woensdag 8 december 2010

Goochelen met geld

Sinds ongeveer 2 jaar zijn wij aan het consuminderen. Ik althans en ik sleep een licht grommend en protesterend Schatje achter mij aan. Omdat ik al sinds de oertijd onze administratie doe, wist ik dat dit pure noodzaak was. Schatje niet, die voelde zich benauwd en beperkt door het huishoudboekje waarin ik de uitgaven bijhield. Totdat ik hem vertelde dat het dit was óf de auto de deur uit doen óf verhuizen naar een goedkopere woning. Zeg het maar! Toen was hij ‘om’ maar bleef wel een beetje mokken, alsof ik hem iets afpakte. Dat was natuurlijk ook zo. Ik werd ziek en we zijn van een zeer comfortabele levensstijl overgegaan naar ‘ons ben zuunig’. Dat wekte ook mijn woede wel op! Alle verandering is wennen, zeker één die je niet zelf kiest.

Inmiddels hebben we geleerd dat we ook met minder heel goed rond kunnen komen. En dat heel bewust nadenken waar je geld aan uitgeeft, eigenlijk heel veel oplevert. Bewustere keuzes (voor een lekker speciaal biertje voor Schatje, biologisch eten omdat ik dat graag wil) leveren veel genot op. Omdat we zo zuinig leven, houden we ook ineens over, dat gebeurde ‘vroeger’ nooit! Grappig, sinds er veel minder geld binnenkomt, hebben we veel meer spaargeld.

Ik noteer alle uitgaven en inkomsten in een excellsheet gevonden op het spaarblog van Ellen (http://www.spaarblog.nl/huishoudboekje/). Al onze vaste lasten worden van onze lopende rekening afgeschreven. Maandelijks stort ik een bedrag naar onze reserveringsrekening. Hiervan betalen we alle ‘niet maandelijkse maar wel vaak terugkerende zaken’ zoals onderhoud cv-ketel, anwblidmaatschap, cadeautjes voor familie, dierenartsbezoek… sinds ik dit doe, kom ik nooit meer tekort. Het geld van de kinderbijslag stort ik ook op een aparte rekening en dit dekt grotendeels de kosten die we voor Zoon maken. Tot slot hebben we 3 spaarrekeningen: een studiespaarrekening voor Zoon, een spaarrekening voor later en een spaarrekening voor wasmachines en televisies die kapot kunnen gaan.
Heel veel rekeningen dus, maar het werkt wel want zo krijg ik overzicht! Het doet me denken aan het grote gele blik met gleufjes en vakjes dat bij mijn oma vroeger in de keuken stond (en soms wel eens wordt aangeboden op een antiekmarkt met een prijskaartje van € 40). Het geld werd verdeeld in overzichtelijke vakjes en voorkwam dat oma zich rijk rekende terwijl ze het niet was.

Wekelijks nemen we  € 100 op voor de dagelijkse uitgaven, dat zijn de boodschappen, drogisterijartikelen, glazenwasser, cadeautjes voor kinderfeestjes. We komen daar redelijk van uit al slaan de veelal biologische boodschappen een behoorlijk gat in het budget. Ik eet voedsel het liefst zonder al te veel enge toevoegingen of suiker of dierenleed en ook smeer ik liefst geen shampoo met gif in mijn haar maar dat voel je wel in de portemonnee! En Schatje? Die is inmiddels helemaal overtuigd en zegt tegenwoordig:  "laat mij maar de boodschappen maar doen, dan zijn we goedkoper uit."
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...