woensdag 29 december 2010

Snel en makkelijk geld verdienen

De beste besparingen verdien je door iets niet te doen. Géén geld uitgeven, niet de stad ingaan en een impulsaankoop doen, niet een reclamefolder inkijken op zoek naar koopjes maar deze meteen in de papierbak gooien. Internet vormt natuurlijk een grote bedreiging van deze tactiek want voor je het weet heb je toch ineens per ongeluk iets besteld. Vooral met boeken heb ik impulsneigingen die ik maar heel moeilijk kan onderdrukken. Maar ik boek ook op dit gebied vorderingen. En gelukkig wekt een volle bibliotheek bij mij bijna hetzelfde gelukzalige gevoel op en dat voor maar €29,50 per jaar.

Een beetje consuminderaar zoekt voortdurend naar nieuwe mogelijkheden om geld te besparen. De afgelopen 2 jaren was consuminderen vooral gericht op het naar beneden krijgen van de uitgavenposten die het meest in het oog sprongen: 'huishouden' en ‘divers’. In 2008 gaven wij € 9500 aan het huishouden uit (boodschappen, zakgeld, oppas, glazenwasser, kleine cadeautjes, gitaarles). In 2009 was dit gedaald naar €7500 en dit jaar komen wij rond de € 7800 uit (oké iets meer maar wel helemaal overgestapt naar biologisch). De post 'divers' zakte nog dramatischer: van € 7200 in 2008 naar € 4100 in 2009. Dit jaar is het: € 430!!! Deze post bevat eigenlijk alles wat niet gepland is, niet nodig is maar toch wordt aangeschaft. Impulsaankopen, hebbedingen, luxe zaken. Ook moet ik eerlijk toegeven dat het achteraf niet helemaal duidelijk is, veel geld voor wat eigenlijk? Kortom, een schimmig onderdeel van de financiële huishouding dat we liever niet zien.

Een snelle - niet al te nauwkeurige - rekensom vertelt dat we sinds de consuminderstart op de post ‘huishouden’  ongeveer € 4000 bespaarden en op ‘divers dus meestal onzinuitgaven’ iets van € 6600. Dat is meer dan  € 10000! Gewoon gekregen door op te letten en de hand op de knip te houden! Hoe deden we dat? Eigenlijk heel simpel:
-          wekelijks een vast bedrag aan huishoudgeld opnemen en alle uitgaven cash betalen
-          je pinpas thuislaten als je even de stad ingaat
-          op de brievenbus een NEE sticker plakken (Nee ik wil geen reclamefolders)
-          aanbiedingen alléén kopen als je het daadwerkelijk nodig hebt en/of gebruikt
-          een begroting maken en je daaraan houden
-          hebbedingen kopen van je opgespaarde zakgeld of heel gericht cadeautjes vragen voor je verjaardag en kerst
-          24 uur nadenken voordat je toch tot een onverwachte nutteloze aanschaf overgaat

Het is zeker niet zo dat wij nooit meer iets kopen. Dit jaar kochten we een prachtige leren stoel (ondergebracht in de post ‘huis en onderhoud’ ) maar dit deden we met de centjes die we van Opa kregen. We kochten zomaar een handgeknoopt kleed (klinkt duurder dan het is, het kostte € 200, een 2ehandsje) in de maand dat het spaarloon vrij kwam (en zetten de rest op de spaarrekening).

Het komende jaar wil ik natuurlijk ook ‘geld verdienen’ door het niet uit te geven. Op de post huishouden gaat dat niet meer lukken, zoals eerder geschreven kiezen we voor biologisch en daar hangt een prijskaartje aan. En om de post ‘divers’ op €0 te krijgen lijkt me wel heel moeilijk en niet haalbaar. Verder zoeken dus.  Eerst maar eens de begroting voor 2011 aangepast aan de stijgende tarieven. Hmm, goed zoeken. Wat is niet echt nodig? Wat zie ik niet? Sommige uitgaven lijken onvermijdelijk en daar denk je niet bij na. Tot mijn stomme verbazing valt er nu toch ook weer geld te verdienen:

opzeggen TVgids€ 52,00
opzeggen doorlopende reisverzekerinng€ 93,00
opzeggen abonnement Genoeg€ 22,50
overstappen energielevererancier€ 120,00
opzeggen aanvullende zorgverzekering€ 600,00
opzeggen voetbal kaart€ 353,00
uitsparen benzine door niet meer naar voetbal te gaan€ 350,00
 totaal€ 1.590,50


Zo, kassa! Toch weer gelukt! De tv-gids lezen we eigenlijk nooit. We lezen de Volkskrant (daar ga ik niet op bezuinigen) en daar staat ook het tv-aanbod in.

De doorlopende reisverzekering stamt nog uit de tijd dat we minimaal 3 keer per jaar op vakantie gingen. Zo veel vakantie kunnen we toch niet meer betalen dus daarvoor hoeven we ons ook niet meer te verzekeren. Als we weggaan in de zomer dan sluiten we een korte reisverzekering af van rond de € 20.

Het tijdschrift Genoeg lees ik weliswaar met plezier maar eigenlijk vind ik alle informatie ook wel op het internet en bij collegabloggers, dus weg ermee en weer € 22,50 bespaard.

Chreenchoice bood een scherper tarief voor een jaar dus we hebben Nuon gedag gezegd en gaan per 1 januari van groene energie genieten. Ons voorschotmaandbedrag is € 14 lager dan het huidige. Ik heb het voorschotbedrag verhoogd naar € 130 maar dan nog sparen we € 120 per jaar uit. Mits we niet meer verbruiken natuurlijk maar dat houd ik strak bij.

Over de zorgverzekering heb ik al eens geschreven: wij kiezen voor meer risico dragen en meer zelf betalen en sparen hiermee € 600 aan premie uit die netjes opzij wordt gezet. Hebben we een pechjaar dan zijn we dat kwijt, maar er is ook een grote kans dat we in ieder geval een deel van dat geld weten te behouden. Ik heb er liever zelf beschikking over mét rente dan dat ik de kas van de zorgverzekeraar spek.

De klapper van voetbal was een onverwachte meevaller. Schatje gaat al sinds zijn 8e naar alle thuiswedstrijden van zijn club. Hij is het heen en weer rijden zat, het kost hem zijn hele zondag om er te komen, te kijken en weer terug te gaan en daar baalt hij steeds meer van. Hij vindt het zelf het geld niet meer waard dus hebben we afgesproken dat hij de kaart niet verlengd en in plaats daarvan nemen we bij aanvang van het nieuwe voetbalseizoen een abonnement op  Eredivisie live, van € 16,95 per maand.

Zo dat voelt goed! Ik zou bijna naar de stad rennen om iets onzinnigs te kopen, we houden nu zoveel over…..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...