zaterdag 18 december 2010

Grip op de boodschappenuitgaven

Hoewel we al veel minder dan voorheen besteden aan boodschappen, wil ik toch nog graag het bedrag verlagen. De grootste bezuinigingen zijn door te voeren door goed geïnformeerd te zijn over het eigen consumptiegedrag. Precies weten waar het geld aan wordt uitgegeven, brengt een proces van bewustwording op gang. Concrete cijfers hoeveel er verspild wordt aan vlees, drank, snoep, dwingt misschien tot andere keuzes. En gaan we dan consuminderen tot iedere prijs? Is prijs sowieso belangrijker dan de kwaliteit?

Soms ben ik wel eens jaloers op consuminderaars die trots melden dat het lukt om van € 50 per week boodschappen te doen, of minder. Hoppa naar de goedkoopste winkel rijden, kar vol laden en juichend de winkel uitrennen. In de beginperiode van het consuminderen deed ik dat ook een paar keer, totdat mijn oog op de etiketten met productinformatie viel. Ik ben een zeurpiet hoor: producten waar E-tjes en transvetten in zitten komen het huis niet in en suiker in allerlei verstopte vormen hoort al helemaal niet in voedsel thuis. Lekker uitgebakken spekblokjes smaken een stuk minder met beelden van een varkenflat op het netvlies. Maar dat is nog niet alles: betonschrobbers in shampoo, parabenen, zielige proefdierkonijntjes die mascara moeten testen, AARGHH &*&*(^%$$.

Consuminderen dus maar wel met aandacht voor kwaliteit, niet alleen voor mezelf maar ook voor dieren en het milieu. Maar ook daar zijn grenzen aan: die van mijn portemonnee en die van mijn energie. Soms kom ik in een slechte periode weken achter elkaar niet in een winkel en ik heb afgeleerd Schatje bestraffend toe te spreken als er door zijn toedoen een transvet in huis wordt gesignaleerd. Dat is namelijk niet aardig, weet ik nu.

Nog steeds consuminderen dus, maar met aandacht voor kwaliteit en binnen de grenzen die er zijn. Kom ik weer op mijn voornemen minder uit te gaan geven aan de boodschappen.  Hoewel ik nu bijna 2 jaar een huishoudboekje bij houd, is de post boodschappen daar slechts een onderdeel van. Ik wil nu dus wel eens weten wat ik aan de verschillende soorten boodschappen uitgeef. Ik ga daarom vanaf 1 januari de prijzen van de verschillende soorten boodschappen invoeren in de volgende categorieën:

Groente / Vlees,Vis,Kip, Eieren, Vegetarisch / Brood, ontbijtgranen, pasta etc. / Blik, conserven, gedroogd / Kruiden, smaakversterker, olie /Zoet beleg, snoep, zoutjes / Drank /  Zuivel / Was en schoonmaakmiddelen / Katten / Diepvries / Persoonlijke verzorging

Ik hoop natuurlijk op verhelderende momenten en vele mogelijkheden tot besparen, al zou het alleen maar het gevolg zijn van de cijfers zwart-op-wit zien staan. Want dat werkt toch vaak het best.

Hoe doen jullie dat? Hebben jullie tips en trucs om de boodschappenuitgaven te beperken en willen jullie die met mij delen?

vrijdag 17 december 2010

Niet te vermijden verspilling

Vroeger was het leven simpel: ik werkte met kerst (horeca) en later toen ik die verplichting niet meer had, negeerde ik deze dagen zoveel als mogelijk. Kerstkaarten verstuurde ik niet en kerstbomen kwamen mijn huis niet in. Ik heb van mijn 16e tot pak em beet mijn 23e een bijbaantje gehad bij een tuincentrum. Duizenden kerstbomen afrekenen onder het gejengel van kerstliederen en daarbij getuige zijn van familieruzies over de grootte van de boom en de kleur van de ballen, genas mij volledig van enige affiniteit met de gezelligheid van Kerstmis.

Deze houding bleek moeilijk vol te houden. Toen Schatje mijn leven binnenkwam nam hij niet alleen heel veel cd’s, een cd-speler en een magnetron mee, maar ook de verwachting dat Schoonfamilie werd bezocht tijdens de feestdagen. Dit was nieuw voor mij aangezien mijn eigen familie zich altijd keurig heeft gedragen ten opzichte van kerst en geen bezoekdwang heeft uitgeoefend.  Schoonfamilie pakte dat anders aan. Mij totaal onbekende  tantes van Schatje stuurden een kerstkaart of kochten zomaar ineens een kerstcadeautje voor mij zodat ik toch maar terug ging sturen en kopen (ik wil toch ook weer niet asociaal overkomen, zo laf ben ik dan ook wel).

En zo stond er ook ineens een kerstboom in onze huiskamer. Met het verstrijken van de jaren en het groter worden van ons huis, is de boom meegegroeid. Ik vind het nog steeds een gruwel en vooral zonde van het geld. Eigenlijk hoor ik als milieubewuste consuminderaar natuurlijk met de handen in de zij te gaan staan en te zeggen: komt niets van in! Denk aan de verspilling, die zielige bomen die langzaam sterven in je huis, het milieu! Zat redenen te bedenken. En een plastic boom is geen overweging want dat vind ik een nog grotere gruwel dan een echte boom. Ik heb nog wel afgelopen week een poging gedaan Schatje te verleiden tot de mogelijkheid een boom te adopteren, deze tijdens de kerstdagen in je huis te laten staan en de boom erna weer terug te brengen naar de kweker, alwaar de boom weer een heel jaar mag wortelen. Dat spreekt mij wel aan. Maar er wordt niet naar mij geluisterd. Onvoorstelbaar want meestal dram ik in alles mijn zin door maar ‘de boom in onze huiskamer is heilig en daar wordt niet aan getornd’.

Dus gaan we morgen een boom uitzoeken. Ik heb wel op voorhand gezegd dat we alleen met een boom thuis komen en met niets anders. Zoon heeft een voorliefde voor kitscherige Oudhollandse taferelen op batterijen die onder de boom neergezet kunnen worden. Na een draaimolen, twee kerstdorpen, een oliebollenkraam en een treintje zeg ik: GENOEG! Eén boom, meer niet. Ik hoop niet meer uit te geven dan € 30 al heb ik geen idee van de prijzen dit jaar. Hoeveel geven jullie uit aan een boom en de kerstversiering?

donderdag 16 december 2010

Boodschappen

De weekboodschappen week 50

Wekelijks pin ik € 135. Hiervan is € 100 voor de boodschappen en van de rest wordt de oppas betaald, de glazenwasser (1 keer in de maand €5), zakgeld voor ons drietjes en gitaarles voor Schatje (1 keer in de 2 weken € 15). Elke donderdag of vrijdag pin ik het huishoudgeld en doe ik boodschappen bij de reformwinkel. Op zaterdag slaat Schatje de rest van de weekboodschappen bij de supermarkt in. Wat overblijft stop ik in een potje, voor de weken dat we niet uitkomen. Er blijft alleen jammer genoeg niet zo heel veel over sinds wij vooral biologische producten kopen.

De boodschappen bij de supermarkt beslaan meestal het merendeel van het weekbudget. Ook hier kopen we zoveel mogelijk biologisch, maar niet alles, want dat kunnen we niet betalen. Ik heb een lijstje in mijn portemonnee met een overzicht van fruit- en groentesoorten die het ergst bespoten zijn. We proberen zoveel mogelijk afkomstig uit de regio en van het seizoen te kopen. Maar ik leef natuurlijk niet alleen en soms komen Schatje en Zoon thuis met ‘ambachtelijke koeken’ (althans volgens het etiket) die bij nadere inspectie op zijn minst 6 E- nummers bevatten.

In deze feestperiode is het een heel gedoe om uit te komen. Ook al zijn we niet van plan ‘helemaal los te gaan’ tijdens de Kerst, toch besteden we al snel meer dan normaal aan de boodschappen. De kerstboodschappen doen vereist dus wat meer planning vooraf. Omdat er al wat aanbiedingen zijn, had ik ditmaal voor twee weken huishoudgeld opgenomen. Zo hebben we wat meer te besteden en kunnen we een aantal producten dat nu in de aanbieding is, alvast kopen.


Boodschappen week 50


WAAR
WAT
biologische winkel
4 x thee
7,47
biologische winkel
3 x fruitbreak
8,07
biologische winkel
2 x gedroogde kruiden
3,58
biologische winkel
2 x krunchy pur zonder suiker
2,99
biologische winkel
1 kilo volkoren speltmeel
2,69
biologische winkel
deodorant (*)
9,99
biologische winkel
2 x runderrookworst
5,5
biologische winkel
korting vaste klanten
-5,6
Deen supermarkten
almhof hazelnoot yoghurt
0,75
Deen supermarkten
arla bio drink
1,19
Deen supermarkten
1 kilo bananen
1,46
Deen supermarkten
bio boerenachterham
2,02
Deen supermarkten
biotime chocopasta
2,45
Deen supermarkten
bakje champignons
0,89
Deen supermarkten
courgette
0,99
Deen supermarkten
2 croissantjes
0,8
Deen supermarkten
ongebrande noten mix
2,49
Deen supermarkten
blikje peren
1,09
Deen supermarkten
eko uien 1 kilo
0,79
Deen supermarkten
fanta 500 ml
0,99
Deen supermarkten
koolvisfilet 400 gr
1,39
Deen supermarkten
1 liter olijfolie
3,49
Deen supermarkten
sixpack gulpener
4,49
Deen supermarkten
meergranen brood
1,99
Deen supermarkten
meergranen brood
1,99
Deen supermarkten
ijs vanilla brownies
2,99
Deen supermarkten
klok eko afwasmiddel
0,99
Deen supermarkten
klok eko waspoeder
4,69
Deen supermarkten
2 keer koopmans bladerdeeg
1,78
Deen supermarkten
4 flesjes la Chouffe
5,89
Deen supermarkten
4 keer lavazza espressokoffie
11,16
Deen supermarkten
1 fles rode wijn
2,99
Deen supermarkten
1 pakje falaffel
1,59
Deen supermarkten
6 x melkan bigarde
3,12
Deen supermarkten
pak mueslirepen
0,88
Deen supermarkten
gerookte zalm
2,98
Deen supermarkten
2 x meergranen breekbrood
2,98
Deen supermarkten
2 x cashewnoten
1,98
deen supermarkten
castello blue
1,79
deen supermarkten
zakje geraspte parmezaanse
1,29
Deen supermarkten
philadelphia feta
1,89
Deen supermarkten
pitabroodjes knoflook
0,75
Deen supermarkten
retour emballage
-1
Deen supermarkten
rijk gevulde muesli 500 gr
1,79
Deen supermarkten
romantica stompkaars
1,99
Deen supermarkten
3 rundervinken
2,8
Deen supermarkten
2 pakken scharrelkipfilet
8,82
Deen supermarkten
afbak ciabatta
0,75
Deen supermarkten
1 fles rode wijn
4,39
Deen supermarkten
1 zakje pinda's
0,29
Deen supermarkten
snijbonen 530 gr
1,47
Deen supermarkten
1 fles port
6,59
Deen supermarkten
1 westfries tarwe
1,99
Deen supermarkten
korting koffie
-2,79


140,78


Wat een geld! En wat gênant dat het zo’n hoog bedrag is de eerste keer dat ik een weeklijst openbaar maak! Ik kan het rechtpraten hoor: Van dit bedrag is € 29.42 alvast besteed aan de kerstboodschappen. Het bedrag van de deodorant  heb ik terug gestopt in de portemonnee. Dit soort uitgaven (persoonlijke verzorging) betaal ik meestal van mijn eigen opgespaarde zakgeld van € 5 euro per week. Deze deo is prijzig maar wel proefdiervrij en zonder gif of aluminium. Verder kwam het bedrag ook hoger uit door de vele pakken koffie en het waspoeder en wat luxe dingen zoals ijs (kopen we hooguit 1 keer per 2 maanden).

Dat betekent dat ik tot de kerst een kleine € 70 te besteden heb. Naar de biologische winkel hoef ik voorlopig niet en we hebben veel voorraad in huis, veel in de vriezer. Het zou dus moeten lukken om pas 23 december weer te pinnen. Ik hoop dat het lukt!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...