dinsdag 21 december 2010

Financiële opvoeding

Sinds Zoon naar school gaat krijgt hij zakgeld. Het bedrag is een gemiddelde van wat het Nibud adviseert en wat vriendjes krijgen. We begonnen met  € 0,50 per week en inmiddels ontvangt meneer € 1,50 per week. We bemoeien ons niet met zijn uitgaven. Hij is van nature bedachtzaam en vanaf het begin bedenkt hij vooraf een spaardoel en spaart daar naar toe. Vooral legobouwpakketten zijn hier in trek.

Op zijn 8e verjaardag hebben wij verteld dat we verwachten dat hij van zijn spaargeld ook een kleine bijdrage levert aan cadeautjes voor verjaardagspartijtjes van vriendjes en aan jarige ouders en grootouders. Het gaat om een minimale bijdrage van € 0,50 tot € 1,00 bedoeld om hem duidelijk te maken dat hij moet uitkomen met zijn geld.

Binnenkort begint de volgende stap. Op 1 januari geven wij hem € 70. Van dit bedrag moet hij een heel jaar lang zelf de cadeautjes voor vriendjes kopen (gemiddeld 7 partijtjes per jaar), het budget per vriendje is ongeveer € 5. Ook verwachten we dat hij nu zelf een cadeautje voor ons en zijn 2 oma’s en 1 opa koopt.  Dit bedrag staat verder los van zijn zakgeld. Het is de bedoeling dat hij leert uit komen, nu met een groter bedrag. Het is leerzaam als hij merkt dat als hij voor vriend A meer geld uitgeeft omdat dit zijn beste vriend is, of als hij verleid wordt tot het kopen van een wat duurder cadeau omdat daar zijn oog op valt, er minder overblijft voor anderen. Hij moet leren vooruitdenken en leert rekening te houden met toekomstige uitgaven.

Natuurlijk zijn we geen monsters, als blijkt dat hij meer dan 7 uitnodigingen voor partijtjes ontvangt, stoppen we per partij € 5 in de pot. We verwachten wel een duidelijke administratie van hem dus hij moet alle uitgaven noteren op een blaadje en in de pot stoppen, zodat hij ook later nog weet ‘waar het geld toch is gebleven’.

Zo proberen we hem voor te bereiden op een financiële huishouding. Hij vindt het machtig interessant en ik denk dat het goed is voor een kind om op een veilige manier fouten te kunnen maken met geld. Fouten maken is misschien leerzamer dan dat wij alles gaan voorkauwen. En als hij geen fouten maakt, dan is het alleen maar een bewijs dat hij overduidelijk aan meer zelfstandigheid toe was.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...