vrijdag 10 december 2010

Overstappen naar een andere energieleverancier

Toen wij verhuisden naar dit huis in oktober 2007, schrokken we enorm van het geschatte energieverbruik. In ons oude huis verbruikten wij voor € 120 per maand. Soms kregen we een klein bedrag terug na de eindafrekening. Ons nieuwe (nou ja nieuw, bouwjaar 1936) huis wordt verwarmd met hete lucht. Ik had al van verschillende mensen in mijn omgeving gehoord dat hier een flink prijskaartje aan hangt en dat bleek: ons nieuwe maandbedrag was
€ 232. Daar hadden we geen rekening meegehouden dus dat moest flink omlaag!
Dat lukte al snel, blijkbaar stookten wij redelijk zuinig want na 3 maanden ging het maandbedrag omlaag naar € 174 en in de jaren erna zakte het naar € 160 en € 140. Telkens kregen we ook een aanzienlijk bedrag terug.
            Omdat ik ons verbruik regelmatig zelf bijhoud, weet ik dat de rek er nu wel uit is, we gaan niet verder zakken in verbruik. Vorige winter was streng, we zijn lang doorgegaan met stoken en die eindafrekening moet nog komen. Waarschijnlijk hoeven we niet bij te betalen maar nog verder zakken lukt niet. Toch wil ik nog graag besparen dus hop op naar de vergelijkingssites met energieleveranciers. En naar sites met ervaringsverhalen…..
            Het vergelijken en een beslissing nemen leverde me enorm veel stress op, wat een gedoe! Op de één of ander manier ben ik heel bang dat ik belazerd ga worden. Ik kwam horrorverhalen tegen van andere overstappers die bij diverse bedrijven met lage bedragen naar binnen worden gelokt en dan blijkt dat bijvoorbeeld het bedrag van de netwerkleverancier niet wordt ingecalculeerd. Of dat de klant achteraf een enorm bedrag moet bijbetalen. Het moeilijke is dat als je zoekt naar ervaringen je vaak juist de negatieve verhalen vindt. Boze klanten slingeren hun ongenoegen de digitale ruimte in en tevreden klanten lepelen in hun fijn verwarmde huis een beker chocomel naar binnen.
            Uiteindelijk ben ik na een paar dagen van veel twijfelen en tegen Schatje aanzeuren overstag gegaan. Met ingang van 1 januari verlaten wij Nuon en stappen we over naar Greenchoice. Volgens ons jaarverbuik zouden we op een maandbedrag van ongeveer € 125 uit moeten komen. Ik denk dat ik dit iets omhoog schroef. Ik krijg liever weer aan het eind van de rit een bedrag terug. Weer een spaarpotje erbij!

donderdag 9 december 2010

Besparen op de zorgverzekering

In de eerste 2 jaar van het consuminderen ben ik vooral bezig geweest met het verkrijgen van inzicht in inkomsten en uitgaven en daardoor met besparen op veelal dagelijkse zaken zoals
- goedkoper boodschappen doen
- niet meer een kop koffie kopen als we met de trein gaan
- geen abonnement op een tijdschrift dat we toch niet lezen
- niet meer alle boeken kopen die we (ik vooral) zien maar boeken lenen in de bieb
- niet meer een half uur onder de douche staan,
- Schatje gewoon zijn eigen bammetjes laten smeren in plaats van een duur broodje pastrami bij de Italiaanse delicatessenzaak in Amsterdam-Zuid
Ik heb veel tips gezocht en gevonden op internet, met succes toegepast want onze uitgaven zijn drastisch gedaald en we hebben een fijne buffer opgebouwd. Nu is het tijd voor een verdieping, de ‘gemakkelijke ‘besparingen hebben we binnen, nu gaan we zoeken naar de extraatjes die misschien wat meer uitzoekwerk vereisen: onze verzekeringen, de energieleverancier, ons mobiele abonnement.

Omdat zorgverzekeraars zo aan het eind van het jaar over elkaar heen buitelen om elkaars klanten weg te snoepen, ging ik eens uitzoeken wat er voor ons – 2 volwassenen, 1 kind – gaat veranderen. Wij hebben een zorgverzekering bij Agis en deze in dezelfde vorm handhaven, betekent een stijging in de kosten van € 227 naar € 260 euro! Daar kreeg ik buikpijn van.
Op naar de vergelijkingssites dus. Na enkele dagen van gefrustreerd zoeken, wist ik heel veel details van heel veel zorgverzekeraars, maar was ik er nog steeds niet uit wat voor ons gunstig is. Proberen inzicht te krijgen is een beetje appels met peren vergelijken.
Waar de ene verzekeraar een aanvullende verzekering aanbiedt van € 25 euro per maand 12 fysiotherapiebehandelingen vergoed, kan de andere verzekeraar voor hetzelfde te betalen bedrag fysiotherapiebehandelingen tot een bedrag van € 1000 aanbieden. Is dat meer of minder dan 12 behandelingen? Schiet me maar naar Mars, ik weet het niet! Het is zo ondoorzichtig allemaal.
En dan nog, dan ben je aanvullend verzekerd en moet je evengoed vaak bijbetalen. Aangezien ik in de medische molen zit, maak ik regelmatig gebruik van allerlei voorzieningen en heb ik me blauw betaald aan veel behandelingen, omdat er maar tot een bepaald bedrag wordt vergoed of omdat helaas met de betreffende behandelaar geen zorgcontract is afgesloten waarna je (ik wel in ieder geval) paniekerig denkt dat je bij een charlatan op de pijnbank ligt maar de betreffende dame toch echt over alle diploma’s beschikt en erkend wordt door de vereniging van haar beroepsgroep. Wat je boven het maximumbedrag aan zorg gebruikt, krijg je niet terug en wat je er onder aan zorg hebt gebruikt, krijg je wél terug maar heb je eigenlijk toch ook al zelf betaald in de vorm van je premie.

Dus wat te doen? Gelukkig biedt Agis een fijn overzicht van je zorggebruik van het afgelopen jaar. Wat blijkt: Schatje maakt vrijwel nooit aanspraak op wat dan ook. Ook blijkt dat wij veel meer betalen voor de tandartsverzekering (€ 325 per jaar) dan dat we aan kosten maken (een controle inclusief reinigen is € 31,95 en dat keer 4 is jaarlijks € 127,80). Oké, misschien heb je eens een gaatje en moet je ook eens in de 2 jaar voor foto’s maken bijbetalen, dan nog kom je niet snel aan de € 325 per jaar, calamiteiten daargelaten. Je betaalt je blauw voor eventuele calamiteiten. Maar daar kan ik ook zelf voor sparen!
            Wij hebben de tandartsverzekering opgezegd, zo ook de aanvullingen voor Schatje, bovendien hebben we zijn persoonlijke risico verhoogd tot een bedrag van €500. Hiermee daalde zijn premie aanzienlijk. Ik heb wel een zeer ruime aanvullende verzekering genomen, want alleen al met mijn fysiotherapiebehandelingen (24 per jaar) haal ik mijn premie eruit. Ons nieuwe maandbedrag wordt € 209. We besparen dus bijna € 50 per maand op het bedrag dat we zouden gaan betalen bij handhaven van de huidige situatie. Deze € 50 euro wordt apart gezet op een spaarrekening en vormt zo een buffer van € 600 per jaar waarmee we de tandarts en eventuele pech van Schatje kunnen betalen. Alles wat we niet aan zorg opmaken is dus niet weggegooid premiegeld, maar voor ons beschikbaar.

Dit gaan we maar eens een jaar proberen zo. Wat denken jullie? Totaal geschift of zit er wat in?

PS: ik heb 2 volgers! Wauw, leuk, ik word gelezen! Bloos!

woensdag 8 december 2010

Goochelen met geld

Sinds ongeveer 2 jaar zijn wij aan het consuminderen. Ik althans en ik sleep een licht grommend en protesterend Schatje achter mij aan. Omdat ik al sinds de oertijd onze administratie doe, wist ik dat dit pure noodzaak was. Schatje niet, die voelde zich benauwd en beperkt door het huishoudboekje waarin ik de uitgaven bijhield. Totdat ik hem vertelde dat het dit was óf de auto de deur uit doen óf verhuizen naar een goedkopere woning. Zeg het maar! Toen was hij ‘om’ maar bleef wel een beetje mokken, alsof ik hem iets afpakte. Dat was natuurlijk ook zo. Ik werd ziek en we zijn van een zeer comfortabele levensstijl overgegaan naar ‘ons ben zuunig’. Dat wekte ook mijn woede wel op! Alle verandering is wennen, zeker één die je niet zelf kiest.

Inmiddels hebben we geleerd dat we ook met minder heel goed rond kunnen komen. En dat heel bewust nadenken waar je geld aan uitgeeft, eigenlijk heel veel oplevert. Bewustere keuzes (voor een lekker speciaal biertje voor Schatje, biologisch eten omdat ik dat graag wil) leveren veel genot op. Omdat we zo zuinig leven, houden we ook ineens over, dat gebeurde ‘vroeger’ nooit! Grappig, sinds er veel minder geld binnenkomt, hebben we veel meer spaargeld.

Ik noteer alle uitgaven en inkomsten in een excellsheet gevonden op het spaarblog van Ellen (http://www.spaarblog.nl/huishoudboekje/). Al onze vaste lasten worden van onze lopende rekening afgeschreven. Maandelijks stort ik een bedrag naar onze reserveringsrekening. Hiervan betalen we alle ‘niet maandelijkse maar wel vaak terugkerende zaken’ zoals onderhoud cv-ketel, anwblidmaatschap, cadeautjes voor familie, dierenartsbezoek… sinds ik dit doe, kom ik nooit meer tekort. Het geld van de kinderbijslag stort ik ook op een aparte rekening en dit dekt grotendeels de kosten die we voor Zoon maken. Tot slot hebben we 3 spaarrekeningen: een studiespaarrekening voor Zoon, een spaarrekening voor later en een spaarrekening voor wasmachines en televisies die kapot kunnen gaan.
Heel veel rekeningen dus, maar het werkt wel want zo krijg ik overzicht! Het doet me denken aan het grote gele blik met gleufjes en vakjes dat bij mijn oma vroeger in de keuken stond (en soms wel eens wordt aangeboden op een antiekmarkt met een prijskaartje van € 40). Het geld werd verdeeld in overzichtelijke vakjes en voorkwam dat oma zich rijk rekende terwijl ze het niet was.

Wekelijks nemen we  € 100 op voor de dagelijkse uitgaven, dat zijn de boodschappen, drogisterijartikelen, glazenwasser, cadeautjes voor kinderfeestjes. We komen daar redelijk van uit al slaan de veelal biologische boodschappen een behoorlijk gat in het budget. Ik eet voedsel het liefst zonder al te veel enge toevoegingen of suiker of dierenleed en ook smeer ik liefst geen shampoo met gif in mijn haar maar dat voel je wel in de portemonnee! En Schatje? Die is inmiddels helemaal overtuigd en zegt tegenwoordig:  "laat mij maar de boodschappen maar doen, dan zijn we goedkoper uit."

dinsdag 7 december 2010

Het begin

Het begin, niet op 1 januari maar op 7 december. Nu ja, dat is vast ook een mooie datum!
Al geruime tijd volg ik blogs op het gebied van consuminderen, nu trek ik zelf dan maar de stoute schoenen aan. Ik probeer meer grip te krijgen op onze financiën. Op zich ben ik al een heel eind gekomen. Alle uitgaven worden sinds jaar en dag bijgehouden in een excell sheet, ik heb goed zicht op wat erin en eruit gaat.

De reden dat dit voor mij zo belangrijk is dat ons gezinsinkomen fors achteruit is gegaan, maar de lasten niet.
Afgelopen maart ben ik in de WIA terecht gekomen door een chronische aandoening. Nu moeten wij rond zien te komen van ruim 600 euro minder dan voorheen. Het was dus nodig een aantal bezuinigingen door te voeren als we rond wilden komen. We hebben een heel bewustwordingsproces meegemaakt van wat we belangrijk vinden en waar we ons geld aan uit willen geven. Als we de voor ons belangrijke zaken binnen handbereik willen hebben dan moeten we andere dingen laten schieten. Dus geen impulsaankopen, tijdschriftabonnementen en dure lunches in de stad. Maar wel zo veel mogelijk biologisch eten en sparen voor een buffer en hopelijk af en toe toch op vakantie.

Ik besef me dat wij consminderen om 'alles zo veel mogelijk prettig door te laten gaan' en niet om de rekeningen te kunnen betalen. We hebben geen schulden (anders dan de hyptoheek) en verkeren in de gelukkige omstandigheid dat een financiele tegenvaller meestal wel kan worden opgevangen.

Evengoed maak ik me regelmatig zorgen. Over 1,5 jaar zal ik opnieuw worden gekeurd en het ziet er niet naar uit dat ik dan wel zal kunnen werken. Dat betekent dat mijn uitkering dan zal worden aangepast, niet langer een inkomens-afhankelijke uitekering van 70 % van mijn laatst verdiende loon, maar weer een stuk minder (hoeveel weet ik eigenlijk niet eens). Regeren is vooruitzien vandaar dus mijn drang naar bezuinigen en besparen.

Wie weet inspireer ik iemand met mijn verhaal en andersom kan dat natuurlijk ook! Ik sta open voor alle tips!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...