dinsdag 7 december 2010

Het begin

Het begin, niet op 1 januari maar op 7 december. Nu ja, dat is vast ook een mooie datum!
Al geruime tijd volg ik blogs op het gebied van consuminderen, nu trek ik zelf dan maar de stoute schoenen aan. Ik probeer meer grip te krijgen op onze financiën. Op zich ben ik al een heel eind gekomen. Alle uitgaven worden sinds jaar en dag bijgehouden in een excell sheet, ik heb goed zicht op wat erin en eruit gaat.

De reden dat dit voor mij zo belangrijk is dat ons gezinsinkomen fors achteruit is gegaan, maar de lasten niet.
Afgelopen maart ben ik in de WIA terecht gekomen door een chronische aandoening. Nu moeten wij rond zien te komen van ruim 600 euro minder dan voorheen. Het was dus nodig een aantal bezuinigingen door te voeren als we rond wilden komen. We hebben een heel bewustwordingsproces meegemaakt van wat we belangrijk vinden en waar we ons geld aan uit willen geven. Als we de voor ons belangrijke zaken binnen handbereik willen hebben dan moeten we andere dingen laten schieten. Dus geen impulsaankopen, tijdschriftabonnementen en dure lunches in de stad. Maar wel zo veel mogelijk biologisch eten en sparen voor een buffer en hopelijk af en toe toch op vakantie.

Ik besef me dat wij consminderen om 'alles zo veel mogelijk prettig door te laten gaan' en niet om de rekeningen te kunnen betalen. We hebben geen schulden (anders dan de hyptoheek) en verkeren in de gelukkige omstandigheid dat een financiele tegenvaller meestal wel kan worden opgevangen.

Evengoed maak ik me regelmatig zorgen. Over 1,5 jaar zal ik opnieuw worden gekeurd en het ziet er niet naar uit dat ik dan wel zal kunnen werken. Dat betekent dat mijn uitkering dan zal worden aangepast, niet langer een inkomens-afhankelijke uitekering van 70 % van mijn laatst verdiende loon, maar weer een stuk minder (hoeveel weet ik eigenlijk niet eens). Regeren is vooruitzien vandaar dus mijn drang naar bezuinigen en besparen.

Wie weet inspireer ik iemand met mijn verhaal en andersom kan dat natuurlijk ook! Ik sta open voor alle tips!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...