel, meet ik niet meer af aan wat ik doe. Of wat ik had moeten laten.

Wat is hier aan de hand? Ik ben in balans en voel me vrij. Voor het eerst. Niets meer aan doen en houden zo. Genieten van wat is en kan. Oeps, dat lijkt bijna een voornemen!

vrijdag 31 december 2010

10 consumindertips van Spaarcentje

Consuminderen kwam op mijn pad toen ik als twintiger via een collega met De Vrekkenkrant van Hanneke van Veen en Rob van Eeden in aanraking kwam. Vol ongeloof hoorde ik de verhalen aan over theezakjes drogen, douchen in het donker en enveloppen hergebruiken. Ik mocht wat nummers lenen en las deze alleen maar om bevestigd te zien dat het net zo absurd was als ik dacht. Mijn ouders waren zeker niet spilziek maar aan deze nieuwe wereld was ik nog niet toe. Sterker nog, ik vond het lachwekkend. Bovendien dacht ik dat echte levensgenieters niet moeilijk deden over geld.

Natuurlijk ben ik ‘om’ gegaan. Ik moet wel met minder inkomen en meer lasten. Dat is niet de enige reden. Ik ben wel klaar met het ‘hebben om het hebben’, het levert me niets op behalve veel onrust. Nu vind ik de tips uit de Vrekkenkrant juist leuk en origineel en begrijp ik waarvoor ze bedoeld zijn. Niet als gebod maar als leidraad en inspiratie. Bedenken wat je allemaal kunt doen om te besparen is - als je eenmaal op gang bent - juist hartstikke leuk! En bevalt iets niet, dan doe je het niet en verzin je wat anders, afhankelijk van de situatie waar in je verkeert en de reden dat je consumindert.

Natuurlijk heb ook ik inmiddels mijn echte vrekkenneigingen die ik hier zal opbiechten:
  • Ik douche zo kort mogelijk
  • Restjes shampoo en douchegel leng ik aan met water
  • Een tube tandpasta die leeg lijkt, knip ik open voor het laatste beetje,
  • Schoonmaakazijn is een prima wasverzachter, 100 ml voldoet. En nee mijn wasgoed ruikt niet naar azijn.
  • Waspoeder meng ik met sodapoeder. De was wordt net zo schoon en soda is  goedkoper dan waspoeder.
  • Ik gebruik soda ook regelmatig als alternatief voor vaatwas tabletten
  • En ja theezakjes worden inmiddels hergebruikt
  • Weggooien doen we niet aan tenzij het heel erg kwalijk riekt

Toch zet dit allemaal niet zo veel zoden aan de dijk. Hoewel alle beetjes helpen ben ik van de grootse aanpak en de grondige voorbereiding. Dat is de aard van dit beestje. Aldus deed ik en dat leverde ons veel geld op (tot nu toe € 10.000 zie mijn berichtje van 29 december).

Dit zijn de tips waar ik veel aan heb gehad en die goed voor mij werken.
Tip 1:   Lezen is weten
Tip 2:   Krijg inzicht door overzicht
Tip 3:   Je hebt minder nodig dan je denkt
Tip 4:   Gooi niets weg en eet van het seizoen
Tip 5:   Ga als de sodemieter sparen
Tip 6:   Bepaal hoe ver je wilt gaan met consuminderen
Tip 7:   Stop met energie verspillen
Tip 8:   Neem geen enkele uitgave voor lief, zoek naar goedkopere alternatieven:
Tip 9:   Verander je huisgenoten in vrekken
Tip 10: Gun jezelf af en toe wat extra’s, zo hou je het langer vol

De komende tijd kun je in Spaarcentjes consuminderfeuilleton hierover meer lezen.

Fijne jaarwisseling!donderdag 30 december 2010

weekboodschappen en weekmenu

We hebben het netjes gedaan afgelopen week, € 80 euro uitgegeven. Natuurlijk hadden we de weken ervoor al wat extra’s in huis gehaald dus hebben we de kerstinkopen wat verspreid.
Ik hoop de komende weken goed uit te komen, we hebben bijvoorbeeld een grote voorraad koffie en thee in huis, dat scheelt. Kunnen we wat andere voorraad inslaan.

Wat kochten we voor die € 80:


WAAR
WAT
Natuurwinkel
Appelen
3,24

Komkommer
1,24

3 x biorosino
5,00

speltmeel 1 kilo
2,69

speltmeel 1 kilo
2,69

amé 2 flessen
6,00

vaste klantenkorting
-0,26
Deen
Arla drinkyoghurt
1,19

bio beschuit
0,79

bio melk
0,89

biologische eieren 6x
1,78

bio volkoren pasta
0,89

Chaume kaas
2,50

2 croissants
0,50

rode wijn
7,99

fanta 500 ml
0,99

koolvisfilet
1,39

gulpener herfstbock
4,49

statiegeld
0,60

2 meergranenbrood
3,98

ijs vanilla brownies
2,99

geschenkpapier
0,49

knolselderij
1,25

Lavazza espresso koffie
2,79

2 x gezeefde tomaten
0,56

kokosbrood
1,19

mandarijnen
1,49

6 x bigarde
3,30

blikje tonijn
1,12

retour statiegeld
-0,50

muesli 1 kilo
1,79

rochebaron kaas
2,50

dinerkaarsen
2,89

stompkaars
0,89

choco vlokken de ruijter
1,09

runderrookvlees
1,87

schoonmaakazijn
0,49

pinda's
0,29

suikerstroop
0,61

roomboter
0,99

tarwebrood
1,79

tarwebrood
1,79


80,25Als we dan toch bezig zijn met lijstjes, dit eten we deze week:

Maandag         Kerstmisrestjes: wat bladerdeeghapjes, kaasjes, kipsaté, salade….
Dinsdag           Rösti, runderhamburger en sla/tomaat/komkommer
Woensdag       Pasta met tomatensaus en tofu/wortelen/courgette  
Donderdag      Oma kookt, volgens mij eten we rijst met een kip-groentenroerbak
Vrijdag            Oudejaarsavond met Schoonouders en Oma. We eten een knolselderijstamppotje (al gemaakt, in de vriezer) met chippolataworstjes en champignons gegratineerd met een notenkaaskorst. Oma maakt de familietoet: lange vingers met appelmoes en slagroom. Schoonouders zorgen voor oliebollen (brrr) en champagne
Zaterdag          Euh, weet ik nog niet, denk een soepje en sotkbrood, in ieder geval matig
Zondag            Ovenschotel met pakosi, gekookte eieren, champignons, aardappelpuree, satésaus en kokos (beetje curieuze combi maar wel heel lekker)

woensdag 29 december 2010

Snel en makkelijk geld verdienen

De beste besparingen verdien je door iets niet te doen. Géén geld uitgeven, niet de stad ingaan en een impulsaankoop doen, niet een reclamefolder inkijken op zoek naar koopjes maar deze meteen in de papierbak gooien. Internet vormt natuurlijk een grote bedreiging van deze tactiek want voor je het weet heb je toch ineens per ongeluk iets besteld. Vooral met boeken heb ik impulsneigingen die ik maar heel moeilijk kan onderdrukken. Maar ik boek ook op dit gebied vorderingen. En gelukkig wekt een volle bibliotheek bij mij bijna hetzelfde gelukzalige gevoel op en dat voor maar €29,50 per jaar.

Een beetje consuminderaar zoekt voortdurend naar nieuwe mogelijkheden om geld te besparen. De afgelopen 2 jaren was consuminderen vooral gericht op het naar beneden krijgen van de uitgavenposten die het meest in het oog sprongen: 'huishouden' en ‘divers’. In 2008 gaven wij € 9500 aan het huishouden uit (boodschappen, zakgeld, oppas, glazenwasser, kleine cadeautjes, gitaarles). In 2009 was dit gedaald naar €7500 en dit jaar komen wij rond de € 7800 uit (oké iets meer maar wel helemaal overgestapt naar biologisch). De post 'divers' zakte nog dramatischer: van € 7200 in 2008 naar € 4100 in 2009. Dit jaar is het: € 430!!! Deze post bevat eigenlijk alles wat niet gepland is, niet nodig is maar toch wordt aangeschaft. Impulsaankopen, hebbedingen, luxe zaken. Ook moet ik eerlijk toegeven dat het achteraf niet helemaal duidelijk is, veel geld voor wat eigenlijk? Kortom, een schimmig onderdeel van de financiële huishouding dat we liever niet zien.

Een snelle - niet al te nauwkeurige - rekensom vertelt dat we sinds de consuminderstart op de post ‘huishouden’  ongeveer € 4000 bespaarden en op ‘divers dus meestal onzinuitgaven’ iets van € 6600. Dat is meer dan  € 10000! Gewoon gekregen door op te letten en de hand op de knip te houden! Hoe deden we dat? Eigenlijk heel simpel:
-          wekelijks een vast bedrag aan huishoudgeld opnemen en alle uitgaven cash betalen
-          je pinpas thuislaten als je even de stad ingaat
-          op de brievenbus een NEE sticker plakken (Nee ik wil geen reclamefolders)
-          aanbiedingen alléén kopen als je het daadwerkelijk nodig hebt en/of gebruikt
-          een begroting maken en je daaraan houden
-          hebbedingen kopen van je opgespaarde zakgeld of heel gericht cadeautjes vragen voor je verjaardag en kerst
-          24 uur nadenken voordat je toch tot een onverwachte nutteloze aanschaf overgaat

Het is zeker niet zo dat wij nooit meer iets kopen. Dit jaar kochten we een prachtige leren stoel (ondergebracht in de post ‘huis en onderhoud’ ) maar dit deden we met de centjes die we van Opa kregen. We kochten zomaar een handgeknoopt kleed (klinkt duurder dan het is, het kostte € 200, een 2ehandsje) in de maand dat het spaarloon vrij kwam (en zetten de rest op de spaarrekening).

Het komende jaar wil ik natuurlijk ook ‘geld verdienen’ door het niet uit te geven. Op de post huishouden gaat dat niet meer lukken, zoals eerder geschreven kiezen we voor biologisch en daar hangt een prijskaartje aan. En om de post ‘divers’ op €0 te krijgen lijkt me wel heel moeilijk en niet haalbaar. Verder zoeken dus.  Eerst maar eens de begroting voor 2011 aangepast aan de stijgende tarieven. Hmm, goed zoeken. Wat is niet echt nodig? Wat zie ik niet? Sommige uitgaven lijken onvermijdelijk en daar denk je niet bij na. Tot mijn stomme verbazing valt er nu toch ook weer geld te verdienen:

opzeggen TVgids€ 52,00
opzeggen doorlopende reisverzekerinng€ 93,00
opzeggen abonnement Genoeg€ 22,50
overstappen energielevererancier€ 120,00
opzeggen aanvullende zorgverzekering€ 600,00
opzeggen voetbal kaart€ 353,00
uitsparen benzine door niet meer naar voetbal te gaan€ 350,00
 totaal€ 1.590,50


Zo, kassa! Toch weer gelukt! De tv-gids lezen we eigenlijk nooit. We lezen de Volkskrant (daar ga ik niet op bezuinigen) en daar staat ook het tv-aanbod in.

De doorlopende reisverzekering stamt nog uit de tijd dat we minimaal 3 keer per jaar op vakantie gingen. Zo veel vakantie kunnen we toch niet meer betalen dus daarvoor hoeven we ons ook niet meer te verzekeren. Als we weggaan in de zomer dan sluiten we een korte reisverzekering af van rond de € 20.

Het tijdschrift Genoeg lees ik weliswaar met plezier maar eigenlijk vind ik alle informatie ook wel op het internet en bij collegabloggers, dus weg ermee en weer € 22,50 bespaard.

Chreenchoice bood een scherper tarief voor een jaar dus we hebben Nuon gedag gezegd en gaan per 1 januari van groene energie genieten. Ons voorschotmaandbedrag is € 14 lager dan het huidige. Ik heb het voorschotbedrag verhoogd naar € 130 maar dan nog sparen we € 120 per jaar uit. Mits we niet meer verbruiken natuurlijk maar dat houd ik strak bij.

Over de zorgverzekering heb ik al eens geschreven: wij kiezen voor meer risico dragen en meer zelf betalen en sparen hiermee € 600 aan premie uit die netjes opzij wordt gezet. Hebben we een pechjaar dan zijn we dat kwijt, maar er is ook een grote kans dat we in ieder geval een deel van dat geld weten te behouden. Ik heb er liever zelf beschikking over mét rente dan dat ik de kas van de zorgverzekeraar spek.

De klapper van voetbal was een onverwachte meevaller. Schatje gaat al sinds zijn 8e naar alle thuiswedstrijden van zijn club. Hij is het heen en weer rijden zat, het kost hem zijn hele zondag om er te komen, te kijken en weer terug te gaan en daar baalt hij steeds meer van. Hij vindt het zelf het geld niet meer waard dus hebben we afgesproken dat hij de kaart niet verlengd en in plaats daarvan nemen we bij aanvang van het nieuwe voetbalseizoen een abonnement op  Eredivisie live, van € 16,95 per maand.

Zo dat voelt goed! Ik zou bijna naar de stad rennen om iets onzinnigs te kopen, we houden nu zoveel over…..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...