woensdag 15 december 2010

Sparen levert veel op

Misschien is het wel aardig om een stukje over sparen te schrijven, juist in de maand dat het geld onze portemonnee uitvliegt. Deze maand heeft onze ASN spaarrekening het voor ons magische getal van € 10.000 bereikt. Al eerder hadden we dit unicum kunnen bereiken maar een wasmachine én een auto die vlak na elkaar het loodje legden, zorgden voor enige vertraging.

Drie jaar geleden vlak voor Kerst, verhuisden wij naar onze huidige woning met fors meer woonlasten en even zoveel meer woongenot. Ons spaargeld stopten wij in de verhuizing en het opknappen van de woning. Vrijwel meteen erna werd ik ziek en na een jaar ging mijn inkomen naar 70 %. Deze inkomensdaling was niet onverwacht en we gingen flink sparen om een buffer te hebben. Toen wij in korte tijd bijna € 3000 bij elkaar gesprokkeld hadden (door echt drastisch te bezuinigen, we aten nog net geen duivenvoer), bleek het dak van onze keuken lek. Hoewel uit de reactie van onze buren bleek dat de vorige eigenaren hiervan op de hoogte waren en dit niet hadden gemeld bij de verkoop, konden wij de kosten niet op hen verhalen. In een dergelijke situatie moet je met getekende getuigenverklaringen aankomen en zover ging de solidariteit van onze nieuwe buren helaas niet. Hoewel zeer meelevend, vonden ze het eng om de confrontatie met hun oude buren aan te gaan. Voorstelbaar, maar ik baalde er wel stevig van.

Weg buffer. Het dak opnieuw laten dekken kostte € 3000. Vrijwel tegelijkertijd met het betalen van deze reparatie, zakte mijn inkomen. 30 % minder inkomen betekent ook minder mogelijkheid om te sparen, dacht ik. Hoe we aan meer inkomen moesten komen, wist ik zo gauw even niet te bedenken. Het leuke is evenwel dat je het niet altijd in de hand hebt om meer inkomen te genereren maar wél om te sparen, ook al begin je met hele kleine beetjes.

In het boek van Erica Verdegaal ‘Geld & Gezin. De complete financiële vraagbaak’ staat het advies om altijd te proberen 5 tot 10 % van je inkomen te sparen totdat je een buffer achter de hand hebt die ongeveer 4 keer je maanduitgaven bedraagt. Zo beschik je altijd over geld voor grote uitgaven als het vervangen van een wasmachine, het betalen van een dure zorgrekening of noodzakelijk onderhoud aan huis of auto. Nu na 2 jaar sparen kan ik dus ontspannen want we hebben de vereiste buffer! Maar we gaan gewoon door…

We zijn klein begonnen. Met minder inkomen en hoge zorgkosten die voor het merendeel niet werden vergoed, was het de eerste tijd moeilijker om te sparen. Maar ook € 100 per maand wordt uiteindelijk een berg geld als je het maar laat groeien. Momenteel sparen wij met gemak  meer dan 10% van ons inkomen. Op onze ASN rekening wordt maandelijks € 300 ingelegd (tegen 2,3 % rente), bedoeld als GROTE BUFFER, voor Zoon sparen wij € 50 per maand. Voor kleinere uitgaven als kleding, zorg, tegenslag die geld kost, reserveren we € 115 per maand op een rabospaarrekening. Wij proberen niet op te nemen van onze ASN rekening. Elk financieel voordeel sluis ik voor driekwart door naar de ASN rekening, een kleiner deel gaat naar de rabospaarrekening en een allerkleinste deel wordt gebruikt voor 'zinloos, niet nuttig maar fijn': iets leuks doen met zijn 3tjes, een keer extra lekkere toetjes kopen of zomaar een tijdschrift.

De paradox is dat we vroeger een heel goed inkomen hadden maar nauwelijks spaargeld, we stonden regelmatig rood. Nu hebben we veel minder inkomen maar een gevulde spaarrekening. Zo gevuld dat ik binnenkort maar eens ga beleggen. Want afgelopen maand kwam er ineens € 500 euro uit de lucht vallen, die ik niet zag aankomen. Heel voorzichtig beleggen is een lang gekoesterde wens van ons. Wat geld steken in beleggingsfondsen, er 20 jaar niet naar omkijken en dan maar zien wat er gebeurt. Ook daar schrijft  Erica Verdegaal over, maar die hoofdstukken moet ik nog goed lezen, dus daarover later meer…..

Lukt het jullie om te sparen? Is dat ook 5 tot 10 % van je maandinkomen?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...