woensdag 22 december 2010

Zelf tussendoortjes maken

Het is niet zo dat Zoon nooit iets met suiker krijgt maar vaak kiezen we wel voor gezondere varianten. Suiker is nergens goed voor, buiten het snelle pieken van je bloedsuikerspiegel dan en –oké – de zoete smaak. Bovendien berooft suiker je van vitaminen. Het kost je lichaam erg veel energie om suiker af te breken, energie die het anders zou stoppen in gezond blijven.
Evengoed hebben we een trommel met snoepjes vol met suiker. Daar kan ik mee leven, suiker ‘hoort’ in snoep. Toch heb je niet altijd suiker nodig om iets lekker zoets te maken.

Op school eten ze altijd een 10-uurtje. Veel kinderen krijgen dan een evergreen of een sultana of smoeltjes . Hartstikke lekker natuurlijk, maar ook daarin zit veel suiker. Ik koop regelmatig de suikervrije variant van Molenaartje bij de Natuurwinkel (gezoet met tarwestroop). Smaakt ook prima maar is prijzig.

Zelf maken dus. Doe ik heus niet dagelijks, maar af en toe krijg ik de geest, bak een hele stapel tussendoortjes en stop de vriezer vol. Je kunt je baksels zoeten met diksap, appelstroop, kaneel, ongeraffineerde palmsuiker (van arenga), honing, banaan (gepureerd), gepureerde gedroogde dadels of pruimen. Eigenlijk is alles mogelijk, afhankelijk van voorkeur en (di)eetwensen.

Ik maak muffins met  banaan, appel,  kokos & wortel, citroen & honing en ook soms met suikervrije chocolade. Zoon schuift alles enthousiast naar binnen (behalve die met wortel, maar dat is een principekwestie want groenten worden niet gewaardeerd).

Appelmuffins met stukjes walnoot. Wat heb je nodig:
Muffinbakblik of stevige papieren muffinvormpjes
175 gr volkoren tarwemeel of tarwebloem
2 theelepels wijnsteenzuur bakpoeder (te koop bij drogist of natuurwinkel)
1 theelepel kaneel
Beetje zout
170 ml karnemelk (of yoghurt, gewone melk, havermoutdrank, sojamelk)
3 eetlepels olijfolie of lijnzaadolie (prefereer je meer smeuïge muffins gebruik dan in plaats van olie 3 eetlepels gesmolten roomboter, dat is bij ons de variant voor meer feestelijke gelegenheden)
5 gedroogde pruimen
3 eetlepels appelstroop
1 ei
½ grote appel in hele kleine stukjes gesneden (of 1 kleine)
Handje gehakte walnoten
Keukenweegschaal
Mengbeker
Staafmixer

Oven voorverwarmen op 180 graden (kijk voor de juiste baktemperatuur op de gebruiksaanwijzing van je eigen oven). Het bakblik invetten. Het meel afwegen en mengen met het bakpoeder, het kaneel en het zout.
In een mengbeker de karnemelk gieten. Doe de olie samen met een ei bij de karnemelk. Voeg de pruimen en 3 eetlepels appelstroop toe. Zet de staafmixer erop en mix totdat de pruim helemaal is opgelost.
Meng het mengsel met het meel. Voeg hier de appel- en wat walnootstukjes aan toe. Roer niet te lang door. Verdeel het over het bakblik en bak in ongeveer 15 minuten af in het midden van de oven.
Laat de muffins in het bakblik afkoelen en eet op of vries in. Ze zijn - afhankelijk van de vriezer die je hebt- lang houdbaar mits verpakt in diepvriesdozen of –zakjes.

                              

Je kunt eindeloos variëren met dit recept. Bijvoorbeeld de hoeveelheden verdubbelen en zoeten met gepureerde banaan. Prutje in een cakeblik doen, 30 minuten bakken en hup een heerlijk suikervrij bananenbrood. In plakken snijden, in de vriezer doen en pakken wanneer je trek hebt. Omdat ik al 2 jaar suikerarm eet, smaakt eten voor mij al snel heel zoet. Als je dit niet gewend bent en meer zoet wenst, dan kun je bijvoorbeeld de muffin voordat je hem eet, door midden snijden en besmeren met wat appelstroop of (suiker)vrije jam.

Eet smakelijk!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...